Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πρόστιμα 60.000 ευρώ για την καταστροφική τριστέτσα

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους διακινούν εσπεριδοειδή με ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα, σύμφωνα με την Κοινοτική και την Εθνική νομοθεσία. Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση φυτοϋγειονομικής διάταξης και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 έως 6.000 Ευρώ, ενώ ακολουθούν και ποινικές κυρώσεις. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 Ευρώ.
 

Όλα αυτά για να προστατευτούν οι καλλιέργειες από την ίωση Τριστέτσα. Όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Γιώργος Χαρμπής: αυτό συμβαίνει διότι στην Π.Ε Αργολίδας έχει εντοπισθεί η ίωση Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, η οποία αποτελεί παθογόνο καραντίνας αλλά υπάρχει και το παθογόνο Κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών (μύκητας) με ενδημική μορφή, δηλαδή έχει «εγκατασταθεί» εδώ και χρόνια αφού έχει αφανίσει σχεδόν τις λεμονιές στην περιοχή, ενώ έχει βρεθεί ότι προσβάλλει και τις πορτοκαλιές σε μεγάλη έκταση.
Σημειώνουμε ότι, η Τριστέτσα είναι η καταστρεπτικότερη ίωση που προβάλλει τα εσπεριδοειδή. Ειδικά ο συνδυασμός νεραντζιάς με διάφορα είδη εσπεριδοειδών πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς, γκρέιπ φρουτ είναι ο πλέον ευαίσθητος.

Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια) και με έντομα-φορείς, τις αφίδες .

Η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στη χώρα για πρώτη φορά στην Αργολίδα τον Ιούνιο του 2000 σε δενδρύλλια πορτοκαλιάς της ποικιλίας Lane late που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Όμως και το 2001 η ασθένεια αυτή εντοπίσθηκε σε πιστοποιημένα δενδρύλλια, αφού συνοδεύονταν από μπλε ετικέτα, της νέας ποικιλίας μανταρινιάς Clemenpons, από εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ανυφίου.

Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια που έχουν περάσει η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στην Κρήτη (2000), στην Άρτα (2005, 2010), στη Λακωνία (2007, 2010), σε θερμοκήπια παραγωγής του καλλωπιστικού εσπεριδοειδούς Calamodin στην Αττική (2008), στην Χαλκιδική (2009) και στην Πρέβεζα, ενώ το 2009 βρέθηκε η ίωση στο λεμονόδασος του Πόρου.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ακόμη, τον εντοπισμό του νέου τετρανύχου των εσπεριδοειδών Eutetranychus orientalis (παθογόνο καραντίνας) που δεν υπήρχε στη χώρα και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί με μολυσμένα φύλλα.

Ο τετράνυχος αυτός βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αττική και μέχρι τώρα έχει βρεθεί στην Κορινθία (Άγιοι Θεόδωροι) και στις περιοχές Τυμπάκι και Λασήθι στην Κρήτη.

Όμως, από το 2010 εντοπίστηκε και στην Αργολίδα, σε κτήμα με εσπεριδοειδή στην περιοχή των Ιρίων, καθώς επίσης και σε λεμονιές στην Νέα Κίο και στο Άργος και τελευταία στη Μεσσηνία.

Ακόμη, επισημαίνουμε ότι επιτρέπεται να εισάγονται από χώρες της Ε.Ε που υπάγονται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης (Π.Ζ) για την ίωση Τριστέτσα των Εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα από τη Mάλτα, την Πορτογαλία (εκτός από τη νήσο Μαδέρα) και την Κορσική, εσπεριδοειδή με ποδίσκους (κοτσάνι) και φύλλα και ακόμη πολλαπλασιαστικό υλικό, (εμβόλια, δενδρύλλια), μόνο αν αυτά συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Από τις άλλες χώρες της Ε.Ε καθώς επίσης και από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με ποδίσκους και φύλλα.

Όμως για τους παραπάνω λόγους σύμφωνα με το Π.Δ 365/2002, Παράρτημα V Μέρος Α, δεν μπορεί να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εμπόρους, διακινητές Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Έτσι, η διακίνηση των εσπεριδοειδών του νομού προς άλλες περιοχές της χώρας θα γίνεται χωρίς ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα, ενώ ακόμη δεν επιτρέπεται στα μέσα συσκευασίας όπως τελάρα, κλούβες να τοποθετούνται κομμένα φύλλα ή κλαδίσκοι για διακόσμηση!!

Επισημαίνουμε ότι, η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν εσπεριδοειδή, παρόλο που σε ορισμένες από αυτές δεν έχει εντοπισθεί η Τριστέτσα, αλλά όμως επειδή η κορυφοξήρα βρίσκεται παντού στον ελλαδικό χώρο και για αυτές τις περιοχές ισχύει η απαγόρευση της διακίνησης εσπεριδοειδών με ποδίσκο και φύλλα.

Τέλος, σημειώνουμε ότι παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Υπηρεσία μας όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς η Τριστέτσα έχει πάρει μεγάλη έκταση ειδικά σε ορισμένες περιοχές του Αργολικού κάμπου όπως είναι η Αγία Τριάδα, το Αργολικό, το Ανυφί, η Πουλακίδα, το Μάνεση, η Μιδέα.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες του Φθινοπώρου και τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αφού η ασθένεια εντοπίζεται σε διάφορα κτήματα στην καρδιά του Αργολικού κάμπου.

Σε αυτό συνετέλεσε και παγετός του φετινού Μαρτίου η ανεξέλεγκτη διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια), η παρουσία των αφίδων σχεδόν όλο το χρόνο στα δένδρα, αλλά και η απροθυμία των παραγωγών να ενημερώσουν έγκαιρα την Υπηρεσία μας, για τον αν προμηθεύτηκαν για τα κτήματά τους δενδρύλλια ή εμβόλια αμφίβολης προέλευσης.

Σημειώνουμε ότι, ακόμη και σήμερα, παρόλη την ενημέρωση που έχει γίνει, πολλοί παραγωγοί δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας, αν βλέπουν περίεργες ξηράνσεις ή έντονα κιτρινίσματα στα δένδρα των κτημάτων τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εστίες με τα μολυσμένα δένδρα σε αυτά και οι αφίδες να συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους ρόλο, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουμε το μεγάλο πληθυσμό από αυτά τα έντομα-φορείς της Τριστέτσας, που συναντάμε στα κτήματα του κάμπου αυτή την εποχή, που διενεργούνται οι δειγματοληψίες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι οφείλουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ έχουμε δεχτεί επανειλημμένα ελέγχους από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή του F.V.O (Food and Veterinary Office) για το θέμα αυτό και δεν μπορούμε να ενεργούμε «κατά πως μας συμφέρει», ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να συρθούμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, για μη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates