Καθυστερεί η εκταμίευση του Δανείου-εννιά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι- Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι
Για καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παύλος Μίχας
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χθες, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη καταβολή δεδουλευμένων εννέα μηνών παρέμειναν συγκεντρωμένοι μπροστά από την κεντρική πύλη των σφαγείων που χθες δεν λειτούργησαν. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό, Παναγιώτης Κυρτσάς ανέφερε: «Πέρα από τη μη καταβολή επί εννέα μήνες της μισθοδοσίας μας, μπορούμε να πούμε ότι η απεργία μας αναφέρεται σε πέντε συνολικά σημεία. Δεν έχει τηρηθεί κατ’ αρχάς μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Απρίλιο και υπογράφηκε από εμένα ως προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού για την καταβολή δεδουλευμένων των μηνών Δεκεμβρίου του 2010, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και αρτίου του 2011. Η συμφωνία αυτή έγινε 8 Μαρτίου του 2011 και έλεγε ότι οι μισθοί όλων των παραπάνω μηνών θα καταβαλλόταν μόλις επιτευχθεί η δανειακή σύμβαση με την Αγροτική. Δηλαδή το δάνειο το οποίο επίκειται αυτές τις ημέρες και το οποίο τηλεοπτικώς το έχουμε πάρει όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουνε δει τίποτα στις τσέπες τους.
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων μας έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα σε όλους τους εργαζόμενους και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι απειλούνται με έξωση, λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίων και κάποιοι που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή το σπίτι τους. Έχουμε επίσης ένα ακόμη σοβαρό λόγο για την σημερινή απεργία, προσβλητικό για μας, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα τρομοκρατούμαστε επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο. Έχουμε μαζικές προσλήψεις αλλοδαπών εργαζομένων, που δεν πληρούν ούτε από το νόμο τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, Για 35 εργαζόμενους που από τις 19 Απριλίου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, όχι μόνο η διοίκηση δεν πληρώνει αυτούς, αλλά προσλαμβάνει αλλοδαπούς ως μέτρο πίεσης και τρομοκρατίας. Αλλά το επικίνδυνο στην παρούσας κατάσταση είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρούν τα στοιχειώδη από το νόμο, τις υγειονομικές προϋποθέσεις τόσο για το προϊόν, όσο και για τους εργαζόμενους και πόσο μάλλον για το προϊόν το δικό μας που πηγαίνει στο καταναλωτικό κοινό.
Η συμμετοχή στην απεργία μας σήμερα είναι 100% και αποτελεί κοινή πεποίθηση και για μένα και για όλους τους εργαζόμενους αλλά και για τους παραγωγούς, -διότι υπάρχουν ακόμη υγιείς παραγωγοί ευτυχώς στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό- και για τους συναλλασσόμενους, ότι η κατάσταση στον Συνεταιρισμό είναι μη αναστρέψιμη. Ότι δηλαδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος και για το μέλλον του Συνεταιρισμού. Και εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων και φορέων, ώστε αυτός ο κολοσσός για την Άρτα, - αποτελεί κολοσσό και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία της περιοχής- να μην είναι ένας κρατικοδίαιτος Συνεταιρισμός που συνέχεια αποβλέπει σε μια δανειακή σύμβαση με κάποια τράπεζα, γνωρίζοντας την πολιτική των τραπεζών σήμερα, αλλά να είμαστε ανεξάρτητοι, παραγωγικοί, με ένα προϊόν πιστοποιημένης προέλευσης».
Ο ίδιος αναφερόμενος στις οφειλές που διεκδικούνται από τους εργαζόμενους, είπε: «Οι εργαζόμενοι σήμερα ζητούν το εννιάμηνο που τους οφείλεται, την εργασία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Θέλω να καταλάβουν όλοι, ότι είναι εννιά μήνες συγκεκριμένα: Δεκέμβριος 2010, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, ο Απρίλιος πληρώθηκε κατ’ εξαίρεση, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Είναι ημερολογιακά εννιά μήνες. Στο διάστημα αυτό αν πήρε προκαταβολή κάποιος 200 ευρώ ή και κάποιοι περισσότερα, διότι υπήρξαν και περιπτώσεις συναδέλφων που είχαν άμεση ανάγκη, αυτό μόνο λογιστικά μόνο μπορούν να θεωρηθούν μισθολογικές καταστάσεις και όχι εξόφληση. Παρόλα αυτά υπήρχαν και εργαζόμενοι που ούτε κατά διάνοια δέχθηκαν να πάρουν αυτά τα 200 ευρώ έναντι, οπότε είναι κοροϊδία να μιλάνε για προκαταβολή, αφού αυτό σημαίνει ότι παίρνεις από το μήνα που θα πληρωθείς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Προκαταβολή παίρνουμε από το μήνα που θα έρθει, όχι από εκείνο που έχει παρέλθει και μας χρωστάνε δεδουλευμένα.
Σε αυτό το επίπεδο ο Συνεταιρισμός δεν έχει φτάσει και μακάρι να φτάσει, ώστε να πληρώνει προκαταβολή, αλλά αυτή τη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ότι έναντι είναι έναντι αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί από τη γενική οφειλή. Και σε αυτή την περίπτωση η Διοίκηση δεν έχει κάνει δεκτή πρόταση που είχαμε κάνει ώστε αυτά τα χρήματα που θα μπορούσε να δώσει ως έναντι να κατανέμονται σε όλους τους εργαζόμενους στη μισθοδοσία μας, δηλαδή αν δεν μπορεί να δίνει τα 1000 ευρώ, να βάζει στη μισθοδοσία από 500 ευρώ στον καθένα ώστε να καλύπτουμε όλοι βασικές ανάγκες, ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ. Όμως την πρόταση αυτή δεν την έκανε δεκτή. Και το πλέον παράλογο που θίγει την αξιοπρέπειά μας είναι η πρόσφατη δήλωση του κ. Μίχα, προέδρου του Συνεταιρισμού στην τοπική τηλεόραση, ότι «πήραμε το δάνειο και ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την υπομονή», μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Διότι όλοι αυτοί που μας έχουν δανείσει, φίλοι, γνωστοί, αδέλφια, συγγενείς, ήρθαν να πάρουν τα δανεικά γιατί κι αυτοί τα έχουν ανάγκη. Φανταστείτε σε τι κατάσταση περιήλθαμε να μαθαίνουν όλοι από την τηλεόραση ότι εγώ είμαι εξοφλημένος. Υπάρχει μια κοροϊδία που δεν ξέρω γιατί γίνεται…».
Τη Δευτέρα
-Για εκταμίευση του δανείου την προσεχή Δευτέρα και καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών στους εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Παύλος Μίχας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Ο κ. Μίχας δήλωσε συγκεκριμένα: «οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκαιο, διότι όπως έχω πει και άλλη φορά και σε όλα τα ΜΜΕ, μετά τη μεγάλη αύξηση των δημητριακών και ένα μεγάλο πρόβλημα που μας δημιούργησε το σούπερ- μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ το οποίο μετά το κλείσιμό του δεν πλήρωσε 1.000.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό, μας έφερε σε μια οικονομική αδυναμία με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Το θέμα των δημητριακών επίσης το ξέρετε που πλήττει όλη την ελληνική πτηνοτροφία, γι’ αυτό όλος ο κλάδος είχε κάνει αίτηση για να πάρει ένα δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το δάνειο το παλεύουμε από το Γενάρη μήνα και όλο μεταθέσεις και μεταθέσεις, φτάσαμε στον Οκτώβριο, όπου μετά και από μεγάλη προσπάθεια των βουλευτών της Άρτας και άλλων παραγόντων, μας εγκρίθηκε δάνειο. Η εκταμίευσή του θα γίνει ίσως και αύριο αλλά σίγουρα θα σας πω τη Δευτέρα, οπότε και οι εργαζόμενοι θα πάρουν κάποιους μισθούς και έτσι θα προσπαθήσουμε τη συνέχεια του Συνεταιρισμού».
Σε διευκρινιστικό ερώτημα σχετικά με το ποσό του δανείου που εγκρίθηκε και θα εκταμιευθεί, ο κ. Μίχας είπε ότι δεν είναι 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά ότι «το 80% θα εκταμιεύσει η Τράπεζα, από τα 3,5 εκατ. ευρώ που σίγουρα θα κρατήσει και κάποιες δόσεις του δανείου που έχουν παρέλθει, οπότε θα είναι μικρότερο το ποσό της εκταμίευσης. Όμως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Είναι γύρω στους οχτώ μήνες οι οφειλές τους όμως με τις προκαταβολές που έχουν πάρει πρέπει να είναι γύρω στους έξι μήνες, θα πληρωθούν τους τέσσερις και θα προσπαθήσουμε από κει και πέρα να πληρώνονται κάθε μήνα. Επανερχόμενοι και πάλι όλοι στη δουλειά τους διότι είναι και πολλοί σε επίσχεση εργασίας οι οποίοι δημιουργούν ένα μεγάλο κόστος το οποίο το επιβαρύνονται οι άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν. Διότι όταν είναι 30 άτομα σε επίσχεση εργασίας και εγώ αυτά τα άτομα τα έχω αντικαταστήσει με καινούρια τα οποία τα πληρώνω, δημιουργούν ένα μεγάλο κόστος στην επιχείρηση. Οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια συνοχή, το προσωπικό να έρθει όλο για δουλειά και εκείνοι που είναι σε επίσχεση, αφού καταβάλω τη Δευτέρα τους μισθούς, προκειμένου να μπούμε πάλι σε νορμάλ λειτουργία και να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τα κοστολόγιά μας και οι παραγωγοί το ίδιο για να μπορέσουμε να βγάλουμε από το τέλμα τον Συνεταιρισμό».
Αναφορικά με την πτώση του κοστολογίου και να αυτό προϋποθέτει την μείωση της τιμής των σιτηρών, που ίσως θα μπορούσε ο Συνεταιρισμός να παράγει στην περιοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα, ο κ. Μϊχας είπε: «Είναι πράγματι αυτή μια πρόταση που ακούω κι εγώ το τελευταίο διάστημα από πολλούς, φίλους και ανθρώπους που κάνουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις θέλοντας να βοηθήσουν, όμως δεν είναι εφικτή, γιατί το κόστος παραγωγής καλαμποκιού είναι απαγορευτικά υψηλό στην Ελλάδα. Εκτός του ότι όλες οι ποσότητες που παράγονται στην χώρα μας δεν φτάνουν παρά μόνο για τέσσερις με πέντε μήνες το πολύ στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς» είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπήρχαν τα εισαγόμενα δημητριακά δεν θα υπήρχε ούτε μια παραγωγική επιχείρηση στη Ελλάδα, γιατί είναι υψηλότατο το κόστος. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός- επιχειρηματίας μικρός- που θα χρειάζονταν να καταναλώνει 500 με 1000 τόνους ετησίως θα μπορούσε να τους παράγει για ιδία χρήση, αλλά ο Συνεταιρισμός που θέλει 1000 τόνους την εβδομάδα και περί τους 60.000 τόνους το χρόνο δεν θα μπορούσε με τίποτε να κάνει καλλιέργεια για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του».
Ύφεση στις πωλήσεις
Στο μεταξύ η ύφεση καταγράφεται και στην αγοραστική κίνηση των προϊόντων του Συνεταιρισμού στην αγορά αλλά και στην παραγωγή. Για την ύφεση στην καταναλωτική κίνηση ο κ. Μίχας εξήγησε ότι υπάρχει στροφή στα πιο οικονομικά προϊόντα, (π.χ. πωλούνται λιγότερα φιλέτα κοτόπουλου που είναι ακριβότερα) και την ίδια στιγμή η συνολική παραγωγή κοτόπουλου στην Ελλάδα έχει μειωθεί, αφού στο παρελθόν κάλυπτε στο 100% τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και σήμερα καλύπτει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι πολλές παραγωγικές μονάδες δεν άντεξαν την πίεση από την αύξηση του κόστους παραγωγής και έκλεισαν.
Συνάντηση με Ηρώ Διώτη
-Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, που επισκέφθηκε την Άρτα στο ξενοδοχείο «Κρόνος». Η κ. Διώτη, αμέσως μετά είχε συνάντηση και προκαθορισμένη συνέντευξη τύπου με τους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης και απαντώντας σε ερώτηση της «Η» σχετικά με τη συνάντηση αυτή απάντησε ότι «Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αναδείξει το πρόβλημα από το Μάιο ακόμη» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας, δεν μπορεί να μην συνδεθεί με το γενικό. Δηλαδή όλα αυτά που έγιναν με τους Συνεταιρισμούς και πέρασε η κυβέρνηση στο νέο νομοσχέδιο και με όλα αυτά που έγιναν ειδικά στον αγροτικό τομέα που προσπαθεί να περάσει πλαγίως και δεν μπορεί να συνδεθεί με ότι γίνεται και εδώ. Απ’ ότι λοιπόν, πληροφορηθήκαμε θα πάρει το δάνειο ο Συνεταιρισμός, αλλά θα πάει ένα μεγάλο μέρος του για να καλύψει τις υποχρεώσεις υπέρ τρίτων και όχι για να καλύψει τους εργαζόμενους. Σε ότι αφορά τη δική μας πλευρά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με επίκαιρη ερώτηση θα αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το ζήτημα, ώστε να μπορέσει όντως να πάρει το δάνειο και η ΑΤΕ να δεσμευτεί να δώσει το δάνειο με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και από την άλλη να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. Επιπλέον όμως θα ζητήσουμε να μπορέσει να δοθεί μια πίστωση χρόνου στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι σε τραπεζικό επίπεδο, διότι έχουν δάνεια οι άνθρωποι ώστε να τα αποπληρώσουν όταν πληρωθούν. Διότι βλέπετε η κατάσταση είναι τραγική στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Να διευκολυνθούν δηλαδή και οι εργαζόμενοι στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις».
-Ολόκληρο το ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στο νομό στο αυριανό φύλλο. Η κ. Διώτη θα συνέχιζε τις επαφές της με εργαζόμενους και με αγρότες κτηνοτρόφους χθες το απόγευμα στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και σήμερα στο γειτονικό νομό της Πρέβεζας.
ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου