Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Παράταση προθεσμίας αιτήσεων για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά και άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη χθεσινή (25.8.2010) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ως προς την πλήρη αδυναμία εφαρμογής του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην προτεραιότητα των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ. Ιδιαίτερα αρνητική επίσης ήταν η τοποθέτηση του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στο Σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Το γεγονός ότι οι τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ αρνούνται να παραλάβουν τις αιτήσεις των αγροτών, επικαλούμενες έλλειψη οδηγιών από την Κεντρική Διοίκηση, αλλά και το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δασαρχείο, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες κ.λ.π.) δεν αναγνωρίζουν και δεν αποδέχονται τις πρόσφατες οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, έχει καταργήσει, στην πράξη, την διατιθέμενη προθεσμία.
Για το λόγο αυτό είναι απόλυτα αναγκαία η παράταση της προθεσμίας αυτής, κατά ένα επιπλέον τρίμηνο, αλλά και η άρση όλων των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας "Αν δεν ισχύσει άμεσα η τρίμηνη παράταση και αν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια, η Κυβέρνηση θα είναι πολιτικά εκτεθειμένη και δυστυχώς θα επιβεβαιώσει την αρχική θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ περί σημαδεμένης τράπουλας."
Ιδιαίτερα αρνητική επίσης ήταν η τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ στο Σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει στην πραγματικότητα αναπτυξιακό χαρακτήρα, μια και δεν προσδιορίζει με σαφή και στοχευμένο τρόπο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας σε επιμέρους τομείς της οικονομίας, ούτε βέβαια αντιμετωπίζει διακριτά το επιβεβαιωμένο επενδυτικό έλλειμμα στον πρωτογενή τομέα. Σύγχυση εξάλλου αναμένεται να προκαλέσει η οριζόντια εφαρμογή του πολύπλοκου συστήματος κριτηρίων αξιολόγησης, με τα οποία είναι δυνατό η ίδια επένδυση σε μία περιφέρεια να κρίνεται θετικά και σε μία άλλη γειτονική της, αρνητικά. Δυστυχώς, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομίας σε νεκρό χρόνο, στις 9 Αυγούστου με προθεσμία υποβολής σχολίων μέχρι την 23η Αυγούστου 2010, γεγονός που απαξιώνει πολιτικά κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης. Κρίνεται ακόμη ακατανόητος ο αποκλεισμός της ΠΑΣΕΓΕΣ από θεσμικούς φορείς που μετέχουν στο Συμβούλιο Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της εφαρμογής του.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣEΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας "Αδυνατούμε πραγματικά να παρακολουθήσουμε τη λογική του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον αποκλεισμό μας, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο αυτό δεν έχει, όπως θα έπρεπε, ουσιαστικό γνωμοδοτικό χαρακτήρα στα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια. Πρόκειται για παράλειψη που αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας.".

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates