Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα 'σπασαν Σκανδαλίδης-αγρότες για γεωτρήσεις, αποζημιώσεις.


Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αυτή τη φορά από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών.
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη με εκπροσώπους 16 φορέων, από 12 νομούς της χώρας, κυρίως κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κράτησε πάνω από 2,5 ώρες και κατέληξε στο «ναι μεν, αλλά». Ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση αλλά σημείωσε ότι «δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα».
Οι αγροτοσυνδικαλιστές χθες βράδυ συνέχιζαν να συσκέπτονται, ενώ επίκειται άμεσα ενημέρωση των αγροτών, για καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους. Ελέω τρόικας και Μνημονίου ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν φειδωλός σε υποσχέσεις, ενώ αγροτοσυνδικαλιστές μάς έλεγαν ότι δεν πήραν σαφείς απαντήσεις για τα περισσότερα αιτήματα.
Οι δυο πλευρές βρέθηκαν πιο κοντά στο θέμα της ιχνηλασιμότητας στα εισαγόμενα προϊόντα και στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα τελωνεία με την ηλεκτρονική διασύνδεση των τελωνειακών σταθμών με τις εφορίες, την εκκαθάριση του μητρώου συνεταιρισμών, τη χορήγηση επιπλέον 200 εκατομμυρίων ευρώ με τη 2η προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης (στην 1η προκήρυξη ήταν 285 εκατομμύρια ευρώ ).
Διαφώνησαν έντονα στο θέμα των γεωτρήσεων, αφού αγρότες καλούνται να δώσουν 3.000 ευρώ για περιβαλλοντικές μελέτες, δεκαετή συμβολαιογραφικά μισθωτήρια κ.ά., στο ζήτημα του καπνού, στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η οποία στο εξής θα καταβάλλεται απ' ευθείας απ' τους αγρότες (όχι από εμπόρους) ανά στρέμμα-καλλιέργεια, στη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια. Επίσης, χαρακτήριζαν εξευτελιστικές τις αποζημιώσεις για βαμβάκι-πράσινο σκουλήκι (27 λεπτά το κιλό, με βάση τον περσινό μέσο όρο, ενώ φέτος η τιμή είναι 55-60).
Ανοιχτό έμεινε το θέμα του αγροτικού πετρελαίου για να εξεταστεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates