Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

«Φουντώνει» το ενδιαφέρον για τα «πράσινα» χρηματοδοτικά προγράμματα των τραπεζών


Τα «πράσινα δάνεια» είναι τα μόνα που φέρνουν πελάτες σήμερα στα γκισέ των τραπεζών. Και όπως αναφέρει επικεφαλής λιανικής τραπεζικής μεγάλης τράπεζας, «το 50% των αιτήσεων που δεχόμαστε αφορούν χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων». Έτσι μια μετά την άλλη οι τράπεζες λανσάρουν καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα για τους ιδιώτες.
Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν το εξής πλεονέκτημα, ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει. Το ρεύμα που παράγεται το αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τη δόση και ταυτόχρονα έχει και κέρδος.
Μάλιστα οι τράπεζες χρηματοδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμα και στις ταράτσες των σπιτιών.
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
Η διαδικασία χορήγησης είναι απλή και προϋποθέτει την υποβολή της οικονομικής προσφοράς του εργολάβου και στη συνέχεια την προσκόμιση των απαραίτητων τιμολογίων που πιστοποιούν τις σχετικές εργασίες.
Συγκεκριμένα η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ.
Το έσοδο αυτό αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου, τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.
Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα». Ο δανειολήπτης-καταναλωτής που εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό, μπορεί από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να εισπράττει μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.
Επίσης η τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.
Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.
Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί επίσης δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10kw σε ταράτσες, (το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο δανειολήπτης θα εξασφαλίσει ετήσιο έσοδο) με το βασικό επιτόκιο στεγαστικών + περιθώριο.
Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).
Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις δικές του ανάγκες: καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates