Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Καμπανάκι για εισαγωγές μολυσμένων εσπεριδοειδών από τη Νότιο Αφρική

Την έντονη αποδοκιμασία τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca για το γεγονός πως δεν έχει λάβει κανένα μέτρο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρωπαϊκή παραγωγή από την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας της μαύρης κηλίδας (Black Spot).

Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, στις 9 Οκτωβρίου προειδοποίησε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια για την προστασία της παραγωγής των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών από την νόσο που εμφανίζονται σε εισαγωγές από τη Νότια Αφρική, μετά από σχετική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Η Επιτροπή δήλωσε στις αρχές του έτους ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα εφόσον εντοπιστούν στα σύνορα 5 φορτία εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική μολυσμένων με την μαύρη κηλίδα. Αλλά υπήρξαν περισσότερα από 5 κρούσματα στα σύνορα και η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει κανένα μέτρο ακόμη. Απλά περιμένει την υποβολή προτάσεων από τη Νότια Αφρική, ενώ η ευρωπαϊκή εσπεριδοειδών είναι σε σοβαρό κίνδυνο, προτού να ενεργήσει».

Και συνεχίζοντας ανέφερε: «Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των 300.000 εκταρίων των ευρωπαϊκών περιβολιών εσπεριδοειδών και των 10 εκατ. τόνων της παραγωγής από την μόλυνση με την μαύρη κηλίδα. Η ασθένεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ε.Ε., αλλά μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από το ένα φρούτο στο άλλο. Ήδη δέκα φορτία προϊόντων από τη Νότια Αφρική μολυσμένων με μαύρη κηλίδα εντοπίστηκαν στα σύνορα το Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει επίσης προειδοποιήσει για τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης . Ενώ μόνο οι νοτιοαφρικανικές αρχές, αποφάσισαν να ανασταλούν οι εισαγωγές πορτοκαλιών από ορισμένες περιοχές κατά την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου όταν η καμπάνια των εξαγωγών είχε σχεδόν τελειώσει και αφού ζητήσαμε όλο το χρόνο να ληφθούν δράσεις. Αυτό δεν επαρκεί, δεδομένου ότι η μαύρη κηλίδα επηρεάζει όλα τα εσπεριδοειδή και είναι διαδεδομένη σε όλη την Νότια Αφρική».

Ολοκληρώνοντας, είπε: «Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι σημαντικός στην Ευρώπη, από οικονομική και κοινωνική άποψη, για την παροχή καλής ποιότητας προϊόντων σε 500 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ, καθώς και για τη διασφάλιση της απασχόλησης για εκατομμύρια ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές της, ιδίως στις νότιες χώρες. Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση αμέσως και να αναστείλει την εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates