Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Γλυκάθηκαν στα… κλεμμένα πορτοκάλια από κτήματα της Άρτας!


Διαστάσεις έχει πάρει τελευταία το φαινόμενο κλοπής μικρών πορτοκαλιών

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Βαγγέλης Βαγγέλης

Διαστάσεις έχει πάρει τελευταία το φαινόμενο κλοπής μικρών πορτοκαλιών, μέσα από κτήματα στην Άρτα. Εικάζεται ότι τις κλοπές διενεργούν κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι στη συνέχεια πουλάνε τα προϊόντα για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και με τον τρόπο αυτό βγάζουν κάποια χρήματα για την επιβίωση τους, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή ημεδαπών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Βαγγέλης Βαγγέλης σε δηλώσεις του είπε ότι έχει γίνει δέκτης σχετικών αναφορών και μάλιστα δέχτηκε και τηλεφώνημα από αθηναϊκή εφημερίδα η οποία ζητούσε πληροφορίες για το θέμα, το οποίο απ' ότι φαίνεται έχει πάρει αρκετά μεγάλη δημοσιότητα. «Πολλοί έχουν αναφέρει εδώ το γεγονός ότι κλέβονται μικρά πορτοκάλια, όπως κλέβανε και ακτινίδια πριν από λίγο καιρό, για γλυκό» είπε ο κ. Βαγγέλης.
«Άμα παν το μεσημέρι οι Πακιστανοί με 40-42οC ποιος θα πάει από μας να προσέξει το κτήμα μήπως του κλέβουν τα πορτοκάλια; Έτσι σε δυο-τρεις ώρες μαζεύουν αρκετές ποσότητες. Μία κλούβα με μικρά πορτοκάλια είναι δέκα κλούβες ώριμα πορτοκάλια. Εδώ θα πρέπει να δούμε πού πωλούνται. Αν πωλούνται εδώ θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αυτοί που τα αγοράζουν. Μην αγοράζουν κλεμμένα πορτοκαλάκια και μανταρινάκια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης. «Είναι γεγονός ότι κάτι γίνεται και πρέπει να σταματήσει», σημείωσε. Το θέμα είναι όμως με ποιο τρόπο. Σε καμία περίπτωση πάντως αυτό δεν πρέπει να γίνεται με αυτοδικία, ανέφερε ο πρόεδρος.

Φορτωμένες οι πορτοκαλιές

Φορτωμένες είναι, εν τω μεταξύ, αυτή την εποχή οι πορτοκαλιές στην Άρτα οι οποίες φέτος έχουν πλούσια καρποφορία. «Η παραγωγή είναι πολύ καλή και στα πορτοκάλια και στα ακτινίδια και στα μανταρίνια, γενικά είναι καλή χρονιά από άποψης παραγωγής» είπε ο κ. Βαγγέλης, γεγονός το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία για τη φετινή εμπορική περίοδο εφόσον βέβαια το γεγονός αυτό συνδυαστεί και με τις κατάλληλες τιμές.

Μελέτη για την αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από την Άρτα και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας, συζητιέται χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Βαγγέλης τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μία μελέτη για την αναδιάρθρωση, η οποία λείπει σήμερα με αποτέλεσμα ο κάθε παραγωγός που θέλει να αλλάξει κάποιες καλλιέργειες, να κινείται μόνος του, όπως εκείνος νομίζει, αυτοσχεδιάζοντας.

«Εμείς χρόνια λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης. «Δεν μπορούμε να μένουμε σε παλιές ποικιλίες που έχει γεμίσει η αγορά, που δεν έχουν καλή αγοραστική δύναμη, που δεν προωθούνται, δεν καταναλώνονται. Όμως εδώ, πρέπει πρώτα απ’ το Υπουργείο που έχει το επιστημονικό δυναμικό, για τούτον τον κάμπο της Άρτας, που εγώ πιστεύω ότι είναι χρυσάφι, να γίνει μία μελέτη ώστε σε βάθος χρόνου να δούμε ποιες ποικιλίες αντέχουν και χρηματοοικονομικά αλλά και κλιματολογικά. Καλή είναι η αναδιάρθρωση αλλά τι να φυτέψουμε; Δεν υπάρχει μία μελέτη. Εγώ έχω 40 χρόνια που το ακούω και δεν βλέπω τίποτα να γίνεται. Ό,τι ο καθένας αυτοσχεδιάζει και ό,τι βλέπει στην αγορά και μόνος του. Αυτό δεν είναι καλό».

Ενέργειες για την πιστοποίηση

Σχετικά με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Αυγούστου στα Κολομόδια και τα όσα τονίστηκαν από τους συμμετέχοντες για την ανάγκη πιστοποίησης των προϊόντων ώστε αυτά να αποκτήσουν ταυτότητα και ονομασία προέλευσης, ο κ. Βαγγέλης είπε ότι «είναι πολύ καλό και πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ενέργειες από κόσμο».

Για το ρόλο της Ένωσης σ’ αυτή την υπόθεση της πιστοποίησης ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ ανέφερε: «Εμείς πιστοποίηση εδώ σαν Ένωση έχουμε κάνει. Ονομαστική προέλευση έχει γίνει σε ορισμένα προϊόντα όπως Κονσερβολιά Άρτας κ.τ.λ. Όμως και κάθε συνεταιρισμός χώρια και ομάδες μπορούν να το κάνουν. Δεν το αποκλείει κανένας. Δηλαδή αλλιώς είναι να το κάνουμε εμείς σαν Ένωση για όλο το Νομό, αλλιώς να γίνει ονομαστικά για κάποια περιοχή συγκεκριμένη. Έχει τα υπέρ και τα κατά».

Θετική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Ο κ. Βαγγέλης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, σαν πρόεδρος της Ένωσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε υπό τον κ. Παπανδρέου με τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας. Ο κ. Βαγγέλης χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, που άκουσε επί 6 ώρες τους φορείς για τα προβλήματα της περιοχής, λέγοντας: «Κατ’ αρχήν εγώ την είδα πολύ θετική αυτή τη συνάντηση.

Το ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός εδώ και άκουσε 6 ώρες κλπ. για μένα ήταν σημαντικό, με όλα τα προβλήματα του Νομού. Τώρα το αν θα υλοποιηθούν ή όχι, μακάρι να υλοποιηθούν και ένα και δυο και όλα τα αιτήματα, όμως δεν παύω να λέω ότι ήταν θετικό το ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός, κάθισε έξι ώρες και μας άκουσε. Το θεωρώ θετικό και σημαντικό».

Ερημώνουν τα χωριά

Ο κ. Βαγγέλης εκ μέρους της Ένωσης έθεσε στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, εγγειοβελτιωτικά, στράγγιση-άρδευση, αγροτικός εξηλεκτρισμός. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι «δεν μένει χρήμα στους κτηνοτρόφους», αναφέροντας ότι τα αμνοερίφια έχουν την ίδια τιμή που υπήρχε εδώ και 15-20 χρόνια καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Επίσης του έθεσε και το θέμα της μελέτης που πρέπει να υπάρξει για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που σχετίζεται με το μέλλον του κάμπου της Άρτας. «Είπαμε αυτό που ανέφερα και γρηγορότερα, να γίνει μία μελέτη σε βάθος χρόνου τι θα γίνει με τούτη την πεδιάδα γιατί βλέπουμε ότι έχουν ερημώσει τα χωριά. Δεν υπάρχει νέος κόσμος που να ασχολείται. Όλα αυτά δείχνουν την κακή οικονομική κατάσταση που περνάνε οι αγρότες κτηνοτρόφοι» είπε ο κ. Βαγγέλης.

Περί συνεταιρισμών

Ακόμη εξέφρασε τη διαφωνία του για το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς λέγοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι κακώς γίνεται νέο νομοσχέδιο. Λέμε ότι ο υπάρχων νόμος καλύπτει όλη την ύπαιθρο και την καλύπτει πολύ καλά.

Ορισμένες βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν. Όμως να γίνει ένας συνεταιρισμός σε όλο το νομό εγώ δεν το βλέπω σωστό. Γιατί υπάρχουν χωριουδάκια και εδώ και τα καμποχώρια τα δικά μας που ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έμεινε και δίνει κάποιες συμβουλές στον κόσμο. Δεν υπάρχει δάσκαλος, δεν υπάρχει πρόεδρος κοινότητας, δεν υπάρχει γραμματέας. Υπάρχει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ο οποίος είναι αμισθί και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κακώς λοιπόν τους διαλύουν».

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates