Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Καταγγέλλει με προχειρότητα τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πασιφανής είναι πλέον η προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζωτικά θέματα, όπως οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Χαρακτηριστικότερη, ίσως, περίπτωση των τελευταίων ημερών αποτελεί η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καθορισμό των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η εν γένει αντιμετώπισή τους. Μια απόφαση, που βρίθει λαθών, κενών και παραλείψεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια χαώδης κατάσταση σε βάρος των υποψηφίων επενδυτών-αγροτών.
Σταχυολογώντας τις πιο κραυγαλέες, όπως :
Ο υπολογισμός των μορίων για την βαθμολόγηση καθιστούν απαγορευτική την ένταξη στο πρόγραμμα της συντριπτικής πλειοψηφίας (πάνω από το 95%) των επενδυτικών σχεδίων.
Αριθμητικά στοιχεία και δείκτες υπολογισμού διαφόρων οικονομικών μεγεθών των μελετών, απαραίτητων για την επιλεξιμότητα των επενδύσεων, δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.
Σήμερα – δύο ημέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων – δεν έχει “στηθεί” το πληροφοριακό σύστημα, δια μέσου του οποίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις.
Ακόμη δεν έχει δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές η ηλεκτρονική μορφή της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, με τους απαραίτητους πίνακες, που θα πρέπει να υποβάλουν.
Ενώ οι αρχικές υπουργικές αποφάσεις έκαναν λόγο για ένα εύρος επένδυσης, προϋπολογισμού μεταξύ των 180.000 και 500.000 ευρώ, στην πράξη γίνονται δεκτά μόνο σχέδια βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ, ερμηνεύοντας λανθασμένα και ενδεχομένως εκ του πονηρού την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Πουθενά δεν προβλέπεται εκχώρηση της επιδότησης στις Τράπεζες, για την εξασφάλιση αντίστοιχου τραπεζικού δανεισμού.
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της αναγκαίας ιπποδύναμης των προς αγορά γεωργικών μηχανημάτων με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Γεγονός, που αναμένεται να οδηγήσει σε υπερχρεωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Δεν αναφέρεται πουθενά ο χρόνος αξιολόγησης και έγκρισης των επενδύσεων.
Πολύ εύκολα συμπεραίνει κανείς πως, ακόμα και μετά από καθυστέρηση 15 μηνών για την εφαρμογή του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί  να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα με επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και άγνοια των πραγματικών δεδομένων.
Η Ν.Δ. ζητά από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αγροτικούς και επιστημονικούς φορείς, να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση του συνόλου των διαδικασιών αξιολόγησης-βαθμολόγησης των σχεδίων βελτίωσης, γιατί οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας μας δεν είναι παιχνίδια στα χέρια “μαθητευόμενων μάγων”».


ΠΗΓΗ: Μου εστάλει με e-mail από τον Γιώργο Καρασμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates