Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή παραγωγή και αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εμπορία στα ακτινίδια


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και θολές υποσχέσεις για την εμπορία των εσπεριδοειδών

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται το τελευταίο διάστημα για την απορρόφηση της φετινής εσπεριδοπαραγωγής μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των παραγωγών. Τις συζητήσεις προκάλεσε η είδηση για σύναψη συμφωνίας με Γερμανική Εξαγωγική εταιρεία, που φέρεται αποφασισμένη να πάρει προς εξαγωγή μεγάλες ποσότητες τοπικών αγροτικών προϊόντων. Η εν λόγω πληροφορία έγινε κυρίαρχο θέμα μεταξύ των παραγωγών στα στέκια της πόλης, που φυσικά -δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της κακής πορείας των αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια -ανησυχούν για την τύχη της φετινής τους παραγωγής. Κι επειδή με ελάχιστες διευκρινήσεις η εν λόγω πληροφορία έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας- Πρέβεζας, Ευάγγελο Βαγγέλη, αναζητώντας περισσότερες διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα. Ο κ. Β. Βαγγέλης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία της Ένωσης αλλά για συμφωνία την οποία έχει συνάψει ο ενοικιαστής του Συσκευαστηρίου της ΕΑΣΑΦ, κ. Μπέζας. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι: «Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος έκανε μια σχετική ενημέρωση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, ότι έχει συνεργασία με μια Γερμανική Εταιρία, ή μάλλον με αυτούς τους γερμανούς που χρόνια συνεργάζεται και θα συνεχίσει φέτος – και μάλιστα καλύτερα ακόμα- για την εξαγωγή μανταρινιών, πορτοκαλιών και ακτινιδίων. Μακάρι να γίνει έτσι.
Δεν είναι κάτι σίγουρο, ούτε εμείς έχουμε υπογράψει καμία σύμβαση με καμία γερμανική εταιρεία ή κάτι τέτοιο. Ο κ. Μπέζας ο οποίος χρόνια δραστηριοποιείται στο νομό μας, είπε ότι θα γίνει αυτή η δουλειά.

Μάλιστα χθες (13 Σεπτεμβρίου) ήταν και ο αντιπρόσωπός του, ο κ. Σαράφης, στην Άρτα και μας είπε ότι «όχι μόνο θα γίνει αλλά και ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται μετρητά κάθε βράδυ». Μακάρι να είναι έτσι, γιατί αυτό θα είναι καλό για το νομό. Ουσιαστικά «ναι», πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, απλώς ο κόσμος απ’ όταν το πληροφορήθηκε το μπλέκει με την Ένωση γιατί εμπλέκεται το συσκευαστήριο το δικό μας».

Σε ερώτησή αναφορικά με την ενημέρωση που έγινε από τον ιδιώτη- επιχειρηματία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΦ και αν αυτή σχετίζεται με οποιαδήποτε εμπλοκή ή συνεργασία που ζητήθηκε από την Ένωση, ο κ. Βαγγέλης μας απάντησε: «Θα πρέπει να περνάνε όλα τα προϊόντα μέσα από την Ομάδα Παραγωγών και με τον κ. Μπέζα το είχαμε αυτό. Δηλαδή περνάγανε όλα τα προϊόντα μέσα από την Ομάδα η οποία ωφελείται από την καταγραφή αυτή. Όλα τα προϊόντα που κατά καιρούς περνάμε μισοτιμής, όπως αλυσοπρίονα, κλούβες, γάντια και γενικά διάφορά γεωργικά εργαλεία, είναι οφέλη για την Ομάδα. Γι’ αυτό και ενημερωθήκαμε από τον ίδιο και τον εκπρόσωπό του που ήταν χθες εδώ, για αυτή την εξέλιξη».

Όσο για την έναρξη αυτής της συνεργασίας ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ ανέφερε ότι τα πρώτα που αρχίζουν να κόβονται είναι τα ακτινίδια οπότε μάλλον θα ξεκινήσει με ακτινίδια. Οι ποικιλίες πάντως που άρχισαν να κόβονται είναι λίγες και αφορούν κάποια κιτρινόσαρκα που ωριμάζουν από τέλος Αυγούστου. Ωστόσο ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι σίγουρα εκείνα που κλέβονταν από το καλοκαίρι στην Άρτα, ήταν της κοινής ποικιλίας που ωριμάζει τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να κόβονται πολύ άγουρα, οπότε ακόμη κι αν τα οδηγούσαν σε ωριμαντήριο, στο Φιέρι της Αλβανίας- όπως αποκαλύφθηκε μετά την πρόσφατη σύλληψη- σίγουρα δεν θα μπορούσαν με τίποτε να αποκτήσουν καλή γεύση εφόσον δεν είχαν εξασφαλίσει τα σάκχαρα που απαιτούνται.

Επιπροσθέτως ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι επειδή κόβονται σε όλο τον κάμπο και από όλα σχεδόν τα κτήματα, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που τα κλέβουν. «Πιάσανε τρεις και υπάρχουν κι άλλοι 103 που κάνουν το ίδιο, διότι κλέβουν σε διάφορα χωριά. Δεν μπορούσαν να είναι μόνο αυτοί οι τρεις που κλέβανε σε όλα τα χωριά. Και οι παραγωγοί είχαν απόλυτο δίκιο που διαμαρτύρονταν. Κι αυτό που υποπτεύονταν κάποιοι ότι δηλαδή κλέβονται για να γίνουν γλυκό, δεν ευσταθούσε γιατί το ακτινίδιο γίνεται γλυκό τον Ιόνιο, όταν το μέγεθος είναι κατάλληλο. Λίγο αργότερα είναι αδύνατον, δεν γίνονται γλυκό. Σίγουρα αποδείχθηκε αυτό που λέγανε οι παραγωγοί, ότι τα κλέβουν και τα πηγαίνουν Αλβανία. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς περνούσαν τόσους δρόμους, εθνικούς δρόμους, τόσα μπλόκα πώς περνούσαν από το τελωνείο, χωρίς κανέναν έλεγχο. Γιατί χαρτιά κανονικά δεν είχε κανέναν. Αφού απαγορεύεται η κοπή τους πρώτα- πρώτα…».

Καλή παραγωγή και εκτιμήσεις για καλύτερη εμπορία στα ακτινίδια

Για την εκτίμηση της φετινής παραγωγής ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι είναι η καλύτερη για το νομό στα εσπεριδοειδή, που καταγράφεται μετά τον καταστροφικό παγετό του 2004, και αγγίζει τους 150.000 τόνους. Βέβαια όπως ο ίδιος διευκρίνισε «Δεν ξεπερνάμε τους 150.000 φτάνοντας τους 200.000 και πλέον, όπως συνέβαινε παλιότερα, όμως θα τους προσεγγίσουμε για πρώτη φορά μετά τον παγετό του 2004». Το ίδιο θετική είναι και η εικόνα της παραγωγής ακτινιδίων. «Και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα πάμε φέτος πολύ καλά. Η ποσότητα εκτιμάται στους 20.000 τόνους και η ποιότητά τους είναι εξαιρετική», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας για αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με την περυσινή όταν είχε παρουσιαστεί ακαρπία που σχετίζονταν με την ανθοφορία . Ακαρπία που παρά τις σχετικές ενημερώσεις προς το αρμόδιο υπουργείο που είχε καταθέσει η Ένωση, δυστυχώς «Δεν έγινε πιστευτή και δεν υπήρξε καμία σχετική μέριμνα», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας την αισιοδοξία που καταγράφεται και για την εμπορία των φετινών ακτινιδίων, η οποία σχετίζεται με τα προβλήματα που έχει η γειτονική Ιταλία στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. « Θέλω να πω και να γνωρίζουν οι παραγωγοί όλοι, ότι στο ακτινίδιο φαίνεται μια καλή χρονιά. Καλύτερη και από την περυσινή. Πέρυσι ήταν καλή από άποψη εμπορίας, όμως φέτος φαίνεται να είναι καλύτερη και από εμπορία και από παραγωγή. Οι πληροφορίες μας είναι ότι η Ιταλία, που είχε πάθει πέρυσι ζημιά στις ακτινιδοφυτείες, φέτος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα και η ζημιά αυτή έχει επεκταθεί. Οπότε δεν καλύπτεται η αγορά της Ευρώπης και η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη. Ο νόμο στης αγοράς «προσφορά και ζήτηση», διαμορφώνει και τις τιμές οπότε ελπίζουμε ότι φέτος θα πάει πολύ καλύτερα η εμπορία ακτινιδίου».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates