Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων στη Β. Ελλάδα, μέσω του AGROPOLIS


Ηλεκτρονικό δημοπρατήριο, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης (και όχι μόνο) θα μπορούν μελλοντικά να κάνουν εμπορικές πράξεις, αγοράζοντας και πουλώντας από τρόφιμα και άλλα αγροτικά προϊόντα μέχρι ζώντα ζώα, θα μπορούσε να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα, αν προχωρήσουν και τα επόμενα στάδια της δράσης AGROPOLIS. Πρόκειται για δράση που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια στη Βέροια, με συντονιστή και επικεφαλής εταίρο το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Η λειτουργία του ιστοτόπου της δράσης AGROPOLIS ως ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου θα είναι μία μόνο από τις πολλές δυνατότητές του, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν συνολικά ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία, δημιουργώντας δίκτυο συνεργαζόμενων χωρών.

Ήδη, υπό τη σκέπη του έργου ενώνονται 26 φορείς από τις χώρες Ελλάδα, πΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισραήλ και πρόσφατα Τουρκία, οι οποίοι έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας στη βάση του ΑGROPOLIS, όπως δήλωσε ο Κώστας Παυλίδης, εκπρόσωπος της εταιρίας "Business Net", που λειτουργεί ως σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ημαθίας.


Ο τελευταίος φορέας που υπέγραψε μνημόνιο είναι το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σακάρυο, με την ευκαιρία 12μελούς τουρκικής επιχειρηματικής αποστολής, που επισκέφτηκε την Τρίτη και την Τετάρτη τη Βέροια και τα γραφεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας.


Οι δύο φορείς συνεργάζονται ήδη, στο πλαίσιο του έργου "Real Price of Livestock", ενώ στις αρχές του 2012 θα ακολουθήσει ελληνική επίσκεψη στην Τουρκία, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους συνεργασίας.


Το AGROPOLIS είναι στην ουσία ένα συνδυαστικό μοντέλο ανταλλαγής, ανάπτυξης, υιοθέτησης και παροχής καινοτομίας και καινοτόμων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η δράση έχει ως στόχο να αξιοποιήσει εμπορικά τη γειτνίαση της Ελλάδας με τις χώρες της Βαλκανικής, του Ευξείνου Πόντου, αλλά και της Μέσης Ανατολής.


Οι επιχειρήσεις που προσχωρούν στο Agropolis θα μπορούν να φτιάξουν ένα «προφίλ» μητρώου, μέσα από το οποίο θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, αλλά και να κάνουν εμπορικές πράξεις, ακόμη και ανάρτηση τιμών και δημοπράτηση των προϊόντων τους, όταν το όλο εγχείρημα ολοκληρωθεί και φτάσει στο στάδιο που θα λειτουργεί και ως ηλεκτρονικό δημοπρατήριο.


Φυσικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει άρτια, ο ηλεκτρονικός "τόπος" θα πρέπει να συνοδευτεί από φυσικές υποδομές, όπως για παράδειγμα αποθήκες για τα διακινούμενα προϊόντα.


«Η περιοχή της Ημαθίας είναι προνομιακός χώρος για διαμετακόμιση εμπορευμάτων: το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απέχει 40 χλμ,. το αεροδρόμιο 60 χλμ, η περιοχή εφάπτεται με την Εγνατία Οδό και υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ είναι κοντά στους πανευρωπαϊκούς άξονες 10 και 4. Κατά συνέπεια, αποτελεί ‘κλειδί’ για τις μεταφορές εμπορευμάτων", σημείωσε ο κ.Παυλίδης.


Πάντως, προκειμένου το AGROPOLIS να λειτουργήσει με τα χαρακτηριστικά που το οραματίζονται οι εμπνευστές του, επιβάλλεται να επενδυθούν στα επόμενα στάδιά του σημαντικά κεφάλαια. «Εμείς ως επιμελητήριο θα φέρουμε το έργο σε ένα στάδιο που θα έχει την υποδομή, ώστε να είναι έτοιμο να αναλάβει κάποιος να το δουλέψει», είπε χαρακτηριστικά.


Αυτό απαιτεί την εμπλοκή ιδιωτών -θέμα για το ποίο τρέχουν ήδη διαπραγματεύσεις- αλλά και τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου. Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνεται -σύμφωνα με τον κ.Παυλίδη- μεταξύ των φορέων που έχουν εκδηλώσει πρόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη του Agropolis.


Μνημόνια έχουν υπογράψει, σύμφωνα με τον κ.Παυλίδη, οι εξής φορείς: Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), επιμελητήρια Ημαθίας, Σερρών, Μεσσηνίας, Ελληνο-γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο, Ενώσεις Επιμελητηρίων Ισραήλ, Αλβανίας, πΓΔΜ και Μαυροβουνίου, τα σερβικά επιμελητήρια του Νις και του Νόβισαντ, δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου και τμήματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ και τα πανεπιστήμια Πάτρας και Κρατς (Αυστρία).


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates