Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κατακόρυφη η φετινή μείωση της ζήτησης και στις εξαγωγές- Άρχισε η καρπόπτωση


Ανατράπηκαν οι κανόνες της αγοράς φέτος σε σχέση με την παραγωγή της Άρτας
Στα δέντρα παραμένει σχεδόν το σύνολο της μειωμένης φετινής παραγωγής «Δεν τραβάνε ούτε οι εξαγωγές»

Αυτό που συμβαίνει φέτος στην Άρτα μοιάζει με κατάργηση του νόμου της αγοράς, σύμφωνα με τον οποίο, όταν μειώνεται η προσφορά αυξάνεται η ζήτηση και συνεπώς και η προσφερόμενη τιμή. Όμως στην Άρτα φέτος όχι μόνο δεν αυξάνεται η προσφερόμενη τιμή, αλλά δεν εκπληρώνεται ούτε το πρώτο σκέλος του νόμου της αγοράς, δηλαδή δεν υπάρχει ζήτηση της μειωμένης παραγωγής που παραμένει αδιάθετη και ήδη έχουν αρχίσει οι απώλειες μέρος αυτής.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διακίνηση της φετινής παραγωγής τόσο στις εξαγωγές όσο και στην εσωτερική κατανάλωση, καταγράφεται ήδη και με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναλυτικότερα από τους μόλις 50.000 τόνους παραγωγής, μέρλιν και ναβαλίνας, εκτιμάται ότι πάνω από 40.000 μένουν στα δέντρα, αφού μόλις 1.800 τόνοι έχουν διακινηθεί στην εξωτερική αγορά, είτε από τα τοπικά συσκευαστήρια είτε από εμπόρους της Βόρειου Ελλάδας που αγοράζουν και εξάγουν τα αρτινά πορτοκάλια, ενώ στην εσωτερική αγορά, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης, έχουν διακινηθεί μόλις 1.500 τόνοι.
Την ίδια ώρα στα δέντρα βρίσκονται και 30.000 τόνοι κοινών πορτοκαλιών. Είναι τα γνωστά χυμοποιήσιμα πορτοκάλια που η ωρίμανσή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και για τα οποία η συλλογή ξεκινάει αργότερα, δηλαδή στα μέσα του Ιανουαρίου. Αυτό φυσικά αφορούσε τις εποχές που οι παραγωγοί τα μάζευαν για να τα οδηγήσουν στα χυμοποιεία, είτε της Άρτας είτε της Πελοποννήσου, δηλαδή πριν κοπούν οι επιδοτήσεις για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Οπότε και για φέτος παραμένει άγνωστο αν θα μαζευτούν, καθότι υπάρχει το περσινό προηγούμενο που παρέμειναν και σάπισαν στα δέντρα.
Ούτε για τα μανταρίνια μπορεί κανείς με βάση τα στοιχεία να μιλήσει για μια καλή χρονιά. Η παραγωγή τους ήταν σχετικά μειωμένη από τις προηγούμενες χρονιές, φτάνοντας περίπου τους 12.000 τόνους. Όμως από αυτούς μόλις 4.500 με 5.000 τόνοι διακινήθηκαν και συγκεκριμένα έχουν εξαχθεί περί τους 2.500 τόνους και έχουν διακινηθεί στην εγχώρια αγορά άλλοι 2.000 τόνοι περίπου.
Με βάση αυτή την εικόνα που καταγράφεται στην διακίνηση της φετινής παραγωγής εξάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την φετινή ζήτησή της, που αντί να είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς, εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει και η ζήτηση είναι μάλλον πιο μειωμένη από την ήδη μειωμένη παραγωγή.
«Τι φταίει και δεν ‘τραβάει’ η αγορά;», είναι το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται και αυτό που θέσαμε στον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών του νομού Βαγγέλη Βαγγέλη. Η δική του αναφορά στο θέμα έχει ως εξής: « Υπάρχει κατακόρυφη μείωση της ζήτησης και στις αγορές του εξωτερικού. Τώρα αν αυτό οφείλεται στην γενικευμένη οικονομική κρίση όλων των χωρών δεν ξέρω, γνωρίζω όμως ότι και από τους εμπόρους εξαγωγείς που άλλοτε είχαν συμβάσεις με ξένες αγορές και αγόραζαν 1000 τόνους πορτοκάλι, φέτος παίρνουν 500 τόνους και κλείνουν».
Αυτή σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη είναι η βασική εξήγηση ενώ ο ίδιος πρόσθεσε στην απάντησή του και δυο ακόμη παραμέτρους και συγκεκριμένα μας είπε: «στα μέρλιν πορτοκάλια τα οποία κατά κύριο λόγο είναι τα εξαγώγιμα, ένα 20% έβγαινε ακατάλληλο για εξαγωγή (κακό μέγεθος, χτυπημένο, άσχημο σχήμα, κλπ.). Αυτά οδηγούνταν στη χυμοποίηση με το ποσό της τιμής της επιδότησης. Φέτος ήδη στα εργοστάσια της Πελοποννήσου που λειτουργού, πηγαίνουν τα πορτοκάλια αυτά με μόνο 6 λεπτά παραδοτέα το κιλό και χυμοποιούνται. Δηλαδή, λειτουργούν τα εργοστάσια χυμοποίησης σαν χωματερές πορτοκαλιών. Και επίσης θα πρέπει αν σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο υπάρχει ζήτημα για το τι θα γίνει και φέτος με τα κοινά, τα οποία δεν μαζεύονται γιατί δεν έχουν επιδότηση στη χυμοποίηση».
Στο μεταξύ κι επειδή παραγωγοί του νομού και όχι μόνο σημείωσαν ότι έχει ξεκινήσει η καρπόπτωση των αρτινών πορτοκαλιών, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών όλο το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώσαμε σε μια βόλτα στον κάμπο ότι άρχισε να σχηματίζεται το περυσινό "πορτοκαλί χαλί" κάτω από τα δέντρα… Η φωτογραφία από κτήμα κοντά στο Νεοχώρι, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κτήματα παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα. Το γεγονός ότι η παραγωγή επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος και άρχισαν να υπάρχουν απώλειες επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος φυτοπροστασίας στης Διεύθυνσης Άρτας Οδυσσέας Δήμου, ο οποίος εν παραλλήλω μας ανέφερε ότι ήδη στην περιοχή έχει ξεπεραστεί σε ποσότητα βροχής το περυσινό ρεκόρ που κατείχε και πάλι η Άρτα. «Και να φανταστείτε ότι είμαστε στα μισά ακόμη του ημερολογιακού έτους», μας ανέφερε ο ίδιος.
Επιπλέον ο κ. Δήμου, σημείωσε ότι η πτώση της θερμοκρασίας, όταν φυσικά δεν είναι απότομη και πολύ κάτω από το μηδέν, λειτουργεί σαν φυσικό ψυγείο και συντηρεί τον καρπό, τον οποίο οι βροχές και η αυξημένη θερμοκρασία του προηγούμενου διαστήματος επηρέασαν αρνητικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τίρανα, θεωρεί ως εθνική ασφάλεια, η καταμέτρηση του πληθυσμού

Αλβανοί θέλουν να κάνουν τις πράξεις χειραγώγησης της καταμέτρησης του πληθυσμού, ελέγξτε το blog κάτω ..

www.smarkos.blogspot.comrryto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates