Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΟΑΣΝΑ: Να παραμείνουν στην ΑΤΕ οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ!


Συνέντευξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας

Με σταθερό το αίτημα της παραμονής του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στην κατοχή της Αγροτικής Τράπεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Άρτας καλεί όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού στη συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής 6 Νοεμβρίου έξω από την Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία, στα Γιάννενα. «Κάθε άλλη λύση που προτείνεται για αγορά των μετοχών από τις Ενώσεις που στο μεταξύ τις κατείχαν και της πούλησαν στο παρελθόν, αποτελεί πλάγιο δρόμο για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας» τόνισαν, ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΟΑΣΝΑ Ευάγγελος Μπέτσας και Δημήτρης Ξυλογιάννης αντίστοιχα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου, στα τοπικά ΜΜΕ από το χώρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

Ο κ. Μπέτσας αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, τόνισε ότι η ΟΑΣΝΑ θα δρομολογήσει λεωφορεία δυο ώρες νωρίτερα (στις 10 το πρωί) από το παρκινγκ πίσω από το «Ράδιο Κορασίδη», ώστε να μεταβούν οργανωμένα οι αγρότες της περιοχής στην κινητοποίηση. Ο ίδιος αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Άρτας αλλά και της χώρας γενικά, μίλησε για στρατηγικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν σε εξαθλίωση τους αγρότες της χώρας και παράλληλα την Ελλάδα να εισάγει αγροτικά προϊόντα για τα οποία πριν το ’81 είχε επάρκεια.

Νέα ΚΑΠ και ξεπούλημα

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της πώλησης των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί και αυτό μια ακόμη επιβολή της ΕΕ αναφέροντας: «Το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ως αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) καθώς και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΛΑΟΣ, ΣΥΝ. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που σαρώνει τα όποια δικαιώματα απόμειναν και οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αφορμή για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελεί το μνημόνιο και η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας. Βεβαίως είναι άρρηκτα δεμένο με τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, σε βάρος εργαζομένων και παραγωγών, της δυνατότητας του λαού να τρέφεται με φθηνά και υγιεινά προϊόντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση βάζουν πλάτη οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε. και την μετατροπή των συνεταιρισμών σε Α.Ε. Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ απλόχερη βοήθεια προσφέρουν στελέχη και παράγοντες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του NAP καθώς και δήμαρχοι, βουλευτές και συνεταιριστές με κοινή πρόταση να πάει η ΔΩΔΩΝΗ στους «φυσικούς φορείς» εννοώντας τους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους ή να μείνει σε Ηπειρώτικα χέρια.

Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα είναι άμεσες και μεγάλες:

-Μείωση της τιμής γάλακτος για τους κτηνοτρόφους της βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας αφού η ΔΩΔΩΝΗ λειτουργεί σαν στάθμη αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμών.

-Για τους καταναλωτές αύξηση τιμών προϊόντων γάλακτος στην αγορά και χειροτέρευση της ποιότητας διατροφής αφού οι μονοπωλιακοί όμιλοι εισάγουν γάλα σκόνη και υποπροϊόντα γάλακτος.

-Για τους εργαζόμενους απολύσεις, με παραπέρα ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας».

Αφερέγγυες οι ΕΑΣ

Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου με όλους τους φορείς ώστε να κατατεθεί επιχειρηματική πρόταση συνεργασίας για την αγορά των μετοχών ο κ. Μπέτσας απάντησε πως δεν αποτελεί αυτό πρόταση βιώσιμη για την γαλακτοβιομηχανία διότι οι Ενώσεις που είχαν τις μετοχές τις πούλησαν και πρόσθεσε «Ποιες Ενώσεις, αυτές που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ούτε ένα σούπερ μάρκετ; Η Ένωση Πρέβεζας που έκανε μπάμ 22 εκατ. ευρώ;».

Παράλληλα ο κ. Ξυλογιάννης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι τη δεδομένη στιγμή η ΔΩΔΩΝΗ για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστική θα πρέπει να επενδύσει κεφάλαια τα οποία δεν υπάρχουν παρά μόνο στην ΑΤΕ που θησαύρισε από τη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «Δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουν τον κόσμο και πως μέχρι τον Ιούνιο η ΔΩΔΩΝΗ θα έχει ξεπουληθεί από την ΑΤΕ, η οποία είχε ήδη προσλάβει ειδικό σύμβουλο για την πώληση των μετοχών» και απαντώντας σε ερώτημα της «Η» σχετικά με το να υπάρχει άλλη πρόταση, αφού και η ΟΑΣΝΑ θεωρεί βέβαιο το γεγονός της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, ανέφερε: «Η πρότασή μας είναι μια και συγκεκριμένη να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ υπό την ΑΤΕ και να εξακολουθήσει να λειτουργεί προς όφελος των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής που προσάρμοσαν τις καλλιέργειές τους σε κτηνοτροφικά είδη. Κι αυτό υπάρχει ακόμη το περιθώριο να γίνει γιατί η πώληση είναι απαίτηση της ΕΕ και αν ξεσηκωθεί ο κόσμος της Ηπείρου, μπορεί να ανατραπεί. Γι’ αυτό καλούμε όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο έξω από τη ΔΩΔΩΝΗ την Κυριακή».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates