Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των ΕΑΣ της Ηπείρου για ΔΩΔΩΝΗ

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ΕΑΣ της Ηπείρου κατά της μεταβίβασης του 67,7% που κατέχει η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ στη Δωδώνηστην Strategic Initiatives. Το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής συζητήθηκε χθες στα Γιάννενα, ενώ η ημερομηνία για την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστήριο σε κάποια στιγμή επικράτησε ένταση μεταξύ εκπροσώπων της Strategic Iniatives και μερίδας των κτηνοτρόφων.


Απάντησης των ΕΑΣ


Στο μεταξύ, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου αναφορικά με την απαξίωση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και τη θέση των Ενώσεων, η Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:
 
 
1. Η απόφαση των Ενώσεων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ελήφθη κατόπιν επαφών τους με την τότε Διοίκηση της ΑΤΕ και ύστερα από δική της παραίνεση και διαβεβαίωση από τον ίδιο τον κ. Πανταλάκη ότι σε περίπτωση συμμετοχής τους στο διαγωνισμό θα είχαν τη στήριξή του, με την προϋπόθεση εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη. Οι Ενώσεις ανταποκρίθηκαν στην παραίνεση αυτή με καλή πίστη, θεωρώντας ότι κανόνες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και νομιμότητας θα πρυτάνευαν σ’ αυτόν. Εκ των υστέρων γίνεται σαφές ότι η συγκεκριμένη παραίνεση έγινε σκοπίμως, προκειμένου να αποκλειστούν οι Ενώσεις από την τελική φάση της διαδικασίας και να μην έχουν δυνατότητα αντίδρασης.
 
2. Η συμμετοχή των Ενώσεων στο διαγωνισμό δεν νομιμοποιεί τα κενά και τις ελλείψεις του και δεν απαλλάσσει τον διενεργούντα το διαγωνισμό από την υποχρέωσή του να τηρήσει το νόμο.
 
3. Οι Ενώσεις ανέμεναν ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα ετηρείτο ο νόμος και θα γίνονταν σεβαστές οι καταστατικές διατάξεις της ΔΩΔΩΝΗ και μ’ αυτήν την καλόπιστη παραδοχή συμμετείχαν σ’ αυτόν.
 
4. Η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων περί ακύρωσης του διαγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος και της θέσης της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., αλλά αντίθετα συμβάλλει στην προστασία της εταιρείας από ενέργειες οι οποίες αναπόφευκτα θα την οδηγήσουν σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση, με κρισιμότατες συνέπειες για την Ηπειρώτικη κοινωνία.
 
5. Όσοι αναφέρονται στη δια νόμου ευχέρεια της ΑΤΕ να πωλήσει τις μετοχές της σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι:
Οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ είναι ονομαστικές και δεσμευμένες,
Η μεταβίβαση των μετοχών εξαρτάται από την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου,
Η έγκριση του Δ.Σ. παρέχεται όταν η μεταβίβαση των μετοχών διασφαλίζει την τήρηση του σκοπού της εταιρείας,
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρέχεται δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους για την απόκτηση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ,
Η διαδικασία του δικαιώματος προτιμήσεως πρέπει να διασφαλίζει βασικούς κανόνες διαφάνειας και τον πυρήνα του δικαιώματος προτιμήσεως.
 
6. Κατά συνέπεια, μεταβίβαση μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ χωρίς την τήρηση των παραπάνω είναι άκυρη, ως αντίθετη στις καταστατικές της διατάξεις, τον εταιρικό της σκοπό και το σκοπό του ν.δ. 4087/1960, βάσει του οποίου συστάθηκε.
 
7. Περαιτέρω, οι Ενώσεις κατέθεσαν την μόνη από νομική άποψη άρτια προσφορά, που είναι μάλιστα και η οικονομικώς επωφελέστερη για την ΑΤΕ και το ελληνικό δημόσιο, παρ’ όλα αυτά απορρίφθηκε. Αντίθετα, η εταιρεία SIMOS FOOD GROUP όντας οφειλέτης της ΔΩΔΩΝΗ, τελικά επελέγη ως προτιμητέος υποψήφιος για την πώληση των μετοχών, έναντι ενός τιμήματος 20,6 εκατ. ευρώ (χαμηλότερο αυτού των Ενώσεων), ενώ οι οφειλές προς τη ΔΩΔΩΝΗ ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα. Από αυτό προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η SIMOS FOOD GROUP ουσιαστικά αγοράζει τη ΔΩΔΩΝΗ χρησιμοποιώντας τα χρήματα της τελευταίας!
 
8. Επιπλέον, γεννάται το ερώτημα πώς μία εταιρεία όπως η SIMOS FOOD GROUP, με αυτού του ύψους τις υποχρεώσεις προς τη ΔΩΔΩΝΗ, δύναται να εγγυάται την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
 
«Καταλήγοντας, κρίνουμε απαραίτητο να υπογραμμίσουμε για άλλη μία φορά ότι αποκομίζουμε την εντύπωση πως τεχνηέντως υποβάλλονται στον τύπο απόψεις πως δήθεν οι Ενώσεις είναι εναντίον κάθε καινοτομίας και εξυγίανσης της ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και ότι είναι απόλυτα κάθετες εναντίον κάθε διαδικασίας διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ στην εταιρία αυτή. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου απλώς απαιτούν τη διενέργεια ενός διαγωνισμού σύμφωνα με το νόμο. Όντας μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με ποσοστό 26,93% του μετοχικού της κεφαλαίου επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι θα θεωρήσουν τυχόν ενέργεια του εκκαθαριστή της ΑΤΕ για μεταβίβαση σε τρίτο πρόσωπο των μετοχών της ΑΤΕ (υπό ειδική εκκαθάριση), κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ως μη σύννομη, αλλά και επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον θα κάνουν χρήση παντός νόμιμου μέσου για την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates