Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

FAO: Η κρίση στις παγκόσμιες αγορές δημητριακών συνεχίζεται


Η κρίση στις παγκόσμιες αγορές δημητριακών θα συνεχιστεί και το 2011-12, παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές για την παραγωγή, εκτιμά ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία, τριμηνιαία έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αναμενόμενη ανάκαμψη στην παραγωγή των δημητριακών, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση, έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε μείωση της τιμής τους.

Τον Σεπτέμβριο η τιμή όλων των δημητριακών, εκτός του ρυζιού, σημείωσε κάθετη πτώση.

Έτσι, ο μηνιαίος δείκτης του FAO για τις τιμές των τροφίμων μειώθηκε κατά 2% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής των δημητριακών, της ζάχαρης και των ελαίων.

Ο δείκτης είναι σήμερα 13 μονάδες κάτω από το ζενίθ του, τις 238 μονάδες όπου είχε φτάσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει τα 2,310 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 3% σε σχέση με το διάστημα 2010-11, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης σοδειάς του ρυζιού και του σταριού, εξηγεί ο FAO.

Ωστόσο, παρά την αύξηση στην παραγωγή, ο FAO προειδοποίησε ότι εξαιτίας της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και του κινδύνου ύφεσης, επικρατεί ανασφάλεια όσον αφορά την παγκόσμια τροφοδοσία αλλά και τις τιμές των τροφίμων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η έκθεση τονίζει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Αφρική, κυρίως ο λιμός στη νότια Σομαλία, εξακολουθεί να αποδεκατίζει ανθρώπους και ζώα.

Οι άμεσες προοπτικές για τις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία παραμένουν "ζοφερές".

Μόνο στη Σομαλία 4 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από το λιμό και από αυτούς οι 750.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Στη Δυτική Αφρική, σε πολλές περιοχές του Σάχελ, το πρόωρο σταμάτημα των βροχών κατά την περίοδο της σποράς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής.

Στην 'Απω Ανατολή, η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

Υπάρχει όμως ο φόβος ότι οι προβλέψεις θα διαψευστούν αν σημειωθούν μεγάλες πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Λάος, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με τον FAO 32 χώρες σε όλο τον κόσμο χρειάζονται εξωτερική βοήθεια σε τρόφιμα λόγω κακής σοδειάς, συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και μεγάλης αύξησης των τιμών σε ορισμένες εσωτερικές αγορές.

ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates