Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Στα άκρα σύγκρουση αγροτών κυβέρνησης στον Προμαχώνα.


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Προμαχώνα, μετά τη σύλληψη έξι αγροτών, που συμμετείχαν στην απόπειρα αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά από αιτήματα. Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατάξει τα ΜΑΤ σε δύο σημεία, για να εμποδίσει την επέλαση των σερραϊκών τρακτέρ, που επεχείρησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου να προσεγγίσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Αυτό εξόργισε τα μέλη των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών και αρχικά αποφάσισαν να προχωρήσουν μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους προς το Άγκιστρο μερικά χιλιόμετρα πριν τον Προμαχώνα.
Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τρακτέρ έμεναν ακινητοποιημένα πριν τον κόμβο Πετριτσίου Σερρών.
Εν τω μεταξύ σε συνεχείς επαφές βρίσκεται η βουλγαρική κυβέρνηση με την ελληνική, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και επεμβαίνοντας με ανακοινώσεις. «Ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού θα είναι ένα πρόσθετο βάρος, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των τιμών των τροφίμων». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, το ενδεχόμενο αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα-Κούλατα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από αγρότες του νομού Σερρών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γενική γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργία Μπαζώτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η απάντηση της κυρίας Μπαζώτη ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα και πως δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση (της έντασης).
 
Ένταση και στην Τρίπολη
Λίγο πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα το «καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων», παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγρότες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση και διαδήλωναν, χύνοντας γάλα και λάδι στον δρόμο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση ψηφίσματος που έκανε εκπρόσωπος των αγροτών.
 
Παραταγμένα τρακτέρ με σκοπό το άνοιγμα των διοδίων
Στον κόμβο Γυρτώνης στη Λάρισα και στον κόμβο Φιλώτα στο δρόμο Αμυνταίου – Έδεσσας βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.
Εκπρόσωποι των Λαρισαίων αγροτών δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στον κόμβο της Γυρτώνης μέχρι την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, οπότε έχουν δώσει «ραντεβού» με όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας στα διόδια Μακρυχωρίου, όπου θα μοιράσουν τα αιτήματά τους στους διερχόμενους και θα σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων.
 
Μιλένα Αποστολάκη
Μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Αποστολάκη, σημείωσε ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες. «Ακούστηκαν όμως και κάποια αιτήματα και θέλω να πω σαφέστατα ότι η απάντησή μας εκεί, σε περιπτώσεις που δεν μπορούσε να είναι αρνητική, ήταν επιφυλακτική, όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, την οποία θέλω να πω ότι αυτή η κυβέρνηση αύξησε από το 7% στο 11% και για την οποία ζητούσαν μετά από την αύξηση αυτή που έγινε τον προηγούμενο χρόνο να πάμε σε περαιτέρω αύξηση στο 15%», είπε η υφυπουργός.
«Υπάρχουν -είπε- συγκεκριμένα αιτήματα στα οποία πήραν απαντήσεις. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια -και αυτό έχει σημασία για τους αγρότες που δοκιμάζεται το εισόδημά τους-, πήραν τις επιδοτήσεις τους στην ώρα τους χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να καταφύγουν σε δανεισμό».

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates