Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης από το Μονόλοφο στην Agrotica


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-10-2011

Μια πολύ καλή συζήτηση έγινε με αγρότες και κατοίκους του Μονόλοφου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης στις 9 Οκτ, με συντονιστή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη και συμμετέχοντες τους: Σ. Βογιατζή (Πρόεδρο ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), Δημ. Ευθυμιάδη (Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων Κεν. Μακεδονίας), Σάκη Καμάρη (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Λαζαρίδη (Αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου), Γ. Πουλέκα (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), Γρηγ. Αλεξιάδη (Περιφερειακό Σύμβουλο), Δάφνη Δεληπάλα (Δημοτικό Σύμβουλο), Σάβ. Φωτιάδη (Πρόεδρο Τοπ. Συμβολίου), Γιάν. Τσακίρη, Γ. Τζίκα (πρόεδρο Συνεταιρισμού Μεσαίου), Χαρ. Στρατηγούση (Πρόεδρο Συν. Μονόλοφου) και πολλούς ακόμη αγρότες.


Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 συμπολίτες προσεγγίσθηκαν θέματα μεταξύ των οποίων η δυσκολία άσκησης όλων των δυνατοτήτων των αγροτικών επαγγελμάτων, αλλά και η ασάφεια στα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων, ο περίεργος προσδιορισμός του «ενεργού» αγρότη από εισοδηματικά κριτήρια και μάλιστα σε ποσοστό μόνο 5% των συνολικών του εισοδημάτων, το σχεδόν απόλυτο κενό στην υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας ((έρευνα, επαγγελματική κατάρτιση, αγροτικά ή άλλα επιμελητήρια, πειραματικά αγροκτήματα κλπ), τα σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια που βρίσκει ο πραγματικός αγρότης για να βρει διέξοδο στην αγορά (Αγροτικές Αγορές, Δημοπρατήρια, μεταποίηση κλπ), οι δυνατότητες για τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεις τοπικές δομές, τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης ή/& προβολής –προώθησης του τόπου, ενώ οι προοπτικές διαφαίνονται να είναι θετικές και αισιόδοξες για τον κλάδο παραγωγής τροφίμων.

Διαπιστώθηκε ότι είναι μονόδρομος η ανάγκη για τοπική αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα των τοπικών αγροτικών κοινωνιών. Όπως τονίσθηκε σχεδόν από όλους ο στόχος «να ανησυχήσουμε όλοι επαρκώς, ώστε να αφυπνισθούμε και να αναλάβουμε δράσεις οργάνωσης του αγροτικού συνδικαλιστικού χώρου» πέτυχε.

Πού θετικές ήταν οι παρεμβάσεις του Αντιδημάρχου κ. Γ. Λαζαρίδη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Ευθυμιάδη, του Περ. Σύμβουλου κ. Γ. Αλεξιάδη και της Δημ. Συμβούλου κας Δ. Δεληπάλα.

Με την ευκαιρία ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑ θα γίνεται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στις 20.00, με τις αμέσως επόμενες να ορίζονται: στις 6 Νοε 2011 στα Βασιλικά, στις 4 Δεκ 2011 στην Χαλάστρα και στις 8 Ιαν 2012 στον Λαγκαδά, ενώ στις 29 Νοε 2011 στο Hyat Θέρμη θα γίνει το διευρυμένο Διοικ. Συμβούλιο της ΠΕΝΑ με θέμα το πρόγραμμα δράσης της ΠΕΝΑ για το 2012-Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και ήδη η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης καταγράφει προθέσεις επιθυμούντων να συμμετάσχουν σε Επίσκεψη Μελέτης στις Βρυξέλλες με δικές τους δαπάνες (περίπου 350€/άτομα) το δεύτερο 15ήμερο Νοε 2011, με ραντεβού από τώρα το Σάββατο, στις 4 Φεβ 2012, στις 12.00, μέσα στην Agrotica (Θεσσαλονίκη) στην ημερίδα με θέμα τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ (συνεταιρισμοί).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates