Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επιστολή της ΕΑΣΑ-Φ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ακτινιδοφυτείες.


Ζητά την αντιμετώπιση βακτηρίωσης στις ακτινιδοφυτείες
Εφιστά την προσοχή στους ακτινιδοπαραγωγούς 

Επιστολή προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Άρτας απέστειλε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας αναφορικά με την εμφάνιση του βακτηρίου Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae στις ακτινιδοφυτείες και ζητά, μεταξύ άλλων, «τον εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σε όλα τα φυτά που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια». Συγκεκριμένα στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελο Βαγγέλη αναφέρονται τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας-Φιλιππιάδας συνεδρίασε στις 29 Απριλίου 2011 και μεταξύ των θεμάτων συζητήθηκε η εμφάνιση του βακτηρίου Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae στις ακτινιδοφυτείες.
Το εν λόγω βακτήριο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στη γειτονική Ιταλία και έχουν εκριζωθεί και καεί χιλιάδες στρέμματα ακτινιδοφυτειών.
Επειδή η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα ζητούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
-Την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα φυτών από χώρες που έχει ήδη εμφανιστεί η βακτηρίωση, όπως η Ιταλία.
-Τον εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σε όλα τα φυτά που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια για τη πιθανή διαπίστωση του μολύσματος.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, δεδομένου ότι η καλλιέργεια των ακτινιδίων αποτελεί μία από τις πιο προσοδοφόρες και ανταγωνιστικές καλλιέργειες της χώρας μας».

Τι πρέπει να ξέρουν οι ακτινιδοπαραγωγοί
Εξάλλου με ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας εφιστά την προσοχή των ακτινιδοπαραγωγών στην εμφάνιση του βακτηρίου Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae, τώρα την άνοιξη όπου ο μεταβολισμός των φυτών είναι ιδιαίτερα έντονος και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι πολύ ευνοϊκές.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το εν λόγω βακτήριο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στη γειτονική μας Ιταλία και έχουν εκριζωθεί και καεί χιλιάδες στρέμματα ακτινιδοφυτειών. Η είσοδος του παθογόνου στο φυτό γίνεται δια μέσου των στοματίων των φύλλων μετά από έντονη βροχή, χαλάζι ή ανεμοθύελλα.
Χαρακτηριστικό της παρουσίας του βακτηρίου είναι η έκκριση ενός πηκτού υγρού, σκούρου κόκκινου χρώματος, στο ύψος της διακλάδωσης των κύριων βραχιώνων. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια έχουν μια καφετί απόχρωση και τα καρπίδια στη συνέχεια μαραίνονται και ατροφούν.
Η ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες τον εξονυχιστικό έλεγχο των φυτωρίων που εισάγονται στη χώρα μας για την αποφυγή της εισόδου του μολύσματος στην περιοχή μας.
Επιπλέον συνιστάται στους ακτινιδοπαραγωγούς να πράξουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που βοηθούν στην αποφυγή ή και στη μη εξάπλωση του βακτηρίου (απολύμανση εργαλείων, ξερίζωμα και κάψιμο προσβεβλημένων φυτών).

Προληπτικά μέτρα γενικού χαρακτήρα
Επιθεωρήστε τακτικά το κτήμα ελέγχοντας για συμπτώματα όπως αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Για ένα μικροκλίμα μη ευνοϊκό στο Βακτήριο:
-Το πότισμα να γίνεται με το ελάχιστο βρέξιμο των δένδρων.
-Το χειμερινό και το καλοκαιρινό κλάδεμα να εξασφαλίζουν καλό αερισμό και φωτισμό των δένδρων
-Τα χόρτα να κόβονται τακτικά
Για ισορροπημένη βλάστηση με στόχο τη μεγαλύτερη αντοχή στο παθογόνο:
-Εφαρμόστε τις ανάλογες ποσότητες Αζώτου, Φωσφόρου και Καλίου με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δένδρων και τη γονιμότητα του εδάφους.
-Οι ψεκασμοί θρέψης των φυτών με φυτικά αμινοξέα, σίδηρο, μαγγάνιο, χλωριούχο ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο, βελτιώνουν τη φυσική άμυνα ενάντια στη βακτηριακή λοίμωξη.
-Η καρποφορία να βασίζεται σε ήρεμες κληματίδες (1-2 μ.) που κάρπισαν την προηγούμενη χρονιά και σε μεσαία (30-80 εκ.) ή μικρά (10-20 εκ.) κλαδιά.
-Οι καρποφόροι οφθαλμοί να μην ξεπερνούν τους 16.000 ανά στρέμμα.
Για την αποτροπή μετάδοσης του παθογόνου:
-Απολυμαίνετε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος
-Καλύπτετε τις μεγάλες τομές με κατάλληλα απολυμαντικά
-Μην κλαδεύεται σε βροχερές περιόδους.
Επεμβάσεις σε διαπιστωμένη προσβολή από το Βακτήριο.
Περιορίστε την εξάπλωση του παθογόνου:
-Επισημάνετε τα προσβεβλημένα δένδρα
-Κόψτε και κάψτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα κλαδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Αρκεί τα δένδρα να μην είναι βρεγμένα.
-Αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται πριν την ανθοφορία, κόψτε τα δένδρα λίγο πάνω από το έδαφος. Διαφορετικά κόψτε 60-80 εκ. κάτω από το σημείο με τα ορατά συμπτώματα.
-Απολυμαίνετε συνεχώς τα εργαλεία κοπής των δένδρων
-Καλύψτε τις τομές με πάστα επούλωσης
-Όλες οι εργασίες να εκτελούνται πρώτα στα υγιή δένδρα και μετά στα προσβεβλημένα.
-Μην μετακινείται το εξοπλισμό ή τους εργάτες από ένα μολυσμένο κτήμα σε κάποιο υγιές, μέσα στην ίδια μέρα.

Χημική φυτοπροστασία
Ψεκάστε όλα τα κτήματα με χαλκούχα σκευάσματα μετά τη συγκομιδή, μετά την πτώση των φύλλων, κατά την περίοδο του χειμερινού κλαδέματος, στο στάδιο της πράσινης κορυφής και αμέσως μετά από τυχόν ζημιές από χαλαζόπτωση.
Στα κτήματα όπου εντοπίζονται προσβολές από το Βακτήριο, οι ψεκασμοί με χαλκούχα στην περίοδο της πτώσης των φύλλων να επαναλαμβάνονται κάθε 8-15 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και να εφαρμοσθούν ψεκασμοί με 30 γρ. μεταλλικό χαλκό στα 100 λίτρα νερό 1-2 φορές ανά 15θήμερο στην περίοδο μετά την πράσινη κορυφή μέχρι πριν την ανθοφορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates