Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΕΑΣ Άρτας: Καλή σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγή εσπεριδοειδών

Με χαμηλότερες από τις περυσινές τιμές εκκίνησης αλλά με μεγαλύτερη ζήτηση ξεκίνησε η διακίνηση των φετινών μανταρινιών και πορτοκαλιών, από την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης μιλώντας για την πορεία που φαίνεται ότι θα διαγράψει το κυρίαρχο προϊόν του νομού, δηλαδή το πορτοκάλι, η διακίνηση του οποίου ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες και κυρίως τη ναβαλίνα.
 

Η παραγωγή πάντως για φέτος είναι πολύ καλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Συνολικά όλες οι ποικιλίες εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους και αποτελούν την πρώτη καλή παραγωγή μετά τον παγετό του 2004 που είχε καταστρέψει τα δέντρα.


Για τα μανταρίνια ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι άρχισαν φέτος με μεγάλη ζήτηση αλλά όχι με εξίσου υψηλές τιμές. Η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 35 λεπτά στην εκκίνηση και σήμερα είναι 32 λεπτά παραδοτέα επί του αυτοκινήτου, όταν η αντίστοιχη περυσινή είχε διαμορφωθεί στα 55 και 50 λεπτά.

Τα πορτοκάλια της πρώιμης ποικιλίας ναβαλίνα ξεκίνησαν με 22 και 20 λεπτά, «τιμές αντίστοιχες με τις περυσινές, αλλά κάποια ακόμη καλύτερα λεφτά που έπιαναν στην αρχή τους δεν τα έπιασαν ούτε οι ναβαλίνες φέτος», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ. Τα μανταρίνια της Άρτας που έχουν μεγάλη ζήτηση φέτος οδηγούνται σε χώρες της Δυτικής, Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης με αφορμή την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ως προς την ενημέρωση που έκανε σε 12 Πρεσβείες ξένων κρατών για τα παραγόμενα προϊόντα και την ανταπόκριση από την Τσεχία, δήλωσε: «Είναι καλή αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε, γιατί ακόμη και οι Βαλκανικοί γείτονές μας δεν ξέρουν ότι όχι μόνο η Άρτα, αλλά ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια.

Θυμάμαι ότι σε μια εκδήλωση του Δήμου Άργους που είχαμε παραβρεθεί ήταν γιορτή πορτοκαλιού- στη συνάντηση που είχαμε εκεί με τους εμπορικούς ακολούθους από την Λετονία, Λιθουανία και όλες τις καινούργιες χώρες, προς ένταξη τότε στην ΕΕ, δεν ξέρανε ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια, έκαναν εισαγωγές από Ισπανία και λίγα από Ιταλία. Οπότε αυτά είναι καλά να γίνονται για να μαθαίνουν οι διάφορες χώρες ότι παράγουμε πορτοκάλια».

Πάντως, με αφορμή τη φετινή μεγάλη παραγωγή αλλά και την πολύ καλή σε ποιότητα, ο κ. Βαγγέλης επανέφερε πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, λέγοντας: «Στην Άρτα -δυστυχώς- ακόμη και σήμερα δεν σερβίρουν τα καταστήματα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, φυσικό χυμό. Είχα πει παλιά ότι στην Άρτα δεν θα έπρεπε να δίνεται άδεια λειτουργίας σε καφενεία, καφετέριες, κυλικεία κλπ, αν δεν προσκομίσουν τιμολόγιο αγοράς στίφτη.

Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ξενοδοχείο που να μην έχει σε κάποιο σημείο αυτόματο μηχάνημα που να πατάς το κουμπί και να στύβονται επιτόπου δυο τρία πορτοκάλια και να τα πίνεις στο ποτήρι. Αυτό είναι φυσικός χυμός, από το πορτοκάλι στο ποτήρι. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στην Άρτα όλοι μαζί. Παραγωγοί και επαγγελματίες. Γιατί όλοι μια αλυσίδα είμαστε».

ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates