Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από νέους αγρότες της Άρτας
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται απ’ τους επαγγελματίες αγρότες της Άρτας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως φάνηκε με αφορμή και την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ με σχετική ενημέρωση από στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στην ημερίδα, που αφορούσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα πλαίσια του Νόμου 3851/2010, υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση και από νέους (σε ηλικία) αγρότες, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για μια τέτοιου είδους επένδυση. Ουσιαστικά πρόκειται για τον Νόμο που δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι 4 Σεπτεμβρίου στους κατά επάγγελμα αγρότες, να υποβάλλουν αιτήσεις που θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα ως νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος ως 100 kW.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο δεδομένου ότι η επένδυση, για την οποία απαιτείται ελάχιστη έκταση 4 στρεμμάτων, έρχεται να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνει.
Η υποβολή των αιτήσεων δεν άρχισε ακόμη, εν αναμονή της εγκυκλίου που θα δίνει εξηγήσεις σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος. Στη διάρκεια της ημερίδας Τεχνικοί Σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρουσίασαν στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι 100 kW για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
-Ο Κώστας Κουτσόγιαννης, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΛΚΟΝ Μελετητική ΕΠΕ, μίας εκ των τριών εταιριών που έχουν επιλεγεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα για να βοηθήσουν και να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο πάνω στο θέμα της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100 kW από επαγγελματίες αγρότες, ανέλυσε το πρόγραμμα και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου.
Πολλά τα ερωτήματα
Ο κ. Κουτσόγιαννης δήλωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα. Η δουλειά η δική μας είναι να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο υπεύθυνα για όλη τη σοβαρότητα αυτού του εγχειρήματος, ποια είναι τα οφέλη, ποιοι είναι οι τυχόν κίνδυνοι, ώστε με αρκετή γνώση, όση είναι δυνατό από μη ειδικούς, να αποφασίσουν εκείνο το οποίο τους συμφέρει και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων αύριο, μετά από 5, μετά από δέκα χρόνια. Γνωρίζοντας το τι πάνε να κάνουν, με τι συνθήκες χρηματοδοτικές πάνε να κάνουν να αποφασίσουν σαν ελεύθεροι άνθρωποι αυτό που τους συμφέρει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία προσπάθεια από την ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την ΑΤΕ να ομαδοποιηθούν αν θέλετε οι αγρότες σε μια βάση ποιοτικής κατεύθυνσης και η Αγροτική να αναλάβει να τους δώσει έως και το 90% της επένδυσης, που ακούγεται πάρα πολύ μεγάλο νούμερο αλλά προς τα κει πάμε. Από πλευράς των αγροτών υπάρχουν οι επιφυλάξεις που θα περίμενε κανένας λογικά, επειδή δεν είναι ειδικοί οι άνθρωποι να ξέρουν το τι γίνεται. Αν δεν είχαν ερωτήματα θα ‘ταν το περίεργο. Τώρα που έχουν ερωτήματα σημαίνει ότι είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι και θέλουν να ψάξουν να δουν τι γίνεται. Δεν πάνε ως πρόβατα επί σφαγή».
Κ. Κουτσόγιαννης: «Να το αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα που πρέπει»
Ερωτηθείς ο κ. Κουτσόγιαννης αν θα έκανε ο ίδιος την επένδυση τόνισε: «Εγώ αν ήμουν αγρότης θα έκανα (την επένδυση), με τα συν και με τα πλην. Τα βάζω σε μια ζυγαριά και γέρνει πιο πολύ με τα συν. Στα συν είναι ότι πρόκειται για μια νέα πολύ επικερδή επένδυση ειδικά με τις χρηματοδοτικές συνθήκες που γίνεται τώρα. Τα πλην είναι ότι πρέπει να κατανοήσουν οι αγρότες τη σοβαρότητα αυτού του πράγματος διότι γίνεται παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος –δεν βάζουν ένα θερμοσίφωνα στο σπίτι τους– και να το αντιμετωπίσουν με την σοβαρότητα που πρέπει».
Β. Βαγγέλης: «Υπάρχει ενδιαφέρον από νέο κόσμο»
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης επεσήμανε τα οφέλη του προγράμματος τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που θα πρέπει οι αγρότες να την αξιοποιήσουν αφού πρώτα ενημερωθούν καλά και εξετάσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το όλο εγχείρημα.
Ο κ. Βαγγέλης δήλωσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από νέο κόσμο, αυτό είναι το σπουδαιότερο. Εμείς σαν Ένωση πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε μια ημερίδα προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί κάθε μέρα έρχονται στα γραφεία μας με ένα σωρό ερωτήματα.
Αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν εδώ, θα απαντηθούν κατά το δυνατόν πιστεύω και ο κόσμος θα βγει πιο ενήμερος απ’ όσο όταν μπήκε μέσα στην αίθουσα. Ετούτη τη στιγμή φαίνεται ότι συμφέρει τον κόσμο οικονομικά για το θέμα Φ/Β να κάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις. Τώρα το τι θα γίνει σε 5, 10 ή 15 χρόνια κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, χωρίς αυτό να είναι κάτι για να τους αποθαρρύνω. Απλώς ο κάθε ένας να κοιτάξει μόνος του να πάρει την ευθύνη. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι ευνοϊκοί οι όροι και θα μένει κάποιο εισόδημα για τους αγρότες που τα εισοδήματά τους απ’ τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα έχουν συρρικνωθεί.
Να πούμε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα των Φ/Β γιατί ο πλανήτης Γη κινδυνεύει. Είμαστε πολύ πίσω στα Φ/Β σαν Ευρώπη. Να σας αναφέρω μόνο ότι η Δανία, το 50% της ενέργειας που θέλει, το έχει απ’ τον αέρα, γιατί εκεί έχει πολύ αέρα, που θα ‘χαμε κι εμείς εδώ απ’ τα νησιά του Αιγαίου και απ’ οποιοδήποτε άλλο σημείο στην Ελλάδα έχει αέρα. Δεν μεταπήδησα τώρα απ’ τον ήλιο στον αέρα απλώς λέω για τις καινούργιες μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα έχει πολύ ήλιο όλο το χρόνο επομένως γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε; Αυτό θα μας ωφελήσει σαν κράτος. Θα γίνουν οι αιτήσεις από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίες και θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει ανοίξει ακόμα. Θ’ ανοίξει όταν δημοσιευτούν κάποιες εγκύκλιοι απ’ το υπουργείο οι οποίες αναμένονται».
Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη, απ’ τα γραφεία της Ένωσης έχουν περάσει μέχρι στιγμής περίπου 150-200 αγρότες της περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες μιας τέτοιας επένδυσης. Τα συνηθέστερα ερωτήματα που θέτουν είναι τι κοστολόγιο έχει η επένδυση, πόσα στρέμματα απαιτούνται, αν θα ‘ναι οι κολώνες της ΔΕΗ κοντά κλπ. Ερωτήματα τα οποία άλλωστε είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι ενδιαφερόμενοι και στη διάρκεια της ημερίδας την περασμένη Παρασκευή.
Γ. Παπαβασιλείου: «Ν’ αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες»
Την ημερίδα παρακολούθησε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο δημοτικός σύμβουλος Άρτας Τέλης Μπακόλας και πάρα πολλοί αγρότες, κυρίως νέοι σε ηλικία.
«Παρουσιάζονται ευκαιρίες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης. Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ίσως επιβεβαιώνεται η συνάντηση εργασίας που είχε γίνει πριν δύο ακριβώς μήνες (στις 23 του Μάη) με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μια συνάντηση που είχε προηγηθεί με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την κυρία Μπατζελή. Τότε λοιπόν με τον κ. Τζανέτο συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να γίνει αυτή η επίσκεψη του κλιμακίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και στην Άρτα για να ενημερωθούν οι επαγγελματίες αγρότες πώς μπορεί να γίνει η διάχυση του πλούτου, όχι μόνο αν μπορούν να κάνουν Φ/Β διάφοροι επιχειρηματίες αλλά με μικρά συνεταιριστικά σχήματα των πέντε ατόμων και κατ’ επάγγελμα αγρότες για ν’ αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα μιας και δίνονται κίνητρα και χρηματοδότηση μέσω της ΑΤΕ.
Άρα λοιπόν αυτή η κοινή συνάντηση σήμερα μετουσιώνεται σε μια ενημερωτική διαδικασία που απ’ την παρουσία και μόνο δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Και σήμερα αυτή η προσπάθεια γίνεται πιο επίκαιρη, όχι μόνο των Φ/Β αλλά και οι αναζητήσεις άλλων ειδών καλλιέργειας όπως κι ένα σύστημα σε συνεργασία με την Ακαδημία της Γερμανίας για να προβλέπουμε τι μπορεί να καλλιεργηθεί σε επίπεδο νομού Άρτας πέραν απ’ αυτές τις καλλιέργειες που υπάρχουν για να έχουν και την έκφραση στην αγορά. Είναι εκ των πραγμάτων πλέον ανάγκη να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του χώρου που λέγεται πεδιάδα για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με το αστικοποιημένο κέντρο σε μια σύνθεση μιας δυναμικής πορείας.
Όλες αυτές οι προσπάθειες και τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί στα αντίστοιχα νομοσχέδια συντείνουν σ’ αυτό που λέμε.
Να βοηθήσουν συμπληρωματικά το εισόδημα των αγροτών το οποίο σήμερα υφίσταται τις συνέπειες και της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως και της κακής διάρθρωσης και των αδυναμιών των αρδευτικών που υπάρχουν σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας. Σας τα λέω αυτά όχι γιατί σκοπεύω κάπου. Αλλού αυτές οι κουβέντες. Σας τα λέω γιατί επί 35 χρόνια υπηρέτησα τον αγροτικό τομέα, με βασανίζει, με απασχολεί και ποτέ δεν θα πάψω ν’ ασχολούμαι μ’ αυτά τα πράγματα. Ζω, δε, και την αγωνία του προέδρου ο οποίος θέλει κι αυτός να δει κάτι καλύτερο για την κάθε μέρα. Κι όπως υπάρχει αυτό το ν/σ υπάρχουν κι άλλα ν/σ που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του τρόπου των συνεταιρισμών που θα είναι η υποχρεωτικότητα. Που σημαίνει ότι για να μπεις στο συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να είσαι υποχρεωμένος να δίνεις την παραγωγή σου εκεί μέσα και να υπάρχει τζίρος, να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο, να υπάρχει δραστηριότητα. Άρα λοιπόν είναι μια ουσιαστική κουβέντα σήμερα.
Η πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι πάρα πολύ σημαντική και η προσπάθεια του προέδρου σήμερα να ανταποκριθεί στις δικές σας προσδοκίες μ’ αυτή τη συμμετοχή είναι εξίσου σημαντική. Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε που μου δώσατε τη δυνατότητα να πούμε πέντε κουβέντες και οτιδήποτε έχετε νέο στον τομέα της γεωργίας θα το παλέψουμε από κοινού διότι παρουσιάζονται ευκαιρίες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε, ιδίως αναφέρομαι όταν βλέπω και νέους αγρότες εδώ πέρα που μπορούν να βοηθήσουν».
ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ: Παρευρισκόμενος και εγώ σε αυτή την ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά πράγματα που ακούστηκαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο να πάρει την απόφαση ο αγρότης να κάνει αυτή την επένδυση. Πρώτον: Η Αγροτική Τράπεζα επιδοτεί με μεγάλο ποσοστό την επένδυση αλλά με κυμαινόμενο επιτόκιο που κυμαίνεται στο 8%, σχετικά υψηλό. Δεύτερον: Υπάρχει ένα σενάριο όπως μας είπαν οι ειδικοί της ΠΑΣΕΓΕΣ να δίνει στον επενδυτή η ΑΤΕ 1500€ το μήνα σαν εισόδημα, και να εκμεταλλεύεται το υπόλοιπο κέρδος για την αποπληρωμή του δανείου. Αλλά αυτό είναι σχετικό γιατί αν η απόδοση του φ/β είναι μικρότερη από το επιθυμητό και το επιτόκιο αυξηθεί, τότε ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου επιμηκύνεται κατά πολύ και μονίμως ο επενδυτής θα χρεωστάει την επένδυση του στην τράπεζα. Τρίτον: Δεν απαντήθηκε το ερώτημα της φορολογίας, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο εισόδημα γύρω στις 55 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και Τέταρτον: Για να αρχίσει ο επενδυτής ( Αγρότης), πρέπει να βάλει από την τσέπη του γύρω στις 30 χιλιάδες ευρώ, που μπορεί να μην τα έχει. Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου για το θέμα και πιστεύω πως πριν κάποιος πάρει την μεγάλη απόφαση να προχωρήσει στην εγκατάσταση φ/β συστημάτων καλό θα είναι να λάβει σοβαρά υπόψην αυτές τις παρατηρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΗΧΩ
Tελευταίες ειδήσεις
-
Πέρασαν δύο μήνες χωρίς βροχές μέχρι που απο χτες άλλαξε ο καιρός, απο την
ξηρασία όσοι αγρότες μπορούσαν πότιζαν τα χωράφια μέχρι και τις αρχές
Νοεμβρί...
Πριν από 39 δευτερόλεπτα
1 σχόλιο:
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΕΒΑΛΕ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΖΩ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ....
Δημοσίευση σχολίου