Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Κ. Μπατζελή: Μέχρι κακούργημα η αφερεγγυότητα στις πληρωμές των αγροτών από τους εμπόρους.

Σοβαρές ποινικές κυρώσεις σε βάρος των εμπόρων, προκειμένου να αποτραπεί το αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο της καταλήστευσης του μόχθου του αγρότη από τους εμπόρους, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων», οι οποίες θα φθάνουν μέχρι το επίπεδο της αντιμετώπισής των ποινικών ευθυνών ως κακουργηματικού χαρακτήρα. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή, προς επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με την υπουργό, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έντονη διακύμανση των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς και δημιουργεί υπόνοιες ότι η συμπεριφορά της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων έναντι και των παραγωγών και των καταναλωτών δεν είναι δίκαιη. Επιπλέον οι μεταβολές αυτές είχαν και εξακολουθούν να έχουν σαν συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρεί να βάλει τάξη στα προβλήματα της εμπορίας αγροτικών προϊόντων με την δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, στο οποίο προβλέπεται να εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού των εγχώρια παραγομένων αγροτικών προϊόντων, κατά κλάδο πρωτογενούς παραγωγής ή/και κατά το στάδιο της πρώτης μεταποίησης.
Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων θα διενεργείται αποκλειστικά από εγγεγραμμένους στο Μητρώο εμπόρους και μόνο για τα αγροτικά προϊόντα για τα οποία θα έχουν εγγραφεί, και θα χορηγείται σε αυτούς σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής για την εμπορία συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων. Το Παρατηρητήριο θα στελεχώσουν υπάλληλοι του υπουργείου, ενώ η συλλογή και η αποστολή των στοιχείων των τιμών μέσω e - mail στο υπουργείο θα γίνεται σε ημερήσια βάση από όργανα των Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης των Δήμων και θα αφορά τις τιμές επιλεγμένων προϊόντων κατά νομό.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates