Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

«Γκρίζες ζώνες» απειλούν τη «λάμψη» των αγροτικών φωτοβολταϊκών


Ερμητικά κλειστές παραμένουν οι «πόρτες» της ΔΕΗ για τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς τους και τις αιτήσεις τους για συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα φωτοβολταϊκών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κοπάζει ο αρχικός ενθουσιασμός στις τάξεις του αγροτικού κόσμου. Έτσι, δείχνει να χάνεται το «χαριστικό τρίμηνο», που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των αγροτών ενάντι των υπόλοιπων επίδοξων παραγωγών ηλεκτρικού ρέυματος, για κατάθεση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Δύο μόλις εβδομάδες προτού λήξει η προθεσμία για το ειδικό καθεστώς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στα φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να μην δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αγροτών και των συνεταιρισμών τους, που όλο αυτό το διάστημα εργάζονταν και εξακολουθούν να εργάζονται, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη τα φωτοβολταϊκά, να λειτουργήσουν ως μια μορφή, συμπληρωματική στο αγροτικό εισόδημα.
«Κινδυνεύουμε να απωλέσουμε το πλεονέκτημα του κατά προτεραιότητα τριμήνου υπέρ των αγροτών για τις αιτήσεις, με την καθυστέρηση που επιδεικνύει η ΔΕΗ, στην αποδοχή των αγροτικών αιτήσεων για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά», δίνει το στίγμα του κλίματος απογοήτευσης που επικρατεί στην περιφέρεια και στις τάξεις των αγροτών για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Πρίντζος. Σημειώνεται ότι η ΕΑΣ Βόλου ήδη έχει δεχτεί περισσότερες από 250 αιτήσεις εκ μέρους των αγροτών της περιοχής, για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι αγρότες και στις υπόλοιπες περιοχές, μέσω των Ενώσεών τους.
Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αύγουστος και ειδικά οι ημέρες που διανύουμε αποτελούν ουσιαστικά «νεκρό» διάστημα. Κι αυτό γιατί τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να θέλει ο αγρότης να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να μη μπορεί την τελευταία στιγμή, κι αν και εφόσον η ΔΕΗ κάνει δεκτές τις αιτήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα να σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στο θέμα. Διαφορετικά, επισημαίνουν στελέχη των συνεταιρισμών, οι αγρότες που ήδη χάνουν τον ενθουσιασμό τους, να μην καταφέρουν να καταθέσουν αιτήσεις.
Τέλος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι η μόνη «γκρίζα ζώνη» στο «φάκελο φωτοβολταϊκά», καθώς καθυστέρηση πάλι από την  πλευρά της ΔΕΗ υπάρχει να εκδώσει τη λεγόμενη 3η ανακοίνωση και να ορίσει πόσα MW θα πάρει από αγροτικά φωτοβολταϊκά.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates