Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης σε οκτώ μήνες το αργότερο.


«Δε βάλαμε όλα τα χρήματα στην προκήρυξη. Έχουμε αφήσει 200 εκατομμύρια για μια δεύτερη προκήρυξη, που θα γίνει σε έξι με οκτώ μήνες από τώρα, μέσα στο 2011. Κι αυτό, γιατί θέλαμε να προλάβουμε την απορρόφηση, επειδή μας κυνηγούν οι αριθμοί και οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε ημερίδα για τα σχέδια βελτίωσης.
Ολόκληρη η ομιλία Σκανδαλίδη

Αγαπητές φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα.

Ο στόχος της σημερινής διαδικασίας είναι διπλός. Ο πρώτος στόχος είναι να πληροφορηθείτε τον τρόπο και τα μέσα που χρειάζονται, ούτως ώστε με τη δική σας συμβολή, οι αγρότες μας να μάθουν πώς πρέπει να κινηθούν προκειμένου να διαμορφώσουν την πρόταση τους και να υποβάλλον τις αιτήσεις τους για τα Σχέδια Βελτίωσης από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Απριλίου.
Και από την άλλη να μπορέσουμε εμείς, με τις δικές σας τοποθετήσεις και τα προβλήματα που θα θέσετε, να πάρουμε τις ιδέες σας για να δούμε ακόμη και τώρα τυχόν οριακές βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου να γίνει σωστά η δουλειά σε ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα. Σε ό, τι αφορά προβλήματα που ανάγονται στους κοινοτικούς κανονισμούς, που εμείς δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε να τα δούμε πιο μακροπρόθεσμα, στην επόμενη προκήρυξη.

Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη διαδικασία, με μια σύντομη τοποθέτηση, που έχει σχέση με το ευρύτερο πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται αυτή η διαδικασία.

Θέλω να κάνω δυο - τρία σχόλια. Εμείς αποφασίσαμε από την πρώτη μέρα που πήγαμε στο υπουργείο, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Οι στόχοι μας είναι σαφείς, να εντάξουμε τη γεωργία σε αναπτυξιακή στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας. Να αλλάξουμε τις δομές του κράτους, το παραγωγικό μας μοντέλο, τις νοοτροπίες και τις τακτικές και όσα οδήγησαν σε σημερινά αδιέξοδα.

Να αναδειχθεί η γεωργία σε κλειδί για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Σε πέντε μήνες που έχουμε στο Υπουργείο δώσαμε κάποια δείγματα γραφής.

Για τον τελικό μας στόχο, τη στροφή στην παραγωγή, οργανώνουμε «τα καλάθια της Περιφέρειας». Αλλάζουμε τις δομές, υλοποιούμε με ταχύτητα το Μητρώο Αγροτών.

Ψηφίζουμε αυτές τις μέρες το Μητρώο Εμπόρων. Ολοκληρώνουμε τις αλλαγές στο Υπουργείο και τους Οργανισμούς. Πριν από το Πάσχα ψηφίζουμε το νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Παράλληλα στεκόμαστε κοντά στον αγρότη. Υλοποιούμε με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Ανοίγουμε με ταχύτητα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, π.χ. τα σχέδια βελτίωσης, τα LEADER .

Αντισταθμίσαμε με μεγάλο κόπο τις περικοπές από τους καπνοπαραγωγούς μας. Αποζημιώνουμε ως ζημιές παρελθόντων ετών και τιμές παρελθόντων ετών και δρομολογούμε με τον καλύτερο τρόπο την αποζημίωση στο βαμβάκι.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, ούτε ήταν δυνατό να ανατραπούν αδιέξοδα πολλών χρόνων, με ένα μαγικό ραβδί. Πνέει όμως νέος άνεμος, ανοίγονται νέοι δρόμοι. Ανοιχτό Υπουργείο, διάλογος, καθημερινή επαφή.

Δεν αποκλείσαμε κανέναν και επιτέλους κάτι πετύχαμε. Ο αγρότης, παρά τη δραματική μείωση εισοδημάτων στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της χώρας μας δε βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και αυτό είναι αποτέλεσμα μια συντονισμένης προσπάθειας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ενεργά.

Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό δείγμα γραφής αυτών των πέντε μηνών της παρουσίας μας στο Υπουργείο και της προσπάθειας που ξεκινήσαμε να κάνουμε.

Εμείς θέλουμε να σας πούμε τι επιδιώκουμε μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Είμαστε σήμερα εδώ, να συζητήσουμε τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης που προκηρύχθηκαν με συνολικό προϋπολογισμό 285 εκατομμύρια ευρώ, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώσπου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Ο σχεδιασμός αυτών των μέτρων προσπαθήσαμε να γίνει στην κατεύθυνση απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών με μείωση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών.

Μέσα από μια διαδικασία σχετικά απλή, με την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ηλεκτρονικά, δίνεται ευκαιρία σε γεωργούς, νέους γεωργούς και γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, να πάρουν χρηματοδότηση και να επενδύσουν στην ποιότητα, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της παραγωγής τους.

Έτσι, επιδιώκουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια και εδώ θέλω να δώσετε όλη σας την προσοχή, να ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν στη βελτίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και στόχο τη στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος.

Στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, για ένα ανταγωνιστικό μοντέλο αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Στην προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον παρεμβάσεων, που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στην υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, με τη δημιουργία πρότυπων γεωργικών εγκαταστάσεων.

Σε έγγειες βελτιώσεις με την εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και αρδευτικών συστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του εδάφους και η εξοικονόμηση του νερού.

Στην καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Είμαστε ευχαριστημένοι με όλα αυτά; Εγώ θέλω να είμαι σαφής. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, χρειάζονται πολύ περισσότερα. Τι χρειάζεται; Ακόμα απλούστερες και πιο γρήγορες διαδικασίες, στην υποβολή, την έγκριση και την έναρξη των προτάσεων.

Πιο εξειδικευμένες στοχεύσεις με βάση τις προτεραιότητες της πολιτικής μας κατά Περιφέρεια, «καλάθι προϊόντων», κατά κλάδο π.χ. κτηνοτρόφοι, κατά προϊόν π.χ. τυποποίηση. Και εμπλοκή των περιφερειακών οργάνων της αυτοδιοίκησης, αποκέντρωση των διαδικασιών και ένα Υπουργείο που να είναι πραγματικός σύμβουλος των αγροτών σε κάθε στιγμή.

Δεν πρέπει να ακούγονται παράπονα που φτάνουν μέχρι τους αφορισμούς «καλύτερα να μην έμπαινα στο πρόγραμμα», όπως ακούγαμε για παλιότερα προγράμματα.

Κάναμε ότι ήταν το καλύτερο, γι’ αυτή την πρώτη προκήρυξη. Δε βάλαμε όλα τα χρήματα στην προκήρυξη. Έχουμε αφήσει 200 εκατομμύρια για μια δεύτερη προκήρυξη, που θα γίνει σε έξι με οκτώ μήνες από τώρα, μέσα στο 2011. Και αυτό, γιατί θέλαμε να προλάβουμε την απορρόφηση, επειδή μας κυνηγούν οι αριθμοί και οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο μας είναι το πρώτο ουσιαστικά σε απορρόφηση πόρων, με ποσοστά που ξεπερνούν το 30% ήδη στο κοινωνικό πρόγραμμα, το πρώτο από όλα τα Υπουργεία.

Έπρεπε να πάμε γρήγορα σε μια προκήρυξη, όσο γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό κάναμε. Γι’ αυτό κρατήσαμε, όπως σας είπα, τα χρήματα για μετά, να κάνουμε μια δεύτερη ακόμα καλύτερη. Και πρέπει να συζητήσουμε σήμερα γι’ αυτό που σας είπα στην αρχή, τις οριακές βελτιώσεις, που μπορούμε να κάνουμε.

Πρέπει να κατανοήσετε τη σημασία αυτής της σημερινής συνάντησης. Θέλουμε μέσα από τα δικά σας προβλήματα να πάρουμε τις δικές σας προτάσεις, να μας δώσετε τα δικά σας φόντα. Για να κάνουμε πιο καλή, πιο ποιοτική, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική τη δουλειά μας.

Γι’ αυτό, τελειώνοντας, η διαδικασία αυτή για μας είναι κορυφαία, είναι ουσίας, δεν είναι για τις τηλεοράσεις, ούτε για την τιμή των όπλων, ούτε για φωνές, ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Είναι μια διαδικασία βάσης και ουσίας, για μια αλλαγή που ξεκίνησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα έχει τελικό αποδέκτη ένα γεωργό ευχαριστημένο από τη ζωή του και μια Ελλάδα περήφανη για την παραγωγή της.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates