Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εναλλακτική λύση η εισαγωγή ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λύση στο ζήτημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχεται με απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της εισαγωγής ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, εκτός από την τοποθέτηση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν.
Το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.
Με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των «ελληνοποιήσεων», την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Η κα Αποστολάκη δήλωσε ότι με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να καταπολεμηθεί η πρακτική των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κατά την οποία συζητήθηκαν και δόθηκαν λύσεις σε μια σειρά από θέματα όσον αφορά στις δράσεις του ΠΑΑ Αλέξανδρος Μπαλτατζής που αφορούν στην κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα, η κα Αποστολάκη επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που θα έχει ο κτηνοτροφικός κλάδος στο Μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται στις 18 Φεβρουαρίου 2011 και ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές τόσο του άρθρου 68 για τα μέτρα ειδικής στήριξης, όσο και της εξισωτικής αποζημίωσης και να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα του 2011 υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προσκόμισης των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που απαιτούνται.

ΠΗΓΗ: minagric.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates