Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

«AGROCOM» Μπλόκο από τους απλήρωτους εργαζόμενους


«Θα κατασκηνώσουμε εδώ μέχρι να πληρωθούμε»

Το συνολικό ποσό που τους οφείλεται ανέρχεται σε 165.000 ευρώ


«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία του συσκευαστηρίου αν δεν πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας» τόνισαν οι εργαζόμενοι προς τον ιδιοκτήτη της Εταιρείας Συσκευασίας και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων, AGROCOM, σε προειδοποιητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου έξω από το Συσκευαστήριο. Πρόκειται για το συσκευαστήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας Φιλιππιάδας, το οποίο την τελευταία τριετία έχει ενοικιαστεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Η κινητοποίηση που αποφασίστηκε μετά από Συνέλευση των Εργαζομένων ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα, όπως αναφέρθηκε και είχε την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Άρτας, αντιπροσωπεία του οποίου παρίστατο τόσο στην συγκέντρωση στο χώρο του συσκευαστηρίου όσο και στην συζήτηση που έγινε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Γιώργο Μπέζα.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με δεδομένο ότι η ιδιοκτησία της εταιρείας τους ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει γιατί δεν έχει λάβει χρήματα επιδότησης και επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος αντιμετωπίζοντας οικονομική αδυναμία, οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν ότι δεν θα κάνουν πίσω.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Εργαζομένων Επαμεινώνδα Παππά, οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για την εργασία τους την προηγούμενη σεζόν λειτουργίας του συσκευαστηρίου, για 11 μήνες, είναι 170 και το συνολικό ποσό που τους οφείλεται ανέρχεται σε 165.000 ευρώ. «Μας ζητούν τώρα να εργαστούμε ξανά χωρίς να έχουμε πληρωθεί, προκειμένου να υλοποιήσει η εταιρεία συμβάσεις που έχει με Γερμανούς, ώστε να πληρωθούμε στο μέλλον, όταν δηλαδή θα πάρει χρήματα από τις συμφωνίες αυτές. Όμως, δεν μας πείθουν διότι την ίδια στιγμή η εταιρεία λέει στους τοπικούς παραγωγούς ότι θα πληρώσει ακριβότερα από άλλους τα τοπικά προϊόντα και μάλιστα μετρητής. Οπότε αφού έχει χρήματα για κάτι τέτοιο, πώς δεν μπορεί να πληρώσει πρώτα εμάς που μας χρωστάει».

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μέσω του εκπροσώπου τους τονίζουν ότι: «Δεν έχουμε τίποτε με τους τοπικούς παραγωγούς που θέλουν και είναι λογικό να λειτουργήσει το συσκευαστήριο για να δώσουν τα προϊόντα τους, τους καλούμε όμως να μην δώσουν προϊόν αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι διότι μπορεί να μην πληρωθούν και βρεθούν στη δική μας θέση, αλλά και γιατί εμείς δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία από τις 20 του μήνα που έχει προβλεφθεί, αν δεν πληρωθούμε.

Θα κατασκηνώσουμε εδώ, γιατί έχουμε βρεθεί σε δεινή θέση και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Δεν έχουμε τίποτε και με τους εργαζόμενους που έχουν πιθανότατα κάνει αιτήσεις για εργασία την νέα περίοδο. Η εργασία είναι εποχιακή και πιθανόν να έχουν γίνει και νέες αιτήσεις από ανέργους, κι επειδή δεν θέλουμε να έρθουν κάποιο πρωί για δουλειά και να μας βρουν μπροστά τους λέμε από τώρα ότι δεν έχουμε τίποτε απολύτως μαζί τους ίσα – ίσα που ο αγώνας μας αφορά κι αυτούς γιατί μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση με εμάς.

Και τέλος δεν αποδεχόμαστε την δικαιολογία για οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση, διότι πρόκειται για εποχιακή εργασία και το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίζεται από την ίδια τη λειτουργία είναι η πληρωμή των εργαζομένων. Άλλωστε πρόκειται για εταιρεία η οποία έχει και άλλες αντίστοιχες μονάδες σε λειτουργία στη βόρεια Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι έχει δουλέψει το προηγούμενο διάστημα και βερίκοκο και σταφύλι και κεράσι. Και δεν μπορεί την ίδια στιγμή τα συσκευαστήρια που εδρεύουν στην Άρτα να μην οφείλουν τίποτα στους εργαζόμενους και η συγκεκριμένη εταιρεία που ήρθε και νοίκιασε το συσκευαστήριο της Ένωσης να αφήνει απλήρωτο τον κόσμο της Άρτας.

Να σταματήσει αυτή η λογική ότι όποιος θέλει θα έρχεται στην περιοχή και θα εξαπατά τους εργαζόμενους που δούλεψαν πολύ σκληρά σας πληροφορώ για τα χρήματα που τους οφείλονται. Στην εποχιακή αυτή δουλειά μιλάμε για εργασία 12 και 14 ώρες συνεχόμενα χωρίς Κυριακές και αργίες, με μεροκάματα που δεν ανταμείβουν πλήρως το ωράριο και την σκληρότητα της δουλειάς, πόσο μάλλον, λοιπόν, να μην καταβάλλονται κιόλας…».

-Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Δημήτρης Γιανούλης, ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους είναι απόλυτα δίκαιος και το ΕΚΑ στηρίζει και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

Χρωστάμε γιατί μας χρωστάει το κράτος


Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιώργος Μπέζας, με αφορμή και την συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους δήλωσε: «Η θέση μου έχει γίνει σαφής προς του εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου που παραβρίσκονταν στην συνάντηση. Αυτό που έχω πει και επαναλαμβάνω είναι ότι η AGROCOM αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης πρόβλημα, διότι δεν της έχει καταβληθεί καμία επιδότηση και καθόλου επιστροφή ΦΠΑ. Οπότε υπάρχει μια αδυναμία, όμως είπα ότι οι εργαζόμενοι είναι προτεραιότητα και όταν και αν πάρει την επιστροφή ΦΠΑ- διότι με τις πρόσφατες εξελίξεις όλα τίθενται εν αμφιβόλω- οι πρώτοι που θα πληρωθούν θα είναι οι εργαζόμενοι.

Είπα επίσης ότι ακόμη και αυτό να μην γίνει με τη λειτουργία του συσκευαστηρίου, και μέσω μιας συμφωνίας που έχουμε με Γερμανούς βάση της οποίας το εργοστάσιο θα δουλέψει φασόν, τμηματικά θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το προσωπικό, και μάλιστα τόνισα ότι προσωπικά εγγυώμαι αυτή την προτεραιότητα. Επίσης εξήγησα πως ακόμη και να εκποιηθεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας –στα πλαίσια της πιο δυσοίωνης εξέλιξης- μέσω της δικαστικής προσφυγής που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα χρήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έχω πει ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και ότι καταβάλω και προσωπικά κάθε προσπάθεια προκειμένου να καθαρίσω το όνομά μου. Βέβαια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έχοντας βέβαια κι αυτοί το δίκιο τους για τις οφειλές, έχουν μια διαφορετική στάση και κάνουν λόγο για κατάληψη του συσκευαστηρίου».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates