Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση Ι. Κουτσούκου σε αναφορά του Δ. Τσιρώνη για τα εσπεριδοειδή


Στήριξη της καλλιέργειας μέσω της Οργάνωσης Παραγωγών

«Η πολιτική στον τομέα φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβάνονται και τα εσπεριδοειδή), ασκείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται, με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών των μελών τους. Είναι γι' αυτό σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών, μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, που βασικός στόχος τους είναι η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος μείωση   του   κόστους  παραγωγής,  προώθηση  ποιοτικού  προϊόντος,   διατήρηση  των παραδοσιακών αγορών, άνοιγμα νέων αγορών κλπ..» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ι. Κουτσούκος σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης για την «στήριξη της καλλιέργειας εσπεριδοειδών» της περιοχής μας.
Όπως σημειώνεται στην απάντηση, «στο πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΚ)73/2009 και του «health check» της αναθεωρημένης ΚΑΠ και ειδικότερα σύμφωνα με την αριθμ, 262346/19-03-2010 ΚΥΑ, η χώρα μας αποφάσισε την αποδέσμευση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή από 01/01/2010 και την ένταξη της στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, καθορίζοντας ως περίοδο αναφοράς για την εν λόγω ένταξη, τις εμπορικές περιόδους 2000/01 έως 2006/07. Έτσι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι γεωργοί που είχαν αποκτήσει δικαιώματα βάσει των παραπάνω ιστορικών στοιχείων, εισέπραξαν και το υπόλοιπο 60% της συνολικής ενίσχυσης, για τα εσπεριδοειδή που οδηγούνταν στη μεταποίηση (έγινε δηλαδή αύξηση της αξίας των υφισταμένων δικαιωμάτων ενίσχυσης)».
Εξ αυτού του γεγονότος, δηλαδή, με την πλήρη αποδέσμευση της ενίσχυσης και την ένταξή της στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, «ο γεωργός εισπράττει πλέον το σύνολο της Κοινοτικής ενίσχυσης χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παραδώσει εσπεριδοειδή για μεταποίηση, ενδυναμώνοντας έτσι τη διαπραγματευτική του ικανότητα απέναντι στις μεταποιητικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα αποφασίζει ελεύθερα για την ορθολογική διαχείριση της παραγωγής του βασισμένος στα δεδομένα της αγοράς».
Στο Νομό Άρτας –σημειώνει ο κ. Κουτσούκος- λειτουργεί η αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών ΕΑΣ Αρτας Φιλιππιάδας η οποία διαχειρίζεται εσπεριδοειδή και υλοποιεί 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (2007-2011).
Όπως δε επισημαίνει στην απάντησή του ο υφυπουργός, «οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις, όπως:
-αναδιάρθρωση  των  καλλιεργειών  των  μελών  τους,  με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους,
-τη μείωση του κόστους παραγωγής,
-την προώθηση των προϊόντων τους,
-την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά,
-την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.,
για τις οποίες ενισχύονται σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, όσον αφορά το μέτρο «πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων», στην αγορά οι Οργανώσεις Παραγωγών δύναται να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν:
α. Απόσυρση από την αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της δωρεάν διανομής.
β. Πρώιμη συγκομιδή.
γ. Ασφάλιση της παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates