Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Οι αγρότες συζητούν "κάθοδο" στην Αθήνα.


Το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με κάθοδο ακόμη και στην Αθήνα, αποφασίζουν οι δυνάμεις των αγροτών που συνεδριάζουν και συζητούν από χθες στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συσπειρώνονται στις Σέρρες μετά τις συλλήψεις αγροτών τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση αυτή τη φορά απάντησε στα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες των αγροτών επιστρατεύοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είναι εμφανείς στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, και προχωρώντας σε συλλήψεις αγροτών, ενώ δημοσίως διεμήνυε ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο.
Οι αγρότες της Λάρισας αποφάσισαν χθες το βράδυ, παρά την υποτονική συμμετοχή στην κινητοποίησή τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στις Σέρρες και να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο συμπαράστασης που διοργανώνεται για τους επτά αγρότες που συνελήφθησαν, ενώ το μεσημέρι θα μετάσχουν σε σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τη μετάβαση όλων των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σέρρες
Χθες το μεσημέρι αφέθηκαν ελεύθεροι οι επτά αγρότες που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, μετά την έγκριση του αιτήματός τους να απολογηθούν την Παρασκευή ενώπιον της εισαγγελέως Σερρών. Οι αγρότες συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, όταν “έσπασαν” το μπλόκο της αστυνομίας προς τον Προμαχώνα και μέσω αγροτικών παραδρόμων κατάφεραν με τα τρακτέρ τους να φτάσουν στον συνοριακό σταθμό. Πάντως δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με ενίσχυση των μπλόκων. Έξω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκονταν αγρότες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους, ενώ παραταγμένα παρέμεναν τα τρακτέρ των αγροτών στην εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα, πριν τη γέφυρα Πετριτσίου, όπως και αστυνομικές δυνάμεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα είχε αποκλειστεί και χθες από περίπου 250 εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από τη Δευτέρα.

Θεσσαλία
Παράλληλα, χθες το μεσημέρι, Θεσσαλοί αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του νομού Λάρισας, προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη των διοδίων Μακρυχωρίου σηκώνοντας την μπάρα ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα και μοιράζοντας φυλλάδια με τα αιτήματά τους. Οι αγρότες “κατέλαβαν'” για περίπου μιάμιση ώρα τα διόδια με ιδιωτικά αυτοκίνητα, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν προχθές στην περιοχή των Σερρών. Τρακτέρ παρέμειναν και χθες παραταγμένα εκτατέρωθεν του δρόμου στον κόμβο της Γυρτώνης και μετά τις αποφάσεις της Συντονιστικής για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Κινητοποιήσεις έγιναν χθες και στα Μάλγαρα, στον κόμβο της Κουλούρας, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, στον κόμβο Φιλώτα κ.α.

Βουλγαρική κυβέρνηση
Στο μεταξύ σε επαφή βρίσκονται από προχθές η βουλγαρική με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από αγρότες. Πάντως, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας Τ. Τράικοφ χαρακτήρισε χθες “ασήμαντες” τις απώλειες της Βουλγαρίας από τον προχθεσινό αποκλεισμό της διόδου Κούλατα - Προμαχώνα για μερικές ώρες, αλλά, όπως τόνισε, όλα θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αναφέρθηκε στις απώλειες της βουλγαρικής οικονομίας από τις περσινές κινητοποιήσεις, που ξεπέρασαν τα έξι εκατ. ευρώ, και σημείωσε ότι η Σόφια θα προσφύγει στην Κομισιόν σε περίπτωση αποκλεισμού των συνόρων επί μακρόν όπως πέρσι, προκειμένου να αποζημιωθεί. Τέλος, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση αυτό που συμβαίνει στα σύνορα δεν είναι τόσο δραστικό όσο πέρσι, λόγω και των συνεχών παρεμβάσεων της βουλγαρικής πλευράς στις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates