Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Β. Βαγγέλης για τις εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ


Λάβαμε τη δέσμευση ότι θα υπάρξει μια κοινή συμφωνία μεταξύ κτηνοτρόφων και ΑΤΕ για το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας

«Καρποφόρησαν» τελικά οι συναντήσεις των προέδρων των ΕΑΣ (Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) της Ηπείρου με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, Αχιλλέα Μπέτση και Χρήστο Στόκα αντίστοιχα, προκειμένου να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας. Η Συνέλευση είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 3 του Αυγούστου και μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν συμπεριλαμβάνονταν και η αναθεώρηση όρων του καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας. Το ζητούμενο όμως από πλευράς των κτηνοτροφών και των Ενώσεων που τους εκπροσωπών στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, ήταν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο άρθρο 8 του καταστατικού, που όπως έχει τονιστεί αποτελεί εν μέρει «την ασπίδα» τους απέναντι στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών σε άλλο ιδιωτικό κολοσσό του κλάδου μεταποίησης γάλακτος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Ευάγγελο Βαγγέλη, που συμμετείχε στις διαδοχικές συναντήσεις, το άρθρο 8 του καταστατικού είναι εκείνο που δένει τα χέρια του μεγαλομετόχου της εταιρείας, δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας, σε περίπτωση που προσπαθήσει να πωλήσει τις μετοχές, αφού ορίζει από την ίδρυση της Γαλακτοβιομηχανίας ότι οι μετοχές της εταιρείας δεν μπορούν να πουληθούν πέρα από τους ίδιους μετόχους. Δηλαδή της Ενώσεις και την ΑΤΕ.

Όπως εξήγησε σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βαγγέλης, έχοντας την πλειοψηφία η ΑΤΕ στη Συνέλευση θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, οπότε οι πρόεδροι των ΕΑΣ την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπρόσωπους της ΑΤΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ασκώντας πιέσεις για την αναβολή της Συνέλευσης.

«Είχαμε δυο ημερών έντονες συσκέψεις και συζητήσεις, μεταξύ μας οι πρόεδροι των Ενώσεων και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου προκειμένου να δούμε πως θα αντιδράσουμε, διότι η Τράπεζα είχε την άνεση να πάρει την απόφαση αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου, ακόμη και αν εμείς διαφωνούσαμε, σε περίπτωση που θα γίνονταν η Συνέλευση. Βέβαια στην ίδια συνέλευση είχαν μπει και άλλα άρθρα προς αναθεώρηση, όπως η παράταση χρόνου λειτουργίας της Γαλακτοβιομηχανίας, που λήγει σε ένα χρόνο, γιατί από την έναρξη είχε καθοριστεί χρόνος λειτουργίας 50 ετών. Αυτό είναι λογικό και τυπικό, θα πρέπει να παραταθεί με την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗ. Όμως μαζί με τα άλλα, είχε τεθεί και η αναθεώρηση του άρθρου 8. Η θέση μας ήταν από το προηγούμενο βράδυ ξεκάθαρη: «Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτή η συνέλευση έστω και με βία. Δεν εννοώ ότι θα παίρναμε τα όπλα, αλλά ‘ότι δεν θα επιτρέπαμε να μπούνε μέσα για τη συνέλευση. Οπότε τελικά η ΑΤΕ έκαναν πίσω και λάβαμε τη δέσμευση ότι θα αναβληθεί η διαδικασία και θα καθοριστεί εκ νέου όταν θα υπάρξει μια κοινή συμφωνία των δυο πλευρών, σχετικά με το άρθρο 8, δηλαδή μεταξύ κτηνοτρόφων και ΑΤΕ για το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας», δήλωσε ο κ. Βαγγέλης.

Την έκβαση αυτών των παρεμβάσεων των προέδρων των ΕΑΣ της Ηπείρου, μεταφέρουν οι πρόεδροι και σε σχετική επιστολή τους στον Τύπο, στην οποία αναφέρουν, για το αποτέλεσμα της σύσκεψης στα γραφεία της ΔΩΔΩΝΗΣ: «Αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής ήταν να μην πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού.

Στην σύσκεψη οι πρόεδροι των ΕΑΣ Ηπείρου επεσήμαναν στους εκπρόσωπους της ΑΤΕ την μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση τους στο αίτημα για διάλογο, συνέπεια της οποίας ήταν και η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης».

Ο κ. Βαγγέλης εκτός των άλλων δήλωσε ότι ο ίδιος και πολλοί ακόμη τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι φορέων, όλων των κομμάτων και όχι μόνο οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικά, είχαν αναφέρει στον πρωθυπουργό την δυσάρεστη εξέλιξη που θα υπάρξει σε σχέση με την πρόθεση της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας να αναθεωρήσει το καταστατικό για να μπορεί να πουλήσει σε ιδιώτη τις μετοχές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ικανοποίησε η απάντηση του πρωθυπουργού σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας στους φορείς που έθεσαν το μείζον ζήτημα για την Ήπειρο, δηλαδή τη στήριξη της κτηνοτροφίας που περνάει και μέσα από τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία, είπε: «Η ΔΩΔΩΝΗ είναι ένας φορέας που θέλουμε να διατηρηθεί. Ερώτημα: Πώς θα διατηρηθεί; Νομίζω ότι πρώτα απ’ όλα σωστά ειπώθηκε πριν και από τον Βαγγέλη (Αργύρη) πως θα ήταν ωραία να μην ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα αλλά στους ίδιους τους συνεταιριστές, στους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Μπορεί να γίνει. Μια από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι αυτή. Μπορούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να αγοράσουν τη ΔΩΔΩΝΗ; Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιθανόν με άλλους ελληνικούς συνεταιρισμούς με παρόμοιας ποιότητας προϊόντα, λέω για παράδειγμα τον συνεταιρισμό Καλαβρύτων; Είχαμε πάει πρόσφατα εκεί και είδαμε ότι έχουν ένα πολύ καλό ποιοτικό και πλεονασματικό συνεταιρισμό. Θέλουν όμως οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, να συνδεθούν με δίκτυα πιο μεγάλα ώστε να μπορέσουν να εισάγουν κεφάλαια; Θέλουν να βοηθήσουν στη δημιουργία υποδομών και να αναλάβουν την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων για να προχωρήσουν σε σύγχρονες μεθόδους και να αναπτύξουν νέα προϊόντα; Ποιος θα το κάνει αυτό; Θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου; Αντέχουν οικονομικά; Όλα αυτά μην τα αφήσετε στην τύχη, μην τα αφήσετε αιωρούμενα. Δέστε τα, σκεφτείτε τα, αξιοποιείστε τα, δέστε τι συμμαχίες επίσης μπορείτε να φτιάξετε εντός και εκτός της χώρας για να μπορούμε και εμείς κάτι να στηρίξουμε.

Προσωπικά είμαι υπέρ -και πάντα βέβαια ως κίνημα είμαστε υπέρ- της κοινωνικής οικονομίας και θέλουμε αυτό που είναι και παράδοση της περιοχής να παραμείνει, αλλά να μεγαλώσει, να διευρυνθεί και να μπορεί να γίνει με διάφορα σχήματα τα οποία δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Ηπείρου».

Η θέση

Αναφερόμενος λοιπόν σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε και ο πρωθυπουργός σχετικά με την παραμονή της ΔΩΔΩΝΗΣ στη συνεταιριστική βάση την οποία βρίσκεται σήμερα ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι: «Η ΔΩΔΩΝΗ είναι αυτή τη στιγμή η ναυαρχίδα των Γαλακτοβιομηχανιών στην Ελλάδα. Με τη μεγαλύτερη παραγωγή φέτας στον κόσμο. Είναι πρώτη στον κόσμο. Είναι δηλαδή μια βιομηχανία που δεν θέλει να την πολεμήσουν, όχι να τη στηρίξουν. Δεν έχει ανάγκη σαν επιχείρηση από ιδιαίτερη στήριξη, απλά να μην την πολεμήσουν θέλει. Τώρα αν βάλουν κάτω την λογιστική αξία των μετοχών μόνο η «Φρίζλαντ» και δεν ξέρω ποιος άλλος κολοσσός θα μπορεί να την αγοράσει. Αν πάνε με την ονομαστική αξία των μετοχών τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα να την αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι. Όταν για παράδειγμα έβαλαν κάποτε την ΕΛΒΙΖ στο χρηματιστήριο, στους παραγωγούς δώσανε τις μετοχές στα 2/3 της αξίας και αυτό με δάνειο άτοκο αν οι παραγωγοί δεν είχαν μετρητά. Και εδώ θα μπορούσε η πολιτεία να βρει λύση για να πάρουν τις μετοχές και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι κλπ, υπάρχουν λύσεις αρκεί να το θέλει η πολιτεία…»

Στο επίμαχο ερώτημα για το αν θα μπορούσαν μετά οι κτηνοτρόφοι να την κρατήσουν και να μην αρχίσουν μετά σταδιακά οι ίδιοι να την ξεπουλούν σε ιδιωτικούς κολοσσούς, ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι «Και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας, όπως συμβαίνει τώρα με το άρθρο 8 να μπει δηλαδή ως προϋπόθεση και όρος ότι δεν θα μπορούν οι μετοχές από κανέναν να πουληθούν εκτός των υπολοίπων μετόχων».

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates