Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η Πολυαπασχόληση από τους Νέους Αγρότες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-7-2011

Μετά την Σύσκεψη της Λαμίας (Ιουν 2008), όπου η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προσδιόρισε μονομερώς το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι ο Αγρότης είναι κύρια ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, με επιμέρους αγροτικές επαγγελματικές δραστηριότητες στην Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Δασοκομία, και συμπληρωματικά προσδιόρισε ότι είναι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η μεταποίηση & εμπορία της αγροτικής του παραγωγής, οι απολαβές από την εμπορία των ρύπων (CO2) καθώς και ο αγροτουρισμός, η ΠΕΝΑ επανέρχεται με το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, στην Χίο, 9-11 Σεπ 2011, να διερευνήσει τις εξελίξεις στα αγροτικά επαγγέλματα δίνοντας σημασία την «ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στον αγροτικό τομέα».


Η ΠΕΝΑ προσπαθεί σε θολό χώρο, με ασαφή όρια καθόσον το αγροτικό επάγγελμα νοθεύεται συνεχώς με πολιτικές αποφάσεις που είχαν σαν στόχο, την εξασφάλιση μεγαλύτερων εσόδων από ευρωπαϊκά κονδύλια, για την ωφέλεια του κράτους, εις βάρος των επαγγελματιών αγροτών. Ο χώρος περιγράφει (νομοθετημένα) ότι αυτός που ενδιαφέρεται και θα ασχοληθεί ενεργά για την αγροτική υπόθεση, είναι κάποιος που έχει το 65% των εισοδημάτων του από αλλού, αφού όμως έχουν τεχνητά καταστήσει «ανάπηρα» τα αγροτικά επαγγέλματα, καθιστώντας αδύνατη την άσκηση όλων των δυνατοτήτων των αγροτικών επαγγελμάτων.

Έτσι το εισόδημα από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, μέχρι σήμερα, με διαδικασίες που εξισώνονται με αποκλεισμό των αγροτών, ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, ως ξενοδοχειακά επαγγέλματα (αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο σε επιχειρηματίες ξενοδόχους να διεκδικούν τις πρόνοιες για τους αγρότες). Έτσι ένας αγρότης δεν μπορεί να αλέσει το στάρι του, ούτε βέβαια να προσφέρει ψωμί στο αγρόκτημά του, εκτός αν γίνει βιοτέχνης στο ΤΕΒΕ ή εγγράψει την αντίστοιχη δραστηριότητα στο όνομα κάποιου συγγενούς. Έτσι ένα αγρόκτημα για να εισπράττει ως «επισκέψιμο αγρόκτημα», για το οποίο ίσως και να εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτικό από την πολιτεία, πρέπει τελικά να εξασφαλίσει ένα σύνολο αδειών και ξεχωριστών φορολογικών βιβλίων, ακόμα και ασφαλιστικών εισφορών, που λειτουργούν ως αποτρεπτικό της αγροτικής επιχειρηματικότητας ανάχωμα, αφήνοντας τον χώρο ελεύθερο μόνο για «επιχειρηματίες» άλλους, πάντως όχι αγρότες.

Ο Ευρωπαίος αγρότης φροντίζει κατά μέσο όρο 2.000 στρέμματα. Ο Έλληνας αγρότης έχει στην διάθεσή του κατά μέσο όρο 47 στρέμματα. Η δυνατότητα εξασφάλισης ενός ανεκτού συγκριτικά επιπέδου ζωής επιβάλλει ως σχεδόν μονόδρομο, την πολυαπασχόληση. Για την ακρίβεια, την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων που θα έπρεπε να του δίνει η άσκηση των αγροτικών επαγγελμάτων. Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών οι Νέοι Αγρότες, για πρώτη φορά τα τελευταία 18 χρόνια, θα συνεδριάσουν σε νησί, και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τόσο το εύρος των δυνατοτήτων των αγροτικών επαγγελμάτων, όσο και το πλαίσιο εξασφάλισης αυτών.

Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες ενημέρωσης Νέων Αγροτών το 2011 για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011) με εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, όπως μεταξύ άλλων στις: Νίκαια, Αριδαία, Απολλωνία, Κομοτηνή, Μεσωκόμη, Λάρισα , Βόλο), Ν. Σκοπό, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ράχη, Δήμαινα, Χίος (13/4/11), Βροντού, Χίος (4/5/11), Κατερίνη, Σπάρτη, Μέγαρα, Ναύπλιο, Πλατανόδασος, Αμύνταιο, Πολυκάρπη, Πλατύκαμπος, Κολινδρός, Σαντορίνη, Κομοτηνή, Λιβάδι, Νέα Ζίχνη, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα και Κατερίνη.

Ιδιαιτέρως πρέπει να τονιστεί η ενημέρωση όλων για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/11) από τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Χίου κ. Νίκο Ρικανιάδη, στην εκδήλωση με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Τεχνόπολη (13/5/2011). Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προγραμματίζει με βάση τα συμπεράσματα από το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών να ολοκληρώσει τις προσπάθειές της με το θέμα ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και στο Συνέδριο για «Το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης» (Αθήνα, 27/9/11), αλλά και με εκδηλώσεις στις 24-25/9/2011 (Σέρρες), στην Πάτρα (1-2/10/2011) και Ορχομενό Βοιωτίας (9-10/10/2011), ενώ αποτελεί ήδη κεντρικό θέμα μαζί με τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ στην Θεσσαλονίκη, στις 4/2/2012 (στις 12.00).

Για την καταγραφή Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates