Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στην Άρτα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής.


Στην έλλειψη ενημέρωσης οφείλονται οι αντιδράσεις στο νέο σύστημα αγροτικής ασφάλισης

Σύσκεψη με φορείς του πρωτογενούς τομέα και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στην Π.Ε. Άρτας
Στην έλλειψη ενημέρωσης και σε παραπληροφόρηση απέδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μεριάς των αγροτών στο νέο σύστημα αγροτικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι το παλιό σύστημα είναι μόνο «υπέρ αυτών οι οποίοι προσδοκούν μόνο ψήφους απ’ τον αγρότη και τον παραπλανούν» Στην έλλειψη ενημέρωσης καθώς και σε παραπληροφόρηση απέδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μεριάς των αγροτών στο νέο σύστημα αγροτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Ο κ. Σαρρής πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άρτα την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 και προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα με φορείς του πρωτογενούς τομέα και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Άρτας (πρώην αίθουσα Ν.Σ.). 

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Νίκος Γκίζας, το μέλος του Δ.Σ. Δημ. Ξυλογιάννης, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας και άλλοι εκπρόσωποι των αγροτών.
Καθαρή σχέση
Με το νέο σύστημα υπάρχει μια καθαρή σχέση μεταξύ των αγροτών και του ΕΛΓΑ υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής και εξήγησε: «Οι αγρότες με το νέο σύστημα ό,τι συνεισφέρουν θα το γνωρίζουν και θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια είναι η απαίτησή τους, ποια είναι ασφαλιστική τους κάλυψη, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κάλυψή τους, κάτι που δεν γνώριζαν στο παρελθόν και γι’ αυτό το λόγο συνήθως ήταν υποχρεωμένοι να προσφεύγουν σε πολιτικά μέσα, πολιτικές παρεμβάσεις και πολλές φορές σε κινητοποιήσεις.
Σήμερα δεν χρειάζονται όλα αυτά. Θα είναι καθαρή η σχέση μεταξύ μας και κυρίως τα χρήματα που θα καταβάλουν οι αγρότες θα πηγαίνουν στο ταμείο του ΕΛΓΑ οπωσδήποτε. Όχι όπως στο παρελθόν που πηγαίνανε στις τσέπες μεσαζόντων οι οποίοι τα παρακρατούσαν και δεν τα απέδιδαν στον ΕΛΓΑ». Αυτή όπως εξήγησε ο κ. Σαρρής είναι και η βασική διαφορά του παλιού συστήματος με το νέο, «μια διαφορά που καθιστά τον ΕΛΓΑ βιώσιμο και άρα πραγματικό εργαλείο στα χέρια των αγροτών».

Γρηγορότερα και ασφαλέστερα
Ως προς την ασφαλιστική κάλυψη ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι παραμένει η ίδια όπως ήταν στο παρελθόν ενώ τόνισε πως με το νέο σύστημα οι εκτιμήσεις των ζημιών θα είναι πιο γρήγορες και πιο ασφαλείς απ’ ότι ήταν μέχρι τώρα ενώ «ταχύτερος και πιο δίκαιος» απ’ ότι στο παρελθόν θα είναι και ο τρόπος αποζημίωσης. «Υπάρχουν πάρα πολλές καλύψεις όπως και στο παρελθόν και ο τρόπος εκτίμησης των ζημιών παραμένει ως έχει, με τη μόνη διαφορά ότι επειδή υπάρχουν μερικές σταθερές στο σύστημα, οι εκτιμήσεις τώρα θα γίνονται γρηγορότερα και θα είναι και πιο ασφαλείς και πιο αντικειμενικές για όλους».
Ενημερώνοντας τους αγρότες
Η σύσκεψη στην Άρτα έγινε με πρωτοβουλία του ΕΛΓΑ στα πλαίσια της ενημέρωσης για «μια πολύ μεγάλη αλλαγή που γίνεται στις σχέσεις μεταξύ του ΕΛΓΑ και των αγροτών» όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού και που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού και καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ και τον τρόπο αποζημίωσης καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων με τους αγρότες. Εντάσσεται δε στα πλαίσια μιας ευρύτερης κινητοποίησης εκ μέρους του ΕΛΓΑ στην οποία συμμετέχει ο κ. Σαρρής ως επικεφαλής και στελέχη των διαφόρων υποκαταστημάτων.

Θ. Σαρρής: «Υπάρχει παραπληροφόρηση στους αγρότες»
Ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του ανέφερε: «Υπάρχει μια καινούργια μέθοδος με την οποία υπολογίζονται οι εισφορές και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δυσπιστία εκ μέρους των αγροτών. Υπάρχει μια ανησυχία η οποία δεν είναι δικαιολογημένη απ’ τα πραγματικά δεδομένα είναι όμως δικαιολογημένη λόγω έλλειψης πληροφόρησης και κυρίως απ’ την ύπαρξη πολύ μεγάλης παραπληροφόρησης.
Υπάρχουν αντιδράσεις και οι αντιδράσεις δεν είναι απ’ τους ίδιους τους αγρότες. Είναι απ’ αυτούς που νομίζουν ότι τους εκπροσωπούν, τους αυτόκλητους θα έλεγα εκπρόσωπούς τους οι οποίοι δεν φροντίζουν να ενημερωθούν οι ίδιοι ώστε να ενημερώσουν σωστά τους αγρότες. Παραπληροφορούν και κυρίως υπερτονίζουν τις αρνητικές πλευρές του νέου συστήματος χωρίς να τονίζουν ή να ενημερώνουν για τις θετικές πλευρές».

Υποχρεωτική η εισφορά
Για όσους αντιδρούν στην καταβολή του ασφαλίστρου την οποία θεωρούν άδικη και καλούν τους αγρότες να μην καταβάλουν τα ασφάλιστρα ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η καταβολή της συνεισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική από το νόμο. «Είναι λυπηρό να υπάρχουν οργανώσεις ή πολίτες ή φορείς οι οποίοι παροτρύνουν τους πολίτες να παραβιάσουν το νόμο. Όμως αυτές οι παροτρύνσεις κινδυνεύουν να πάρουν στο λαιμό τους πολλούς ανθρώπους».
Ενώ υπογράμμισε ότι  η εισφορά δεν είναι μεγάλη. Με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ το 53% των αγροτών θα πληρώσει μέχρι 100 ευρώ το χρόνο, το 40% μέχρι 350 ευρώ/χρόνο και μόλις το 10% πάνω από 300 ευρώ/χρόνο.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε και ένα παράδειγμα: «Για την κτηνοτροφία ένα πρόβατο π.χ. που το ασφαλίζουμε και αν πάθει ζημιά θα το αποζημιώσουμε η ασφαλιστική εισφορά του ισοδυναμεί λιγότερα από ένα κιλό γάλα. Για να καταλάβετε ότι στο παρελθόν παρακρατούνταν εισφορά 0,5% του γάλακτος, του κρέατος, ό,τι πουλούσε κανείς που ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ήταν αφανής, δεν την αντιλαμβανόταν ο παραγωγός και παρακρατούνταν από τους ενδιάμεσους οι οποίοι συνήθως δεν την απέδιδαν».

Τα θετικά
«Όταν ενημερώνεται ο κόσμος είναι οπαδός του συστήματος γιατί καταλαβαίνει ότι το νέο σύστημα είναι εκείνο που τον συμφέρει» είπε ο κ. Σαρρής, υπερτονίζοντας τα θετικά του νέου συστήματος, λέγοντας ότι «εξασφαλίζει από τη μια πλευρά τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο αγρότης θα αποζημιωθεί στην περίπτωση που πάθει ζημιά κι απ’ την άλλη πλευρά εξασφαλίζεται ότι όσα χρήματα πληρώνουν οι αγρότες πηγαίνουν απευθείας στον ΕΛΓΑ και όχι στους ενδιάμεσους».
Όπως είπε ο κ. Σαρρής παρέλαβε έλλειμμα ύψους 3,8 δις ευρώ ενώ τόνισε: «Εκείνο που έχω να πω στους αγρότες είναι κατ’ αρχάς να περιμένουν, να μην ακούν την παραπληροφόρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τους διαβεβαιώ ότι ούτε θα χρειαστεί ποτέ ο ΕΛΓΑ να περικόψει αποζημιώσεις όπως ισχυρίζονται πάρα πολλοί λόγω της αναφοράς στο νόμο ότι πρέπει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ούτε θα αναγκαστεί ποτέ να περικόψει αποζημιώσεις απ’ το γεγονός ότι φροντίζει να έχει έσοδα και θα έχει έσοδα ικανά να αποζημιώσουν τους αγρότες.
Αντίθετα θα ήταν υποχρεωμένος να περικόψει αποζημιώσεις αν συνέχιζε με το παλιό σύστημα στο οποίο άλλωστε προβλεπόταν και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Όταν τον ανέλαβα τον ΕΛΓΑ είχε χρέη 3,8 δις. ευρώ. Για να φανταστείτε το μέγεθος θα πρέπει να σας πω ότι η γεωργική παραγωγή είναι 10 δις. Είχε χρέη λοιπόν μόνο ο ΕΛΓΑ το 40% της γεωργικής παραγωγής και αν συνεχίζαμε με τον ίδιο τρόπο σε μερικά χρόνια τα χρέη του ΕΛΓΑ θα ήταν μεγαλύτερα απ’ τη γεωργική παραγωγή. Αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο το σύστημα να είναι υπέρ του αγρότη. Είναι υπέρ αυτών οι οποίοι προσδοκούν μόνο ψήφους απ’ τον αγρότη και τον παραπλανούν. Εκείνο που ενδιαφέρει τον αγρότη είναι ένα σύστημα που είναι υγιές, σοβαρό και που είναι σε θέση σε μόνιμη βάση να εξασφαλίσει στον αγρότη την ασφάλεια που του χρειάζεται για να παράγει».
Ο κ. Σαρρής κάλεσε τους αγρότες της περιοχής για οποιαδήποτε υπεύθυνη ενημέρωση να επικοινωνούν με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στα Ιωάννινα και όχι ν’ ακούν κάποιους ανθρώπους που ενδεχομένως να μην είναι ενημερωμένοι όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates