Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αφετηρία μεγάλης κινητοποίησης των αγροτών ενάντια στο φορολογικό

Σε δεκάδες μπλόκα προχωρούν από το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες όλης της χώρας, με αιχμή το φορολογικό, με τους αγρότες της Κρήτης από τα ξημερώματα και επ΄ αόριστον να «πολιορκούν» τα κτίρια των εφοριών, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «λεηλασία» του αγροτικού εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν.

Την ίδια ώρα, μπλόκα που υπολογίζονται σε 30-40 αναμένεται να στήσουν σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών, καθώς και σε κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας και οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων. Το μπλόκο των Θεσσαλών που πρωτοστατούν και αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, απ ό την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε μια προσπάθεια από την Agrotica να κατευνάσει την κατάσταση, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε διευκρινιστική εγκύκλιο, για την πιο ελαστική εφαρμογή του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο όσον αφορά το ζήτημα της φορολόγησης ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 25η Agrotica, με περισσότερους από 3.000 αγρότες από την Ορεστιάδα την Καβάλα, Ξάνθη, Καρδίτσα την Πέλλα και άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας που έκαναν πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη προς τη ΔΕΘ.

Στην κεντρική ομιλία του ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας στάθηκε ιδιαίτερα στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», η οποία όπως τόνισε αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς και προανήγγειλε στήσιμο μπλόκων από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα.

Τα μπλόκα που στήνονται
ΠΗΓΗ: agronews.gr
Ειδικότερα, οι αγρότες από τις 10 το πρωί της Δευτέρας ξεκινούν να στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, θα στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα. Όπως αποφάσισαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Παλαμά, με τη συμμετοχή και άλλων αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, οι αγρότες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί από τον κόμβο της Ιτέας για τον τελικό προορισμό τους.

Μεγάλο υπολογίζεται και το μπλόκο στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Κουλούρα από τους αγρότες της Ημαθίας.

Στον Έβρο, οι αγρότες αποφάσισαν να βγουν με τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

Χαλκιδική

Την έναρξη των κινητοποιήσεων έκαναν πάντως από την Πέμπτη αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεκίνησαν την «κατάβαση» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.

Αχαΐα

Οι αγρότες μέλη των τοπικών Ενώσεων της Αχαΐας προχωρούν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας σε συγκέντρωση των αγροτικών οχημάτων τους στην Πατρών – Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών – Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη

Κρήτη

Ραντεβού έξω από τις εφορίες δίνουν οι αγρότες της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, με συγκεντρώσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το φορολογικό. Σε κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου προχωρούν και οι αγρότες της περιοχής.

Μυτιλήνη

Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

Συλλαλητήριο στην Agrotica

Περισσότεροι από 3.000 αγρότες από την Ορεστιάδα την Καβάλα, Ξάνθη, Καρδίτσα την Πέλλα και άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με πορεία προς τη ΔΕΘ, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 25η Agrotica.

Οι αγρότες βρίσκονταν ήδη στη ΔΕΘ, προκειμένου να επισκεφτούν την έκθεση, με πανό στα οποία αναγράφονται συνθήματα όπως «Όχι στη φορολόγηση των φτωχών αγροτών», «Μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων» κ.α.

Από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην κεντρική ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη που έχει η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νέων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η περιβόητη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς. Τόνισε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα μπλόκα που θα στηθούν από τη Δευτέρα.

«Δε θα το βάλουμε κάτω. Μας μένει να παλέψουμε για το σήμερα και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, το 2016 θα είμαστε ελάχιστοι. Από Δευτέρα να στηθούν μπλόκα παντού. Από τον Έβρο ως την Κρήτη, μπλόκα σε αυτή την πολιτική, μπλόκα για την ανατροπή της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα αιτήματα των αγροτών

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους - να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση - απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 - κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη - να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6.Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων - όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις - να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ - να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates