Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Προς ορισμό πλαφόν στην ισχύ για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά.


Την ώρα που οι «πόρτες» της ΔΕΗ παραμένουν κλειστές για τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς τους και τις αιτήσεις τους για συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποστολή της σχετικής εγκυκλίου από το ΥΠΕΚΑ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, πάντως, δείχνει να χάνεται το «χαριστικό τρίμηνο», που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των αγροτών έναντι των υπόλοιπων επίδοξων παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, για κατάθεση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενώ ο καθορισμός πλαφόν στην συνολική ισχύ των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών είναι πλέον το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Περίπου δύο εβδομάδες πριν να λήξει η προθεσμία για το ειδικό καθεστώς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στα φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να μην δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αγροτών και των συνεταιρισμών τους, που όλο αυτό το διάστημα εργάζονταν και εξακολουθούν να εργάζονται, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη τα φωτοβολταϊκά, να λειτουργήσουν ως μια μορφή, συμπληρωματική στο αγροτικό εισόδημα.
«Κινδυνεύουμε να απωλέσουμε το πλεονέκτημα του κατά προτεραιότητα τριμήνου υπέρ των αγροτών για τις αιτήσεις, με την καθυστέρηση που επιδεικνύει η ΔΕΗ, στην αποδοχή των αγροτικών αιτήσεων για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά», δίνει το στίγμα του κλίματος απογοήτευσης που επικρατεί στην περιφέρεια και στις τάξεις των αγροτών, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Πρίντζος. Σημειώνεται ότι η ΕΑΣ Βόλου ήδη έχει δεχτεί περισσότερες από 250 αιτήσεις εκ μέρους των αγροτών της περιοχής, για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι αγρότες και στις υπόλοιπες περιοχές, μέσω των Ενώσεών τους.
Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αύγουστος και ειδικά οι ημέρες που διανύουμε αποτελούν ουσιαστικά «νεκρό» διάστημα. Κι αυτό γιατί τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να θέλει ο αγρότης να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να μη μπορεί την τελευταία στιγμή, κι αν και εφόσον η ΔΕΗ κάνει δεκτές τις αιτήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα να σημειωθεί εξέλιξη στο θέμα, αφού πληροφορίες από τη ΔΕΗ, συγκλίνουν ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποστείλει στην εταιρεία την... «επίμαχη» εγκύκλιο, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και θα δώσει το «έναυσμα» για την αποδοχή των «αγροτικών» αιτήσεων από τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν στελέχη των συνεταιρισμών, οι αγρότες που ήδη χάνουν τον ενθουσιασμό τους, να μην καταφέρουν να καταθέσουν αιτήσεις. Τέλος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι η μόνη «γκρίζα ζώνη» στο «φάκελο φωτοβολταϊκά», καθώς καθυστέρηση πάλι από την  πλευρά της ΔΕΗ υπάρχει να εκδώσει τη λεγόμενη 3η ανακοίνωση και να ορίσει πόσα MW θα πάρει από «αγροτικά» φωτοβολταϊκά.
Προς ορισμό πλαφόν
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη δέχτηκε εισήγηση από την ΔΕΗ να ορίσει πλαφόν  στην ισχύ από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό,  την οποία εξετάζει και το πιο πιθανό είναι να την υιοθετήσει τελικά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ύψος του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το πλαφόν δεν θα αφορά μόνο τη χώρα συνολικά και θα έχει και περιφερειακό χαρακτήρα. Ανά νομό δηλαδή, θα γίνουν δεκτές ορισμένες αιτήσεις για συμμετοχή σε επενδυτικά φωτοβολταϊκά προγράμματα.
Τις λεπτομέρειες του ορίου που φέρεται να υιοθετεί τελικά το ΥΠΕΚΑ, θα καθορίζει η σχετική εγκύκλιος που αναμένεται στα κεντρικά της ΔΕΗ τις επόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates