Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Οδηγίες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας προς τους φυτωριούχους και τους παραγωγούς ακτινιδίων.


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εξέδωσε οδηγίες προς τους φυτωριούχους και τους παραγωγούς ακτινιδίων, με σκοπό την πρόληψη της διάδοσης της νέας καταστρεπτικής ασθένειας του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς.

Το σχετικό έγγραφο έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: ‘Έλεγχος των φυτών ακτινιδιάς προς φύτευση που διακινούνται στη χώρα για τυχόν παρουσία του βακτηρίου Pseudomonas syringae pv. actinidiae’.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και εμπορία του ακτινιδίου (φυτωριούχους, παραγωγούς, διακινητές-εμπόρους) της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, για τα εξής:

Το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae που προκαλεί την επικίνδυνη ασθένεια ‘Βακτηριακό Έλκος της ακτινιδιάς’ εντοπίστηκε πρόσφατα σε φυτά ακτινιδιάς που διακινήθηκαν από την Ιταλία προς την Πορτογαλία. Για την αποφυγή της εισαγωγής και διάδοσής του στη χώρα μας, πράγμα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ακτινιδοκαλλιέργεια, είναι απαραίτητη η λήψη έκτακτων μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης.
Οι φυτωριούχοι να ελέγχουν σχολαστικά τα φυτά ακτινιδιάς που διακινούν για την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων. Ειδικά για την εισαγωγή φυτών από την Ιταλία να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία μας.
Οι παραγωγοί που έχουν κάνει νέες φυτεύσεις την τελευταία τριετία να ενημερώσουν άμεσα την Υπηρεσία μας δίνοντας όλα τα σχετικά στοιχεία (αριθμός φυτών και προέλευση).
Όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους για την παρουσία τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα φυτά που έχουν φυτευτεί πρόσφατα, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά.

Η ΕΑΣ Πρέβεζας, οι Συνεταιρισμοί, οι διακινητές ακτινιδίων και οι ιδιώτες γεωπόνοι παρακαλούνται να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους παραγωγούς.

Για τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια και τον τρόπο αναγνώρισής τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται τους ιδιώτες γεωπόνους και την Υπηρεσία μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Παράλληλα, και για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων στην αναγνώριση της ασθένειας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εξέδωσε και την αφίσα που δημοσιεύουμε παραπάνω, την οποία απέστειλε προς παραγωγούς, φυτωριούχους και ιδιώτες γεωπόνους.

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates