Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μαζική η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στην Άρτα για τη ΔΩΔΩΝΗ.


Σύνθημα «Η Ήπειρος θα γίνει το νέο Κούγκι αν την πουλήσουν»
ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

Μαζικότερη ίσως όλων των προηγουμένων κινητοποιήσεων που έχουν γίνει στην Άρτα για αγροτοκτηνοτροφικές διεκδικήσεις ήταν η κινητοποίηση της Τρίτης 24 Μαΐου των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, για το σοβαρό ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και των προθέσεων της ΑΤΕ να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, προκειμένου  να εφαρμόσει την μνημονιακή εντολή για απεμπλοκή της από τις θυγατρικές εταιρίες. Η κινητοποίηση δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν Αρτινό πολίτη, αφού η παρουσία των 20 και πλέον τρακτέρ που διέσχισαν όλη την Άρτα κορνάροντας και στάθμευσαν για περίπου δυο ώρες επί της Β. Πύρρου αποκλείοντας το κεντρικό τραπεζικό κατάστημα της Αγροτικής, αλλά και την κυκλοφορία, έγινε αρκούντως αισθητή από όλους. 

Σαφέστατο έκαναν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, το μήνυμά τους όταν μπροστά από την είσοδο της τράπεζας, μετέφεραν σε όλους τους τόνους την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. «Αν φτάσουν στο σημείο εκείνο που δεν θα σεβαστούν το καταστατικό και επιχειρήσουν ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ήπειρος θα γίνει το νέο Κούγκι», δήλωσε από μεγαφώνου ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Τζίμας, ενώ φράσεις όπως «Η Ήπειρος θα βαφτεί κόκκινη σε περίπτωση που το επιχειρήσουν», «Η ΔΩΔΩΝΗ είναι η Μάνα μας και θα φτάσουμε μέχρι τέλους», είναι χαρακτηριστικές της αποφασιστικότητας που δηλώθηκε στην χθεσινή κινητοποίηση.

Το τραπεζικό κατάστημα παρέμεινε υπό κατάληψη για περίπου δυο ώρες με δυο πανό να καλύπτουν την κεντρική είσοδο, ενώ ταυτόχρονα η οδός Β. Πύρρου είχε καταληφθεί από τρακτέρ σε σχεδόν όλο της το μήκος, από τη Λαϊκή Αγορά μέχρι το Κιλκίς. Η αποχώρηση έγινε με τον ίδιο θόρυβο της προσέλευσης και το ραντεβού των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της ΔΩΔΩΝΗΣ, ακόμα και του Σωματείου των Γεωπόνων σε Πανηπειρωτικό επίπεδο που δηλώθηκε από εκπρόσωπό τους ότι στηρίζουν τον αγώνα, ανανεώθηκε για τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου, όπως έχει ήδη αποφασιστεί και θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Υπό την είδηση της παραίτησης
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου έγινε στο κομβικό σημείο της γέφυρας Καλογήρου, απ’ όπου στην συνέχεια ξεκίνησε η πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα μέχρι την πόλη της Άρτας και το Τραπεζικό κατάστημα της ΑΤΕ. Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονταν στο δρόμο κυκλοφόρησε η είδηση της παραίτησης όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της ΑΤΕ κ. Παντελάκη. Οπότε οι εκπρόσωποι στις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ προέβησαν σε αναφορές σχετικές και με αυτή την εξέλιξη.

Μ. Τζίμας: Η Ήπειρος θα γίνει το νέο Κούγκι
Μιχάλης Τζίμας εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Ηπείρου: «Το μήνυμα που βγαίνει και από τη σημερινή τόσο μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που για πρώτη φορά γίνεται στην Άρτα είναι ένα: Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το τέλος και τελικά νικητές θα είμαστε εμείς, σ΄ αυτό που ζητάμε γιατί είναι δίκαιο. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει για την Ήπειρο. Πολιτικές που θέλουν να ξεπουλήσουν κάθε τι παραγωγικό που υπάρχει στη χώρα μας, όπως και η ΔΩΔΩΝΗ που κάνει εξαγωγές σε 32 χώρες και αποτελεί την Ακρόπολη, όπως ονομάστηκε της Ηπείρου, δεν πρόκειται να αφήσουμε να την πουλήσουν. Αν τολμήσουν και προχωρήσουν σε μια τέτοια διαδικασία η Ήπειρος θα γίνει θα γίνει το νέο Κούγκι. Αυτό να το λάβουν πολύ καλά υπόψη τους αν δεν θέλουν να φύγουν νύχτα».

Για την παραίτηση του ΔΣ
Για την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Γαλακτοβιομηχανίας μετά από σχετική αίτηση του προέδρου της ΑΤΕ ο κ. Τζίμας ανέφερε: «Ο αγώνας μας έφερε μια πολύ μεγάλη κινητικότητα. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρει το μήνυμα γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η κινητικότητα και σε ότι αφορά το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου, που πρέπει άμεσα να λυθεί για να προχωρήσει η βιομηχανία και να παίξει το ρόλο που φτιάχτηκε να παίξει. Δηλαδή τη στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και το ρόλο ανάπτυξης της ίδιας της βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της περιοχής. Δυστυχώς δεν έπαιξε αυτό το ρόλο το παλιό ΔΣ στα πλαίσια της κίνησης και της προσπάθειας που γινόταν για ξεπούλημα. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις είναι θέμα της ΑΤΕ για το αν θα διορίσει νέο ΔΣ. Εμάς τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα. Δεν κάνουμε πίσω από αυτά. Άμεσα θα πρέπει να φύγει το ΔΣ και να έρθει ένα νέο που θα ανταποκρίνεται στις καταστατικές δεσμεύσεις της εταιρείας και το ρόλο που θα πρέπει να επιτελέσει που δεν είναι άλλος από το λόγο που φτιάχτηκε. Τιμές και στήριξης της κτηνοτροφίας τέτοιες που να μπορούν να κρατηθούν οι κτηνοτρόφοι στα κοπάδια τους και το τρίτο που είναι το πλέον σημαντικό το ιδιοκτησιακό για το οποίο θα φτάσουμε μέχρι το τέλος και θα νικήσουμε».

Για ιδιοκτησιακό και καταστατικό
«Υπάρχει καταστατικό στην εταιρεία που λέει συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο κ. Τζίμας, αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, λέγοντας «Η ΑΤΕ δεν έχει βάλει δραχμή μέχρι σήμερα στην εταιρεία και έχει πάρει πάρα πολλά λεφτά από τη ΔΩΔΩΝΗ. Έχουμε δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα τα οποία δείχνουν ότι όσα ζητάνε σήμερα να αγοράσουν την ΑΤΕ τόσα έχει δώσει η ΔΩΔΩΝΗ μόνο στην Αγροτική», και τόνισε το άρθρο 8 του καταστατικού σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση που φύγει η ΑΤΕ οι μετοχές μεταβιβάζονται στις Ενώσεις μετόχους και στους κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς συνεργάτες της ΔΩΔΩΝΗΣ. «Αυτό το λέει ρητά το καταστατικό και δεν κάνουμε πίσω. ¨Όποιος τολμήσει να αλλοιώσει αυτή τη δέσμευση θα είναι υπόλογος απέναντι στην Ηπειρώτικη κοινωνία».

«Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πουλιέται
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία κ. Γεωργίου δήλωσε: «Μας προαναγγέλλουν με κάθε τρόπο το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η ΔΩΔΩΝΗ λένε θα πουληθεί. Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πουλιέται. Ότι και να προαναγγείλουν εμείς δεν δεχόμαστε καμία υποβάθμιση των κτηνοτρόφων, καμία υποβάθμιση των εργαζομένων, δεν αποδεχόμαστε τίποτα που θα φέρει την περιοχή πιο πίσω. Αυτό που ζητάμε είναι να ισχύσουν οι καταστατικές δεσμεύσεις της εταιρείας. Η εταιρεία να μην ιδιωτικοποιηθεί αλλά να μείνει όπως μέχρι σήμερα λειτουργούσε, ως μια εταιρεία με κοινωνικά κριτήρια που υποστήριζε το εισόδημα της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις συνεχώς μεγαλώνουν και γιγαντώνονται με το ρεύμα του κόσμου που έρχεται κοντά μας. Υπάρχει μια ευαισθητοποίηση του κόσμου και πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο μέλλον και με απτά αποτελέσματα».  Ο ίδιος σχετικά με την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να έρθει ένα νέο ΔΣ που θα λειτουργήσει με βάση τις καταστατικές δεσμεύσεις της εταιρείας και θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Ν. Ζήκος: Πανηπειρωτικό μέτωπο
Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», Νίκος Ζήκος, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, δήλωσε: «Η σημερινή κινητοποίηση δίνει την προοπτική που χρειάζεται να έχει το κίνημα στον παραγωγό και στον κτηνοτρόφο της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη και για να υπάρξουν τιμές στο γάλα που να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών. Δεν θα γίνουμε εμείς το σφαγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΔΝΤ και της κυβέρνησης αλλά θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και καλέσαμε και καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση. Ορισμένοι ήδη έχουν πάρει, να πάρουν και οι υπόλοιποι γιατί πρέπει να ανοιχτεί ένα Πανηπειρωτικό μέτωπο για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και να μείνει αυτός ο πλούτος στη περιοχή γιατί όλος ο κόσμος πρέπει να ζήσει με αξιοπρέπεια» και πρόσθεσε : «Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ δίνει στην ΑΤΕ σε τόκους πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο η Αγροτική Ασφαλιστική παίρνει 60 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση στις εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗΣ και άλλα 30 πήρε η Διαφημιστική της Εταιρεία. Είναι δηλαδή το 1/5 του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ. Πόσα άλλα θέλει να βγάλει το κράτος και η ΑΤΕ μέσα από τον ιδρώτα των παραγωγών;».

ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων στην συνεδρίασή του την  είκοσι τρεις (23) Μαΐου 2011, ημέρα Δευτέρα, σχετικά με το θέμα του επικείμενου κινδύνου πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ αποφάσισε  την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, και οποιαδήποτε αλλαγή και να συμβεί, για να γίνει αυτή δεκτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι «αυτή να γίνει προς τα φυσικά μέλη της».
Η απροσδόκητη, αλλά εκφρασμένη πλέον και επίσημα, πρόθεση της διοίκησης της Α.Τ.Ε. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων όλης της Ηπείρου και της τοπικής κοινωνίας.
Η “ΔΩΔΩΝΗ” Α.Ε. από τη δημιουργία της έως σήμερα στήριξε ουσιαστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου προσφέροντας  συγχρόνως προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στους Έλληνες και ξένους καταναλωτές, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη της Ηπειρωτικής οικονομίας, αλλά και της  τοπικής κοινωνίας γενικότερα και αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ' τον παραγωγό  Ήταν και πρέπει να παραμείνει η ναυαρχίδα της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το παρόν  να  δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Δημοτικού Συμβουλίου
ΘΩΜΑΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  

ΠΗΓΗ:ΗΧΩΤΗΣΑΡΤΑΣ                                                                                                                                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates