Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σε συνάντηση για την ΚΑΠ μετά το 2013 συμμετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ


Σε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Κοινή Αγροτική Πολιτική: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διαμόρφωση ελληνικών θέσεων”, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, το απόγευμα της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι σε επόμενη συνεδρίασή του, το ΔΣ της οργάνωσης θ' ασχοληθεί με το ζήτημα της ΚΑΠ μετά το 2013 και θα λάβει αποφάσεις.

Από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ ο γενικός διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος επεσήμανε το θέμα της μείωσης των άμεσων ενισχύσεων σε ποσοστό από 5 έως 9% κατά την περίοδο 2014 - 2020, καθώς επίσης το ζήτημα της "οροφής" των ενισχύσεων. Επί τούτου ο κ. Τσιφόρος είπε χαρακτηριστικά: "υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή στην ΕΕ, μια και το 1,60% των δικαιούχων με ενισχύσεις πάνω από 50.000 ευρώ εισπράττει το 32% των πόρων".
"Συνεπώς", συνέχισε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, "πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη - μέλη, με ευελιξία, ν' αποφασίσουν για το ύψος της οροφής". Επίσης, ο κ. Τσιφόρος τόνισε μεταξύ άλλων, "ότι πρέπει οι πόροι που εξοικονομούνται, να μην παραμένουν στο ίδιο το κράτος - μέλος, αλλά να μοιράζονται σε όλα τα κράτη".

"θα πρέπει ν' αξιοποιηθεί το κριτήριο της ανακατανομής των ενισχύσεων με βάση το μέσο ύψος των ενισχύσεων ανά δικαιούχο, μια και η Ελλάδα, μ' αυτό το κριτήριο βρίσκεται στη 19η θέση (μέσο ύψος 2.000 ευρώ), υπολειπόμενη σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν για παράδειγμα στη Γαλλία το ίδιο ποσό αγγίζει τα 20.000 ευρώ/δικαιούχο".

Εξάλλου, ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς επεσήμανε το θέμα του σημαντικού ύψους σε σχέση με το "πρασίνισμα" της ΚΑΠ αλλά και την υπαρκτή αντίφαση στην πρόταση της Επιτροπής, που από τη μια επικαλείται την ανάγκη διατήρησης της διατροφικής επάρκειας κι από την άλλη αφαιρεί από την παραγωγή τέτοιου είδους καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Επίσης, ο κ. Κολυβάς, αναφέρθηκε στην αντίθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ όσον αφορά τον ορισμό του ενεργού αγρότη, τονίζοντας ότι πρέπει ν' ανεβεί σημαντικά το ποσοστό, ώστε ν' ανταποκρίνεται σ' αυτούς που παράγουν.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2013 θα τεθεί επί τάπητος σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Η ?Κοινή Αγροτική Πολιτική: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διαμόρφωση ελληνικών θέσεων? ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης που συγκάλεσε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων και κομμάτων.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου από τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ενόψει της μεθαυριανής επίσημης ανακοίνωσης για την ΚΑΠ, θεώρησα καλό να καλέσω τα κόμματα και τους φορείς προκειμένου να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση για τις θέσεις που περιμένουμε να δημοσιευτούν, για να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση.

Έχω πει από την αρχή ότι η υπόθεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια εθνική υπόθεση τεράστιας σημασίας. Η αγροτική μας ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παίξει βασικό ρόλο στην οικονομία μας και γι αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συνεννόηση γύρω από αυτά τα θέματα, όχι μόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής.

Δήλωσα ευθαρσώς, αφού κάναμε μια πολύ σημαντική κουβέντα, όπου τα κόμματα και οι φορείς διατύπωσαν τις προτάσεις τους, ότι στη τελική διαπραγμάτευση, που θα είναι μακρά, θα πάρω μαζί μου όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων προκειμένου να τη ζήσουν από κοντά και να αποφασίσουμε κάθε στιγμή αυτό που πρέπει να προτείνουμε και να γίνει.

Νομίζω ότι ήταν μια συνάντηση πολύ σημαντική. Ήδη έχουν συνδεθεί όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων με την Ειδική Γραμματεία και τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να λαμβάνουν όλες τις επεξεργασίες που ετοιμάζουμε.

Μπήκαμε στο τελικό στάδιο μιας μακράς διαπραγμάτευσης που είναι πολύ κρίσιμη. Όταν θα ωριμάσει η πρόταση θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες θα θέσουμε;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας αρέσει πάρα πολύ η ορολογία της «κόκκινης γραμμής». Την «κόκκινη γραμμή» πρέπει να μπορείς να τη θέτεις. Η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή και η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι καλές σε σχέση με αυτό το κλίμα, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, είναι όμως θετικές. Εμείς όμως θα διεκδικήσουμε αυτά που διεκδικούσαμε από την αρχή, δηλαδή την αύξηση του προϋπολογισμού, τη δυνατότητα του κράτους - μέλους να ορίζει τον «ενεργό αγρότη», τον τρόπο της περιφερειοποίησης και ότι έχει να κάνει με τη στροφή στην παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη. Σε αυτό το πεδίο θα σταθούμε όλοι και σε αυτό συμφωνούμε. Σας ευχαριστώ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι και Γενικοί Διευθυντές των φορέων ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΕΝΑ καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που ασχολούνται με την αγροτική πολιτική.

ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates