Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στο Άκτιο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας


Διαμαρτυρία για το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφίας από την αύξηση των τιμών

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2008 χωρίς  αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ

Στην υπόγεια σήραγγα του Ακτίου συναντώνται σήμερα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι των νομών Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στα πλαίσια την κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει για τα οξυμένα αγροτοκτηνοτροφικά προβλήματα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των περιοχών αυτών και την οποία αναμένεται να ενισχύσουν με την παρουσία τους τα Εργατικά Κέντρα Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση κάλεσμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Άρτας Ευάγγελου Μπέτσα, στα πλαίσια της κινητοποίησης οι αγροτοκτηνότρόφοι θα προχωρήσουν σε άνοιγμα των διοδίων της υπόγειας σήραγγας παροτρύνοντας την ελεύθερη διέλευση όλων, διότι «δεν θα πρέπει να πληρώνουμε άλλα χαράτσια και οι δρόμοι που έχουν γίνει από χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και αγροτών θα πρέπει να είναι ελεύθεροι για όλους», όπως δήλωσε ο κ. Μπέτσας χαρακτηριστικά.
Σκοπός την κινητοποίησης είναι να στραφούν τα βλέμματα όλων στα σοβαρά αγροτοκτηνοτροφικά προβλήματα για τα οποία ο κ. Μπέτσας είπε: «Σε λίγο καιρό θα αφήνουν οι κτηνοτρόφοι ολόκληρα κοπάδια να ψοφήσουν στα μαντριά, γιατί εκεί που έφτασε η τιμή των σιτηρών είναι αδύνατη η συντήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου. Ήδη πληροφορήθηκα χθες ότι στην Λαμία οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί τους δίνανε 95 λεπτά το γάλα , φυσικά εκεί δεν υπάρχει ΔΩΔΩΝΗ και είναι κι αυτό ένα από τα βασικά και σοβαρά ζητήματα της κινητοποίησής μας, και τώρα τους μειώνουν κι άλλο την τιμή, ανακοινώνοντάς τους ότι θα δώσουν 90 λεπτά. Καταλαβαίνετε ότι εκεί θα αφήσει κόσμος τα ζώα να ψοφήσουν, αφού η τροφή έχει φτάσει στα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Και δεν θα αργήσει το ίδιο να συμβεί και στην περιοχή μας και θα γράφεται έπειτα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της περιοχής».
Ο κ. Μπέτσας αναφερόμενος στις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί, είπε: «Πριν 10 χρόνια πουλάγαμε ένα αρνί για να πληρώσουμε το τιμολόγιο της ΔΕΗ και τώρα με τις τιμές που δίνονται στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ πρέπει να πουλήσουμε 10 αρνιά για πληρώσουμε τη ΔΕΗ».
Αναφορικά με την αντίθετη άποψη που κατατίθεται για την μη πληρωμή διοδίων, και η οποία συνδυάζεται με την απουσία χρημάτων για την κατασκευή των νέων δρόμων και την συντήρηση των υφιστάμενων, ο κ. Μπέτσας δήλωσε ότι «Είναι παγίδα αυτή η άποψη για τους πολίτες, διότι το κράτος έχει την υποχρέωση από τα χρήματα των φορολογουμένων να προβεί στην συντήρηση και επιπλέον όταν πληρώνουμε 1,5 ευρώ το πετρέλαιο, το 1 ευρώ πηγαίνει στο κράτος για τον λόγο αυτό, για να κάνει έργα και να συντηρήσει τα ήδη υπάρχοντα».
Τρία χρόνια από τον παγετό
Στο μεταξύ σήμερα κλείνουν τρία χρόνια από τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2008, που είχε προκαλέσει καταστροφές και είχε επιφέρει σοβαρή ακαρπία στα εσπεριδοειδή της Άρτας. Τότε δηλαδή που οι απόψεις ήταν διαφορετικές ως προς την καταβολή αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ ή ΕΛΓΑ και πολλά έγγραφα είχαν διαβιβαστεί στην τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Τελικά είχε αποφασιστεί η αποζημίωση των παραγωγών μέσω ΠΣΕΑ, και τρία χρόνια μετά ο κ. Μπέτσας δήλωσε επ΄ αυτού: «Ο παγετός είχε σημειωθεί 17 μέχρι 19 Φλεβάρη με το θερμόμετρο τότε να φτάνει στους -14 βαθμούς Κελσίου. Η ακαρπία από αυτή την καταστροφή έφτασε την επόμενη παραγωγική χρονιά στο 80% κι ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς το σημείωναν επίσημα στα έγγραφά τους, ο ΕΛΓΑ έστελνε τότε γεωπόνους στην Άρτα για να εξακριβώσει τους λόγους της ακαρπίας. Δεν τους ήξερε δηλαδή, αλλά ήθελε ελέγχους για να τους εντοπίσει. Τελικά εφάρμοσαν διαδικασία ΠΣΕΑ από την οποία χρήματα δεν έχουν πάρει ακόμα σήμερα οι αγρότες της περιοχής και φυσικά αυτή η διαδικασία είχε εξαιρέσει όλους τους εταίρο- απασχολούμενους αγρότες παραγωγούς, δηλαδή τους περισσότερους. Είναι δυνατόν στην Άρτα όπου ο κλήρος είναι μικρός να μπορέσει κανείς να ζήσει μόνο από πέντε στρέμματα μπαξέ χωρίς να κάνει μεροκάματο και κάπου αλλού, είτε στην οικοδομή, είτε ως οδηγός κάπου, είτε έχοντας μια άλλη δουλειά δική του για να ενισχύει το μεροκάματο; Κι όμως αυτό δεν το έλαβε υπόψη καθόλου ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Και έχουν επίσης καταντήσει τώρα τους αγρότες να πληρώνουν για να ασφαλίσουν την παραγωγή τους γιατί τον ΕΛΓΑ τον έχουν υπερχρεώσει με 2,5 και 3 δις ευρώ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γεωπόνους στις περιφερειακές υπηρεσίες για αν κάνουν έλεγχο σε πιθανή ζημιά».
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι με δεδομένη την διαδικασία που είχαν επιβάλει τα ΠΣΕΑ, ώστε να είναι δηλαδή κανείς κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και να μην εμφανίζει καθόλου χρήματα από άλλη απασχόληση για να αποζημιωθεί για την καταστροφή από τον παγετό, «οδήγησαν τους αγρότες σε κάποιες περιπτώσεις να προχωρήσουν μέχρι και σε εικονικά διαζύγια, μεταξύ των συζύγων αγροτικών οικογενειών για να πάρουν αυτά τα χρήματα της αποζημίωσης».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με τα φωτοβολταϊκά και την δαπάνη χρημάτων των αγροτών, είτε για την εκπόνηση μελετών και την κατάθεση φακέλων, είτε, σε κάποιες περιπτώσεις και όχι λίγες, για την αγορά και εκτάσεων από αγρότες της περιοχής, χωρίς τελικά να υπάρχει αντίκρισμα και με τη ΔΕΗ «να μαρτυράει το μυστικό ότι δηλαδή τα δίκτυά της είναι υπερφορτωμένα και δεν σηκώνουν την παραγόμενη ενέργεια στην Άρτα, κατόπιν εορτής», όπως είπε και πρόσθεσε ότι «για όλους αυτούς τους λόγους οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει αν βρεθούν στην υπόγεια σήραγγα του Ακτίου σήμερα στις 11 το πρωί και ακολούθως στην απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων της Άρτας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates