Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εγκαταλείπουν τις βιολογικές καλλιέργειες μόλις σταματήσουν οι επιδοτήσεις

Στις συμβατικές καλλιέργειες γυρίζουν πολλοί Μεσσήνιοι βιοκαλλιεργητές που σταμάτησαν να παίρνουν επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, μέσα στο 2011 διαγράφηκαν από τα μητρώα οργανισμών πιστοποίησης 110 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στο νομό. Τα στοιχεία αυτά αφορούν το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ενώ πέρυσι είχαν διαγραφεί από τα μητρώα των βιοκαλλιεργητών 30 Μεσσήνιοι παραγωγοί. Το μεγάλο αυτό ποσοστό βιοκαλλιεργητών που γυρίζουν στις συμβατικές καλλιέργειες προέρχεται από αυτούς που συμμετείχαν στα πενταετή προγράμματα επιδοτήσεων που έληξαν το 2009 και το 2010 ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς λήγει και το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 2006.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη βιολογική γεωργία στο νομό (εκτός της περιοχής της Τριφυλίας) ασχολούνται 380 πιστοποιημένοι παραγωγοί. Από αυτούς οι 160 είναι σε επιδοτούμενο πρόγραμμα και δεν μπορούν να φύγουν μέχρι να λήξει η σύμβασή τους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που πριν επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την παράταση που περιμένουν μέχρι το 2013 και προβλέπεται για το πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του χρόνου. Εν αναμονή λοιπόν της νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αφού η υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί, αρκετοί είναι οι βιοκαλλιεργητές που ταλαντεύονται στο αν θα συνεχίσουν ή όχι την ενασχόλησή τους με τη βιολογική γεωργία.

Πάντως όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά, στη Μεσσηνία ελάχιστοι είναι οι βιοκαλλιεργητές κηπευτικών ενώ οι βιολογικές καλλιέργειες αφορούν κυρίως την ελιά -σε ποσοστό, μάλιστα, 90%- τα αμπέλια και τις σταφίδες. Επίσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το νέο πενταετές πρόγραμμα επιδότησης που περιμένουν οι παραγωγοί, οι συκιές και τα εσπεριδοειδή δεν θα επιδοτούνται.

Επίσης στο νέο πρόγραμμα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος, θα είναι το 35% των εισοδημάτων του να είναι αγροτικό. Ενας παράγοντας δηλαδή που διασφαλίζει ότι ο ενδιαφερόμενος θα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αλλά όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι θα μειώσει κι άλλο το ποσοστό των αγροτών που καλλιεργούν βιολογικά στη Μεσσηνία.

Ν.Κ.

ΠΗΓΗ:
eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates