Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλκιδική: «Γιορτή Κτηνοτροφίας» 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου»


Η «1η Γιορτή Κτηνοτροφίας» θα πραγματοποιηθεί στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2011. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Δήμο Πολυγύρου-Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.

Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αγκάλιασαν φορείς, σύλλογοι και επιχειρήσεις στηρίζοντάς την με τη συμμετοχή τους.

Η «Γιορτή Κτηνοτροφίας» έχει ως στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της κτηνοτροφίας ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή. Μέσα από μία φιλόδοξη σειρά δραστηριοτήτων (ημερίδα, έκθεση προϊόντων, γευσιγνωσίες, κτλ.) επιδιώκεται η προβολή των τοπικών προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Η κτηνοτροφία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων της Γαλάτιστας. Η παράδοση, ο πολιτισμός, η κουλτούρα και κυρίως η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της κτηνοτροφίας στο πέρασμα των χρόνων.

Σήμερα η Γαλάτιστα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τομέα της κτηνοτροφίας στο Νομό Χαλκιδικής και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Αξιοσημείωτο είναι το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου (~34.500 αιγοπρόβατα, 500.000 κοτόπουλα, κτλ.), ενώ η πρωτογενής παραγωγή πραγματοποιείται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ομαλή διαβίωση των ζώων και την προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Παράλληλα με του πρωτογενούς σημαντική είναι η ανάπτυξη και του δευτερογενούς τομέα (π.χ. τυροκομεία, επεξεργασία πουλερικών, κτλ.). Τόσο σε σύγχρονες, μεγάλης δυναμικότητας, όσο και σε μικρές παραδοσιακές μονάδες παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και γευστικής αξίας (π.χ. τυρί φέτα, κατσικίσιο τυρί, κρεατοσκευάσματα, κτλ.), που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο της δυσμενούς συγκυρίας και της οικονομικής κρίσης η βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποτελεί για την περιοχή της Γαλάτιστας δυναμική απάντηση στην εσωστρέφεια της εποχής. Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί η διοργάνωση της «Γιορτή Κτηνοτροφίας», μιας πρωτοβουλίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών συλλόγων που αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε εξαιρετικά σημαντικό για τον τόπο θεσμό.

ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates