«Ταφόπλακα» για τις συνεταιριστικές οργανώσεις το νομοσχέδιο
Όχι στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗ και μέσω Ενώσεων.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με τα όσα προβλέπονται για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, ο γραμματέας του ΔΣ κ. Ξυλογιάννης, ανέφερε ότι: «Ήδη οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, εισφορές χαράτσια και μάλιστα τους κοινοποιείται ότι αν δεν το πράξουν από την Δευτέρα στα πλαίσια των δηλώσεων που θα κατατεθούν για το ΟΣΔΕ και τις μελλοντικές ενισχύσεις, να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση πότε και πως θα καταβάλουν στο άμεσο μέλλον τα χρήματα αυτά. Ειδάλλως ειδοποιούνται ότι οι εισφορές αυτές θα βεβαιωθούν στην Δ.Ο.Υ, όπου θα πληρώσουν με τα σχετικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις». Ο κ. Ξυλογιάννης ότι την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ δεν υπόσχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς τόσο της παραγωγής όσο όμως και του κεφαλαίου, ενώ οι δηλώσεις που έχουν γίνει από πλευράς υπουργείου είναι ότι ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει αποζημιώσεις εφόσον ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός του. «Δηλαδή, καταμαρτυρούν ουσιαστικά ότι οι προβλέψεις αυτές σε σχέση με τον ΕΛΓΑ έχουν βασικό σκοπό να καλύψουν τα ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί από την εποχή που έκαναν πολιτική με τα χρήματα του ΕΛΓΑ, όπως τα 500.000.000 του Χαντζηγάκη και πολλά άλλα».
Ο ίδιος κατέληξε στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι η ΟΑΣΝΑ καλεί τους αγρότες να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά, ούτε στην από την προσεχή Δευτέρα κατάθεση των δηλώσεων τους αλλά ούτε και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα πληρώσουν στο μέλλον. Σχετικά με τις τιμές οι οποίες έχουν καθοριστεί ανά στρέμμα ο κ. Ξυλογιάννης ανέφερε πως είναι οι εξής: 21 ευρώ για πορτοκάλια, 29 ευρώ για ακτινίδια, 28 για λεμόνια, 28,5 για ρόδια, 36,6 για ακτινίδια, 10,9 για ελιές.
Για νομοσχέδιο περί Ενώσεων
Στην ίδια συνέντευξη αναφορά έγινε και στο νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια των υπουργών και μένει να έρθει το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο σε ότι προβλέπει για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις συνεταιρισμών χαρακτηρίστηκε «Ταφόπλακα», καθότι όπως σημειώθηκε από τον κ. Ξυλογιάννη, προβλέπει την διάλυση τους. «Για να παραμείνει σε λειτουργία μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών προϋπόθεση είναι να κάνει καθαρά κέρδη σε δυο χρόνια 120.000 ευρώ, ειδάλλως αυτομάτως το δεύτερο χρόνο διαλύεται».Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία συνεταιρισμού από οποιονδήποτε ακόμη και αν δεν είναι αγρότης αρκεί να έχει ετήσιο τζίρο 80.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Ξυλογιάννης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μην ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο και να υπάρξει μαζική και καθολική αντίδραση των αγροτών.
Όχι στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗ ακόμη και προς τις Ενώσεις
Να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κάλεσε όλους τους βουλευτές της Ηπείρου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπέτσας, καθώς και τους τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους φορέων «που σήμερα βγαίνουν στα τοπικά ΜΜΕ και εκλιπαρούν για την μη πώληση των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, όταν η Ομοσπονδία από το παρελθόν μαζί και η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Συσπείρωση) είχαν προβλέψει αυτή την εξέλιξη».Ο κ. Μπέτσας επανέλαβε τη θέση της Ομοσπονδίας σύμφωνα με την οποία αν οι μετοχές περάσουν όπως λέγεται στα χέρια των κτηνοτρόφων και των Ενώσεων, θα είναι ουσιαστικά ο άλλος δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της και πρόσθεσε: «Ποιοι θα κρατήσουν την ΔΩΔΩΝΗ δηλαδή στα επίπεδα που είναι σήμερα. Εκείνο που έκλεισαν κάθε εργοστάσιο και κάθε σούπερ μάρκετ που είχαν στην περιοχή. Να πάνε οι μετοχές λένε στις Ενώσεις. Σε ποιες Ενώσεις; Στην Ένωση της Άρτας, που πούλησε όσα σούπερ μάρκετ είχε στην περιοχή και δεν κράτησε ούτε μπακάλικο;».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η Ομοσπονδία είναι πεπεισμένη από σήμερα ότι θα οδηγηθεί σε εξαθλίωση η ΔΩΔΩΝΗ και σε χρεοκοπία με στόχο να πουληθεί και σε ελάχιστο κόστος στις ιδιωτικές Πολυεθνικές που ελέγχουν το γάλα στην Ελλάδα και που ήδη – όπως ανέφερε- «έχουν βγάλει τα παπαγαλάκια έξω και αναφέρουν πτώση των τιμών του γάλακτος για τους παραγωγούς».
Σκληρός εμφανίστηκε ο κ. Μπέτσας και με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στην Γαλακτοβιομηχανία την περασμένη Τετάρτη, όπου και πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. «μπήκαμε στην γενική Συνέλευση και διαμαρτυρηθήκαμε και απ’ ότι συμπεράναμε εκεί ότι όσοι μπήκαν στην Γενική Συνέλευση, δεν το έκαναν για να υπερασπιστούν την ΔΩΔΩΝΗ και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μπήκαν μέσα αυτοί οι κύριο ώστε τώρα που ξεψυχάει η ΔΩΔΩΝΗ να παζαρέψουν για την πάρτη τους και όχι για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων».
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ καταλήγοντας στις αναφορές του σχετικά με την δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται η υπόθεση της ΔΩΔΩΝΗ, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους συνεταιρισμούς και στην Ομοσπονδία και να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις με πρώτη την απεργία της ερχόμενης Τετάρτης. «Να αγωνιστούν μαζί με την Ομοσπονδία και την ΠΑΣΥ, και μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ενεργούς στις 11 του Μάη στην γενική απεργία και στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου», είπε ο κ. Μπέτσας.
Ακόμη απλήρωτα
Σε ό,τι αφορά την αυξημένη παραγωγή που αναμένεται φέτος στα εσπεριδοειδή με βάση την ανθοφορία και το ερώτημα που καταθέσαμε για την πρόταση της Ομοσπονδίας προκειμένου η παραγωγή αυτή να μην μείνει στα αζήτητα, ο κ. Ξυλογιάννης, μεταξύ άλλων στην απάντηση του ανέφερε ότι «δυστυχώς και η εμπορία στην Ελλάδα είναι στο ίδιο ακριβώς στάδιο με αυτό της ανύπαρκτης αγροτικής πολιτικής, αφού δεν υπάρχει καν Οργανισμός Εμπορίου όπως και το από πολλά έτη υποσχόμενο μητρώο εμπόρων. Πού είναι όλα αυτά που υπάρχουν στις οργανωμένες χώρες της ΕΕ; Δεν επικαλούμαστε την αγροτική πολιτική άλλων χωρών αλλά αυτών της ΕΕ. Που είναι το οργανωμένο εμπόριο;Όποιος θέλει κάνει τον έμπορα χωρίς να έχουμε τα στοιχεία του επίσημα καταγεγραμμένα και τα περιουσιακά του στοιχεία με αποτέλεσμα να παίρνουν επιταγές από τις τράπεζες και να τις μοιράζουν με τα γνωστά αποτελέσματα που είχαμε πολλά στην Άρτα. Ακόμα σήμερα υπάρχουν παραγωγοί που πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές τα πορτοκάλια και δεν έχουν πάρει τα χρήματα τους. Πουλήθηκαν φέτος πορτοκάλια στην Άρτα χωρίς ούτε απόδειξη για τα οφειλόμενα χρήματα, ούτε επιταγή, ούτε τίποτα. Μένουν απλήρωτα για εκατοντάδες παραγωγούς».
ΠΗΓΗ: ΗΧΩΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου