Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο ραντεβού στο Άκτιο δίνουν οι αγρότες


 Παναγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Άκτιο το οποίο οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας με κινητοποίηση στα διόδια του Ακτίου
Ευαγγ. Μπέτσας: «Ο αγροτικός τομέας φθίνει ολοένα και περισσότερο»

Παναγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Άκτιο το οποίο οργανώνεται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας με κινητοποίηση στα διόδια του Ακτίου. «Θα τα ανοίξουμε τα διόδια να μην πληρώνουν χαράτσι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που περνούν από κει. Είναι περιοχές αγροτοκτηνοτροφικές βασικά και είναι μια μορφή αγώνα κι αυτή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας. Στην κινητοποίηση της 19ης Φεβρουαρίου καλούνται να πάρουν μέρος αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι των παραπάνω περιοχών καθώς όπως είπε ο κ. Μπέτσας «όλοι πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική και εργάτες, άνεργοι, νεολαία γιατί τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που τα πουλάει τζάμπα ο παραγωγός τα χρυσοπληρώνει ο εργάτης και ο συνταξιούχος».


Πράξη απελπισίας από κτηνοτρόφους
Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους σε ακραίες πράξεις. Συγκεκριμένα σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι προτιμούν να θανατώσουν τα νεογέννητα ζώα (αμνοερίφια) μόλις γεννιούνται γιατί είναι ασύμφορα μέσα στις σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να τα κρατήσουν, να τα μεγαλώσουν και να τα πουλήσουν αφού δεν θα βγάλουν τα έξοδα!
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ και αν μη τι άλλο, δείχνει σε τι βαθμό απόγνωσης έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι. «Μάλιστα και οι άλλοι που δεν τα θανατώνουν μετανιώνουν όταν έρχεται η στιγμή να τα πουλήσουν κι όταν πιάνουν το μολύβι για να δουν τι κέρδισαν από την πώληση των αμνοεριφίων» είπε ο κ. Μπέτσας. «Αυτό έχει και άλλα χρόνια τώρα που επικρατεί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που υπάρχουν στο κρέας. Χάνουν τα διπλάσια λεφτά απ’ ότι παίρνουν απ’ το ζώο οι κτηνοτρόφοι γι’ αυτό το εγκαταλείπουν και εκμεταλλεύονται το γάλα. Δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν διαφορετικά. Δεν μπορείς να  ταΐζεις τα ζώα με 30 και 35 λεπτά σιτηρά τόσο που ‘χουν ανεβεί οι τιμές και να πουλάς το αρνί 2,20, 2,30 ή 2,60 γιατί αυτές είναι οι τιμές κι από την άλλη ο εργάτης να το παίρνει με 10 ή 11 Ευρώ. Είναι τραγικές οι καταστάσεις. Όσο πάει μεγαλώνει αυτό το φαινόμενο και εδώ μπαίνει και ένα ζήτημα αυτά τα ντόπια κρέατα που υπάρχουν στην αγορά από πού είναι ντόπια; Από πού τα ονομάζουν ντόπια;».
Και ο κ. Μπέτσας συνέχισε: «Σε μια νύχτα βαφτίζουν ελληνικά οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Και δεν είναι μόνο εδώ απ’ τους γείτονες. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν υπογράψει συμφωνία να εισάγουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από 159 χώρες εκτός της Ε.Ε., από τρίτες χώρες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, αρνιά, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυροκομικά προϊόντα, ζώα, λάδι, καλαμπόκια, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Υπέγραψαν να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα στα οποία ήμασταν αυτάρκεις και τα οποία η χώρα μας μπορεί να παράγει μαζικά και ποιοτικά. Δυστυχώς η ΕΟΚ πριν και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας λέγανε μετά το ’81 - ΄82 ότι θα μπούμε σε μια αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών δυστυχώς εδώ μας οδήγησε. Εξαθλιώσανε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, εγκαταλείφθηκαν τεράστια εδάφη, πλούσια εδάφη, μείναμε χωρίς σιτηρά. Μας επιδοτούν να μην παράγουμε. Τώρα απ’ το ’13 μας λεν θα σας επιδοτούμε για να παράγετε. Εδώ μας κοροϊδεύουν ωμά».
Ο κ. Μπέτσας αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τα φ/β των αγροτών λέγοντας «μας έσπρωξαν να πάμε να πάρουμε δάνεια από την τράπεζα για να βάλουμε φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τώρα αφού αγοράσαμε αγρούς, κάναμε μελέτες, πληρώσαμε παράβολα στη ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν το ‘ξερε, τώρα κατάλαβε η ΔΕΗ ότι το δίκτυο δεν σηκώνει!».


Τα αιτήματα
Οι αγρότες διεκδικούν μια φιλοαγροτική πολιτική που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στο επάγγελμα. Ο κ. Μπέτσας αναφέρθηκε στα αιτήματα του παναγροτικού συλλαλητηρίου. «Τα αιτήματά μας είναι να πάψουν οι εισαγωγές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τα οποία παράγουμε, να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι αρχικά για τις μεγάλες αυξήσεις στα σιτηρά, να επιδοτηθούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές, να αποζημιωθούν γιατί υπάρχει 80% ακαρπία το ομολογούν και οι οργανισμοί του κράτους. Γιατί δεν προχωρούν σε μια αποζημίωση;  Γιατί δεν προχωρούν σε μια αποζημίωση στους ελαιοκαλλιεργητές που κι αυτοί δεν έχουν εισόδημα;».


Και με τα τρακτέρ
Ο κ. Μπέτσας καλεί και τον κόσμο της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει το μεθεπόμενο Σάββατο στο Άκτιο. Σχετικά με τον τρόπο μετάβασης των αγροτών της περιοχής στο σημείο αν δηλ. θα παν με τα αγροτικά τους μηχανήματα τόνισε: «Εμείς από την Άρτα είναι λίγο δύσκολο να πάμε με αγροτικά μηχανήματα. Οι άλλοι που είναι κοντά στην περιοχή, από Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βόνιτσα αυτοί θα προσπαθήσουν να φέρουν και τα αγροτικά μηχανήματα. Αλλά εμείς απ’ την Άρτα καλό είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες όλοι μαζί γιατί όλους μας πλήττει αυτή η αντιαγροτική πολιτική να μαζευτούμε εκεί πέρα και να αποφασίσουμε και για μεγαλύτερους αγώνες».


«Να παραμείνει με τη σημερινό καθεστώς η ΔΩΔΩΝΗ»
Αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗ λέγοντας: «Τώρα τη ΔΩΔΩΝΗ παν να την σπρώξουν στους φυσικούς φορείς. Εμείς εναντιωνόμαστε σ’ αυτό. Φυσικούς φορείς αυτοί εννοούν τις Ενώσεις που πριν 5-6 χρόνια ξεπούλησαν τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ. Εμείς προτείνουμε η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει με το καθεστώς όπως έχει μέχρι σήμερα να στηριχθεί από το κράτος κι άλλο. Είναι υπερκερδοφόρα συνεταιριστική βιομηχανία. Προσπαθούν να τη βάλουν στο χέρι χρόνια τώρα. Χρόνια τώρα παν να τη χρεοκοπήσουν. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν τα ‘χουν καταφέρει. Τώρα θέλουν μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ γιατί έχει και την πλειοψηφία των μετοχών απλώς κοιτάν ποιος θα ΄χει το πολιτικό κόστος. Η ΔΩΔΩΝΗ αν θα φύγει από τα χέρια μας εδώ και την πάρει ιδιώτης δεν θα μείνει κανένας μα κανένας κτηνοτρόφος. Ήδη η κτηνοτροφία συρρικνώνεται τα δέκα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς. Εκεί που πριν 15 χρόνια ζούσες με 50 ζώα σήμερα θέλεις 250 για να ζήσεις».


Εγκαταλείπουν την εσπεριδοκαλλιέργεια
«Ο αγροτικός τομέας φθίνει ολοένα και περισσότερο ενώ και εκείνοι που είχαν στραφεί στην εσπεριδοκαλλιέργεια τώρα την εγκαταλείπουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους» τονίζει ο κ. Μπέτσας. «Με 5 και 6 Λεπτά το κιλό μας λεν τώρα να μαζέψουμε τα πορτοκάλια να τα πάμε για χυμοποίηση. Χρόνια η Ομοσπονδία φώναζε για την αποδέσμευση της επιδότησης απ’ την παραγωγή. Την υπέγραψαν με χέρια και με πόδια και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές της ΝΔ και μάλιστα με γοργά βήματα προχώρησαν στην αποδέσμευση. Τώρα στέλνουν υπομνήματα αυτοί που κάνανε φιέστες και πανηγύρια για την αποδέσμευση γιατί η παραγωγή της εσπεριδοκαλλιέργειας βρίσκεται ακόμη πάνω στα δέντρα».


Ετοιμάζουν «υποδοχή» στον Υπουργό
Ένα ακόμη «ραντεβού» του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να είναι την ημερομηνία που θα συνεδριάσει στην Άρτα το Περιφερειακό Συμβούλιο στο οποίο θα παρίσταται  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ο κ. Μπέτσας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων περί της υποδοχής. «Και σ’ άλλους νομούς μαθαίνουνε ότι πηγαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κι εκεί μαζεύονται δεκάδες εκατοντάδες μικρομεσαίοι φτωχομεσαίοι αγρότες και αντιδρούν. Είναι κι αυτό μια φιέστα. Θα ‘ρθουν εδώ αυτοί που με τις υπογραφές τους και με την πολιτική τους μας φέρνανε σ’ αυτό το σημείο που μας φέρανε. Γι’ αυτό την ημέρα που θα ‘ρθει ο κ. Σκανδαλίδης με το Περιφερειακό Συμβούλιο και θ’ αρχίσουν εκεί τα χαμόγελα και οι χειραψίες οι μεγάλες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι μαζεμένοι εκεί. Να ‘μαστε έξω και μέσα που θα συνεδριάζουν να εναντιωθούμε σ’ αυτά που μας ετοιμάζουν ακόμη. Μετά το 2013 θα πάρουν τις επιδοτήσεις από τους μικρομεσαίους και θα τις δώσουν στους μεγάλους γιατί δεν βγαίνουν πέρα. Οι αγρότες που ‘χουν ένα μικρό κλήρο πώς θα ζήσουν;» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ.
10/2/2011

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

1 σχόλιο:

apneagr είπε...

Μια καλημέρα πέρασα να πω, καλή συνέχεια Θοδωρή.
apneagr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates