Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο πόλεμος της πείνας, οδήγησε σε παραλίγο μακελειό…


Για το μεροκάματο συνεπλάκησαν 70 οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες στον Άγιο Σπυρίδωνα
 

Στους εννιά έφτασαν οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Το μεροκάματο για την επιβίωση ήταν η αφορμή της συμπλοκής μεταναστών την περασμένη Τετάρτη στην Άρτα, που θα εξελίσσονταν σε σφαγή αν δεν παρενέβαινε η αστυνομία. Οι οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες, μη έχοντας τίποτε άλλο να χάσουν, θέτουν ακόμη και τη ζωή τους στη μάχη για την εξασφάλιση ενός πενιχρού μεροκάματου από τη συλλογή πορτοκαλιών. Όταν λοιπόν για αρκετές ημέρες ορισμένοι μετανάστες δεν επιλέχθηκαν για τη συγκρότηση συνεργείων συλλογής, σε αντίθεση με άλλους ομοεθνείς τους, στήθηκε μάχη στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Άρτας.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Αναλυτικότερα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 4 Ιανουαρίου, σε αγροτική έκταση της περιοχής περί τους 70 μετανάστες Ασιατικής καταγωγής «ήρθαν στα χέρια». Ήταν 6:45 όταν από κατοίκους του Αγίου Σπυρίδωνα που αντιλήφθηκαν τον καυγά στο χωράφι, ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Με πέντε περιπολικά και με επικεφαλής τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Κώστα Σκούμα, έφτασε στο σημείο. Εκεί και μόνο στο άκουσμα της έλευσής της, η συμπλοκή σταμάτησε και οι μετανάστες σκόρπισαν μέσα στα χωράφια και κρύφτηκαν στο σκοτάδι που είχε αρχίσει να πέφτει και πίσω από τα φυλλώματα.
Ωστόσο, η αστυνομία αντί προσαγωγών χρειάστηκε να καλέσει ασθενοφόρα. Η γύρω έκταση έμοιαζε με… πεδίο πολέμου μετά τη μάχη. Στις παραβόλες, το χωράφι και τους δρόμους κείτονταν πεσμένοι οι τραυματίες. Συνολικά τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν στο Νοσοκομείο εννιά άτομα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από πλευράς Αστυνομικής Διεύθυνσης οι οχτώ μετά την παροχή πρώτων βοηθειών και την περιποίηση των τραυμάτων τους πήραν εξιτήριο ενώ ένας εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Την προανάκριση του συμβάντος έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, όμως με βάση τα πρώτα στοιχεία, η αιτία της συμπλοκής δεν ήταν άλλη παρά μόνο η εξασφάλιση δουλειάς από ορισμένους που για πολλές ημέρες έμεναν εκτός της συγκρότησης συνεργείων συλλογής πορτοκαλιών. Αυτό συμπεραίνεται εύκολα από το γεγονός ότι και στις δυο ομάδες που συνεπλάκησαν συμμετείχαν Αφγανοί και Πακιστανοί. Οπότε δεν υπήρξε ζήτημα φυλετικών, θρησκευτικών ή άλλων διακρίσεων, παρά μόνο αυτό της εξασφάλισης τροφής.
Είναι γνωστό πια ότι ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν κάποιοι που μιλούν καλύτερα τα ελληνικά και οι οποίοι κλείνουν τις συμφωνίες με τους έλληνες για την συλλογή πορτοκαλιού και τα μεροκάματα. Αυτοί στη συνέχεια απευθύνονται σε οικονομικούς μετανάστες ή πολιτικούς πρόσφυγες για τη συγκρότηση συνεργείων. Στην προκειμένη περίπτωση, απ’ όσα ειπώθηκαν από πλευράς των τραυματιών που μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, κάποιοι έμεναν συστηματικά εκτός ομάδας εργασίας. Αυτό οδήγησε σε μαζική τους διαμαρτυρία το απόγευμα της Τετάρτης έναντι εκείνων που εξασφάλιζαν σταθερά δουλειά και ήρθαν στα χέρια. Οι μεν είχαν να χάσουν το μεροκάματο των λίγων λεπτών ανά τόνο που συνολικά τους εξασφαλίζει ένα κομμάτι ψωμί, οι δε… δεν είχαν να χάσουν τίποτα και ο «πόλεμος» της… πείνας, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε μακελειό…
Υ.Γ.: Είναι η δεύτερη φορά που οικονομικοί μετανάστες έρχονται στα χέρια μεταξύ τους σε μαζική συμπλοκή στην Άρτα. Η προηγούμενη είχε καταγραφεί πριν ένα χρόνο στην περιοχή της Φιλοθέης, μεταξύ 50 περίπου μεταναστών τότε και πάλι αιτία ήταν η επιβίωση. Μόνο που τότε δεν είχαν καταγραφεί τόσοι πολλοί τραυματίες, καθότι έγιναν γρήγορα αντιληπτοί και ειδοποιήθηκε έγκαιρα το «100».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates