Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΕΑΣ Πρέβεζας: Μάχη για να βγει από το τούνελ

Πριν από λίγες μέρες η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας γύρισε σελίδα με την ανάδειξη στη θέση του Προέδρου του αγροτοκτηνοτρόφου κ. Γεράσιμου Λιώλη, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πλέον μια δύσκολη κατάσταση αφού τα χρέη του συνεταιρισμού είναι πολλά και τα περιθώρια ελιγμών περιορισμένα.

-Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας , γύρισε σελίδα ,επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να επιβιώσει και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης;


H Ένωση της Πρέβεζας έχει μια πορεία δεκαετιών. Δεν είναι χθεσινή .Αυτό σημαίνει ότι παρά τα προβλήματα έχει δρόμο μπροστά της και πρέπει να πετύχει στο όνομα των παραγωγών της περιοχής , των οικογενειών των εργαζομένων σ΄αυτή , αλλά και των καταναλωτών. Το «όλοι για έναν και ένας για όλους» είναι και σύνθημα και μήνυμα και όποιος κατάλαβε –κατάλαβε. Όσο για την κρίση, αυτή έχει επηρεάσει τους πάντες. Και εμείς δεν θα κάτσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Μπορεί να μην έχουμε τεχνικές γνώσεις, αλλά έχουμε αυτογνωσία, φρόνηση και όρεξη για να παλέψουμε να σώσουμε το σπίτι μας.


-Πως θα βγει η Ένωση από την κρίση;


Σχέδιο ,τύπου μνημονίου δεν υπάρχει. Ούτε στα σύννεφα


πετάμε ούτε τρέφουμε αυταπάτες. Χρειάζεται πολύ δουλειά με συνέπεια και χωρίς πισωγυρίσματα. Θα προσφέρουμε σους εργαζόμενους αυτά που μπορούμε και στους παραγωγούς αυτά που έχουν ανάγκη στο μέτρο του δυνατού.. Εμείς δεν θέλουμε υπαλλήλους επαίτες ,αλλά και δεν θα διστάσουμε να τα βάλουμε με την ελίτ. Δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες να υπάρχουν μισθοί πάνω από 2000 ευρώ το μήνα. Και αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση. Αλλά δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος. Πρέπει να κοιτάξουμε και αυτόν τον έρμο τον παραγωγό. Πρέπει να προβάλουμε και τα προϊόντα μας. Να φτιάξουμε ένα δίκτυο με τις άλλες Ενώσεις. Ο ένας να στηρίξει τον άλλο .Δεν διαβαίνεις το ποτάμι έτσι εύκολα τον Χειμώνα και μάλιστα μόνος. Και πρέπει να το χωνέψουμε όλοι ότι έχει πέσει βαρυχειμωνιά στον τόπο».

-Το κίνημα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μπορεί να δώσει λύσεις ;


Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή όπου δίναμε δυο αυγά και αγοράζαμε ένα τετράδιο για να μάθουμε δυο κολλυβογράμματα. Άλλαξαν οι καιροί. Έστειλε μηνύματα το «κίνημα της πατάτας» αλλά θα πρέπει και αυτό να αποκτήσει ταυτότητα, όχι ταμπέλες. Οι μεσάζοντες –η λογική των μεσαζόντων αν θέλετε- δεν πολεμιούνται με λιανοτούφεκα. Πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους .Η διάθεση των προϊόντων πρέπει να οργανωθεί σωστά. Υπάρχουν μεσάζοντες που σήμερα παίζουν το ρόλο των τραπεζών και αυτή η εξέλιξη κρύβει πολλές παγίδες για τους παραγωγούς .Από το χωράφι για να φτάσει ένα προϊόν φθηνό στον καταναλωτή θα πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από μέτρα που να λύνουν τα χέρια του αγρότη. Και για να μη χάσουμε την περπατησιά μας… θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο ιδρώτας μας είναι πολύ ακριβός για να πωλούνται τόσο φθηνά τα προϊόντα μας .Και ο απλός λαός είναι τόσο στριμωγμένος οικονομικά για να τρώει τόσο ακριβά .Απλά πράγματα.


-Φταίνε και οι παραγωγοί γι αυτή την κατάσταση;


Και βέβαια φταίνε. Αλλά μη φτάσουμε στη λογική ότι για όλα φταίει ο λαός. Η σχέση μεταξύ αγρότη- μεσάζοντα-καταναλωτή θα πρέπει να επανατοποθετηθεί με αρχές ,κανόνες και διαφάνεια. Οι υπεύθυνοι, έστω και τώρα , θα πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα σοβαρά και να λειτουργήσουν επιτέλους ως υπηρέτες του λαού και όχι ως το μακρύ χέρι των μεσαζόντων.

-Τελευταία η Ήπειρος δίνει μάχες για να μην πωληθεί η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»…


Η «Δωδώνη»,ήταν και είναι ένα κομμάτι από την ζωή μας. Δεν είναι μόνο μια απλή επιχείρηση. Από τότε που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα στήριξε το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός του να περάσει στα χέρια των παραγωγών.


-Πως βλέπετε το μέλλον των συνεταιρισμών;


Ο Συνεταιρισμός είναι για τον παραγωγό ότι μοναστήρι για τον μοναχό. Είναι το σπίτι του. Και για να μη ξεχάσω και το επαγγελμά μου –κτηνοτρόφος είμαι- μπορώ να πω ότι είναι το μαντρί που σε προστατεύει από τους λύκους .Δυστυχώς οι λύκοι είναι πολλοί , είναι στις πόλεις και δεν μπορείς να βγεις παγανιά με το δίκαννο στο χέρι. Έξω από το μαντρί παραμονεύουν και λύκοι και όρνια. Με θωρακισμένους τους συνεταιρισμούς από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

-Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει ο κόσμος στην ύπαιθρο;


Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι. Ξέρω σίγουρα ότι μια επιστροφή χωρίς εγγυήσεις μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Πέρασε η εποχή της κάπας και της γκλίτσας. Και το αλέτρι είναι μεταξύ των εκθεμάτων των λαϊκών μουσείων. Ο αγρότης σήμερα είναι ένας μικρός επιχειρηματίας .Δεν μπορείς να πας στη λογική του «πότε μήλα ,πότε φύλλα».Χρειάζεται σχέδιο και γνώσεις για σταθερή όσο το δυνατόν παραγωγή που σημαίνει και σταθερά έσοδα. Αν κάποιος το εξασφαλίζει αυτό μπορεί να γυρίσει. Αλλά να είναι και έτοιμος για την ποιότητα ζωής στα χωριά. Καλός ο καθαρός αέρας αλλά η απομόνωση δεν βοηθάει τους νέους .


-Φτάσαμε να εισάγουμε κοπριά από την Αμερική…


Ε, άμα έγινε και αυτό αυτοί που έχουν σχεδιάσει την ανάπτυξη πρέπει να ξαναδούν την επάρκεια τους. Αν δεν μπορούν ας παραμερίσουν και αν δεν ξέρουν παραιτηθούν μέχρι να μάθουν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ούτε κοπριά πρέπει να εισάγουμε ούτε το λάδι να το στέλνουμε στην Ιταλία για να το τυποποιούν αυτοί. Αν επικρατήσει αυτή η απλή λογική τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.


-Αύριο έχουμε εκλογές…


Να είναι όλοι σίγουροι: θα το φέρει ο βλάχος το τυρί!


Ταυτότητα της ΕΑΣ Πρέβεζας


Η ΕΑΣ Πρέβεζας είναι από τις πιο παλιές Ενώσεις. Για δεκαετίες στήριξε τους παραγωγούς του νομού, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».Είναι από τους συνεταιρισμούς που μετέχουν στην «Ελληνική Διατροφή», ενώ κατά το παρελθόν είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των τοπικών προβλημάτων.


Ο νέος πρόεδρος κ.Γεράσιμος Λιώλης γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Άνω Κοστανόπουλο , ήταν μέλος του Δ.Σ της ΕΑΣ Πρέβεζας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ένωσης Κτηνοτρόφων.


Από το ΧΡΗΜΑ PLUS του Σαββάτου


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates