Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων


Σε τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένας Αποστολάκη με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΣΑΓΕ, τους εκπροσώπους των  τυροκόμων και αυτούς της μεταποίησης, ΣΕΒΓΑΠ και άλλων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του γάλακτος δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στο ΥΠΑΑΤ σχέδιο καταστατικού για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης μέχρι το Μάρτιο 2011 προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προβεί στην απαιτούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της διεπαγγελματικής οργάνωσης.
Η κ. Αποστολάκη πρότεινε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του κλάδου σε μια ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του κλάδου της γαλακτοκομίας και θα αποτελέσει κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.
Η κ. Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΟΓΑΚ εφεξής διαθέτει τα εργαστήρια του Οργανισμού για τη διενέργεια ποιοτικών αναλύσεων κατά ζώο στα δείγματα τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος γενετικής βελτίωσης από τις ενώσεις των παραγωγών. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας η κ. Αποστολάκη ζήτησε από τις γαλακτοβιομηχανίες την ενεργοποίηση των ζωνών γάλακτος, με την εφαρμογή προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης προς τους παραγωγούς με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής τους.
Η Υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής ο ΕΛΟΓΑΚ τηρεί ισοζύγια τυρογάλακτος για να παρακολουθεί τη διακίνηση αυτού του ρυπογόνου αποβλήτου. Τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των υποπροϊόντων του γάλακτος συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία για την παρακολούθηση της διαχείρισης του τυρογάλακτος προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες και να επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις.
Τέλος, η κ. Αποστολάκη επεσήμανε τη σημασία της τυποποίησης της διαδικασίας παραγωγής της φέτας προκειμένου να θωρακιστεί το προϊόν απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που του ασκείται από τα λευκά τυριά και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους των κλάδων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, οι οποίοι σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΑΑΤ θα εισηγηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία παραγωγής της φέτας προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφανής και σύννομη παραγωγή του προϊόντος.

ΠΗΓΗ: diorismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates