Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας


Μονόδρομος η υπαγωγή στο άρθρο 99!!!

Το δάνειο ήταν μια μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους - Η κατάρρευση θα αφήσει μεγάλη τρύπα στην Τοπική Οικονομία

Άσχημες εξελίξεις διαφαίνονται σε μία μεγάλη επιχείρηση της Άρτας, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η πορεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού οδηγείται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Το δάνειο που εκταμιεύθηκε μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων προς την κυβέρνηση και την ΑΤΕ, ήταν απλώς μια μικρή ανάσα όχι για την επιχείρηση αλλά για τους εργαζόμενους κυρίως και για ελάχιστους πιστωτές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Δ.Σ. του Πτηνοτροφικού δρομολογεί διαδικασίες –αν δεν τις έχει δρομολογήσει- για την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 99, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται ορκωτοί ελεγκτές, για να αποτιμήσουν την σημερινή κατάσταση της Επιχείρησης, αν και όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά στοιχεία, λέγεται πως το πρόβλημα ήταν γνωστό από το 2006.

Σήμερα όμως, μετά και από τις διαδικασίες «κουρέματος», ο τραπεζικός δανεισμός, που μέχρι σήμερα έδινε συνεχείς παρατάσεις, είναι πλέον αδύνατος, ενώ από το άλλο μέρος η λειτουργία της αγοράς, αφήνει τον Πτηνοτροφικό χωρίς άμεση ρευστότητα, τόσο για τις καθημερινές ανάγκες, όσο και για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων, τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Παύλος Μίχας, με αφορμή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, ως αδυναμία του Πτηνοτροφικού, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, ανέφερε «τη μεγάλη αύξηση των δημητριακών και ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε το σούπερ- μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ το οποίο μετά το κλείσιμό του δεν πλήρωσε 1.000.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό».

Επί πλέον, σχετικά με το ποσό του δανείου που εγκρίθηκε, ο κ. Μίχας είπε ότι από τα 3,5 εκατ. ευρώ, «το 80% θα εκταμιεύσει η Τράπεζα, που σίγουρα θα κρατήσει και κάποιες δόσεις του δανείου που έχουν παρέλθει, οπότε θα είναι μικρότερο το ποσό της εκταμίευσης», οπότε και οι εργαζόμενοι έλαβαν μέρος των οφειλών τους.

Η κορυφή του παγόβουνου

Όλα αυτά όμως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού η εν γένει λειτουργία του Πτηνοτροφικού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθούσε την «εθνική πολιτική» της κρατικής δανειοδότησης από την ΑΤΕ ξανά και ξανά, χωρίς ωστόσο να κερδίζει σε «πρωτογενές πλεόνασμα», που θα οδηγούσε σε διαφορετική διαχείριση.

Διότι εκτός από την υποχώρηση στην αγοραστική κίνηση των προϊόντων του Συνεταιρισμού στην αγορά λόγω της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχει μείωση στη συνολική παραγωγή κοτόπουλου στην Ελλάδα που σημαίνει ότι πολλές παραγωγικές μονάδες δεν άντεξαν την πίεση από την αύξηση του κόστους παραγωγής και έκλεισαν.

Πέρα από αυτό, επί πλέον αιτίες, στο οικονομικό αδιέξοδο του Πτηνοτροφικού είναι και άλλες όπως αυτές που εντοπίστηκαν από την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», στη συζήτηση που έγινε στην Περιφέρεια και που είναι πως «η διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό. Η διαχείριση που έκανε, πέρα και έξω από προθέσεις, εκ του αποτελέσματος ήταν επιζήμια» υποστηρίζοντας επί πλέον πως «ανοίγει το δρόμο του ξεπουλήματος με την πρόταση που έκανε να κλείσουν τα τμήματα όπως πατρογονικά, εκκολαπτήρια, φυραματοπειοίο ανεξαρτήτως αν κάποια είναι και κερδοφόρα και η προμήθεια των αντίστοιχων προϊόντων να γίνεται από ιδιώτες-προμηθευτές, και από ανταγωνιστές (Νιτσιάκος-Πίνδος)».

Μάλιστα, όπως λέγεται, όλο αυτό το διάστημα, η τροφοδοσία του φυραματοποιείου, γίνεται με αγορές από την εταιρεία ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ.

Το άρθρο 99

Το άρθρο 99, με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007) εισήχθη μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δύναται ένα νομικό πρόσωπο, μια εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, να έλθει σε συνεννόηση μαζί τους και να υποβάλει μια πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών της, χωρίς να κινδυνεύει με κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Δίνεται δηλαδή στην εταιρεία που βρίσκεται σε κίνδυνο πτώχευσης ένα χρονικό περιθώριο, κατά την διάρκεια του οποίου δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές της εκκρεμότητες.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates