Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Γιώργος Καρασμάνης «καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και παραγωγή βιοκαυσίμων»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και την εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση :


«Άλλη μια ευκαιρία για εναλλακτικές καλλιέργειες στην ελληνική γεωργία και την παραγωγή από αυτές βιοκαυσίμων, φαίνεται πως οδηγείται σε αδιέξοδο, εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης.

Μια πολιτική, που αντί να ενθαρρύνει και στηρίζει την εγχώρια παραγωγή ενεργειακών φυτών και βιοκαυσίμων, οδηγεί τους μεν αγρότες-παραγωγούς σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών, τα δε εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων σε κλείσιμο, υποκαθιστώντας την Ελληνική παραγωγή με εισαγωγές και επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με πάνω από 150.000.000 ευρώ.

Είναι κυριολεκτικά πρωτοφανές, την ώρα που οι αγρότες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την προώθηση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών – φέτος οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις με ηλίανθο και ελαιοκράμβη υπερέβησαν το 1,1 εκατ. στρέμματα – και έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις καλλιέργειας με τις μονάδες παραγωγής βιοντίζελ σε συγκεκριμένες τιμές για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση και τα διυλιστήρια - ένα εκ των οποίων, μάλιστα, δημόσιου μετοχικού ενδιαφέροντος – να απαιτούν τώρα από τους Έλληνες παραγωγούς να διαθέσουν το βιοντίζελ, που παράγουν από ελληνικά φυτά, στις ίδιες τιμές με το εισαγόμενο βιοντίζελ.

Εισαγόμενο βιοντίζελ, που παράγεται από σαφώς φθηνότερες πρώτες ύλες, που δεν ευδοκιμούν στη χώρα μας – όπως για παράδειγμα φοινικέλαιο, που συντελεί στην αποψίλωση δασών και γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) σογιέλαιο – και μάλιστα κρατικά επιδοτούμενο από ξένες χώρες (π.χ. Αργεντινή – ΗΠΑ), που σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγεται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «πολιτογραφείται» ως κοινοτικό προϊόν.

Εάν στόχος της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών φυτών, η εξαφάνιση μιας εναλλακτικής πηγής εισοδήματος για τους Έλληνες αγρότες και η υποκατάσταση των ελληνικών βιοκαυσίμων με εισαγόμενα, τότε βαδίζει στο “σωστό” δρόμο. Όμως, οι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί βιοκαυσίμων, έχουν επιλέξει άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής και της μη εξάρτησης από ξένες πρώτες ύλες.

Και η Ν.Δ. αυτό το δρόμο ακολουθεί.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την εσφαλμένη πολιτική της στον τομέα των βιοκαυσίμων και με οργανωμένο διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς, να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς βιοκαυσίμων.

Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει επερώτηση για το θέμα στη Βουλή για την ανάπτυξη και στήριξη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών φυτών και βιοκαυσίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates