Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζονται εντατικότερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα αποφάσισαν οι αγρότες διατηρώντας τα κατά τόπους μπλόκα και προχωρώντας σε τοπικές δράσεις, ενώ η προσοχή αυτή την εβδομάδα στρέφεται στην Αθήνα, καθώς από χθες αντιπροσωπείες αγροτών ξεκίνησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ επιδιώκουν να συναντηθούν και με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας υπό τον Β. Μπούτα είχαν χθες στη Βουλή συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, από τους οποίους ζήτησαν στήριξη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με αιχμή την υπέρμετρη φορολόγησή τους και τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω αφορολόγητου πετρελαίου, μείωσης της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των δαπανών για αγροτικά εφόδια κ.ά.

Αγρότες από το μπλόκο Κολούρας Ημαθίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τα μπλόκα ανέρχονται συνολικά σε 38 πανελλαδικά με αυτά των Θεσσαλών στη Νίκαια και των "βορείων" στην Κουλούρα να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, ενώ υπάρχει αναμονή για τις συναντήσεις στην Αθήνα και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις.

Η συντονιστική επιτροπή των Θεσσαλών αποφάσισε να προχωρήσει την Πέμπτη το μεσημέρι σε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, μετά τη μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο διοργανώνουν αυτή την εβδομάδα στο Ηράκλειο οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης, ενώ και οι Πελοποννήσιοι σκληραίνουν τη στάση τους με καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών σε Αργολίδα και Μεσσηνία.

Στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και οι ψαράδες που μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων.

Επιστρέφοντας από Θεσσαλονίκη, ψαράδες που το πρωί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούν αιτήματα του κλάδου τους, σταμάτησαν στο μπλόκο όπου συναντήθηκαν με αγροτοσυνδικαλιστές και εκφράστηκε η αμοιβαία αλληλεγγύη στον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των δυο κλάδων.

Εν τω μεταξύ, σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, μετακίνησαν, από τις πλατείες των χωριών τους, όπου βρίσκονταν περίπου για μια εβδομάδα, τα τρακτέρ τους οι αγρότες από τη Φθιώτιδα, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει κάθε σημείο που οδηγεί στην εθνική οδό.

«Εμείς πετύχαμε τον στόχο μας να φτάσουμε δίπλα στην εθνική οδό» δήλωσε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου των αγροτών κ. Δημογιάννης.

Τα τρακτέρ κινήθηκαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο από τη Δυτική Φθιώτιδα μέχρι τη Λαμία για να βρεθούν πλάι στην εθνική οδό χωρίς ωστόσο να εμποδιστούν από την αστυνομία, την οποία οι αγρότες είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αποκλείσουν.

Σύμφωνα με τους αγρότες, τα αιτήματά τους έχουν σχέση τόσο με διαχρονικά θέματα που έχουν αναδείξει, όπως το πετρέλαιο και η τιμή του ρεύματος, όσο και άκρως επίκαιρα θέματα, όπως η φορολόγησή τους και η τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, ζητώντας από την κυβέρνηση το πάγωμα των διαδικασιών καθώς όπως τονίζουν «κανείς δεν μπορεί να βρει άκρη σε αυτά τα θέματα».

Οι ίδιοι έχουν ανοιχτή γραμμή και με τα υπόλοιπα μπλόκα στη Στερεά Ελλάδα, όπως επίσης και με άλλα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα. Θεωρούν ότι ο διάλογος που υπήρξε μέχρι σήμερα ήταν άνευ αντικειμένου και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να λυθούν τα θέματα τα οποία προβάλλουν, ενώ αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους και τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη οι αγρότες έχουν ξεκινήσει επαφές με πολιτικούς παράγοντες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Δημογιάννης, επισημαίνοντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει φτάσει η αγροτική οικογένεια, σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση προς όλες τις κατευθύνσεις μαζί με τις προσπάθειες αριθμητικής ενίσχυσης των τρακτέρ στο μπλόκο. Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον πρωτογενή τομέα».

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις δημοσιών υπηρεσιών στην Αργολίδα και την Μεσσηνία.

Στο Άργος, ομάδα αγροτών πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πταισματοδικείο, όπου δικάζονταν αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η κατηγορία αφορούσε τον αποκλεισμό της εθνικής οδού κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων το 2010. Τελικά η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 10 Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, αγροτοκτηνοτρόφοι από τη γέφυρα του Ξηριά, στην είσοδο του Άργους, πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Όταν έφτασαν στη ΔΟΥ, παράλληλα με ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν για τη φορολογία των αγροτών, μοίρασαν πορτοκάλια στους υπαλλήλους και τους πολίτες που εξυπηρετούνταν.

Ακολούθως κινήθηκαν στο κέντρο του Άργους και πήγαν στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, όπου παλαιά ήταν η Αγροτική, και «έκτισαν» με τελάρα από πορτοκάλια την είσοδο για μία περίπου ώρα, και στη συνέχεια άδειασαν τα πορτοκάλια στο πεζοδρόμιο και μπήκαν στην τράπεζα μοιράζοντας στο προσωπικό πορτοκάλια.

Στη Μεσσήνη, αγρότες με τρακτέρ μπλόκαραν την είσοδο του δημαρχείου, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη, ενώ στη συνέχεια έκαναν αυτοκινητοπορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο σταθμό του ΟΣΕ, όπου έχουν στήσει μπλόκο.

Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η κατάληψη του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από αγρότες του νομού, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη και στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς).

Κρατώντας μαύρες σημαίες, οι αγρότες, παρουσία και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη προκειμένου να ζητήσουν ένα ραντεβού μαζί του.

Η επικοινωνία, ωστόσο, με τον υπουργό δεν κατέστη εφικτή και οι αγρότες αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι Σερραίοι αγρότες προανήγγειλαν για την Τετάρτη συμβολική κατάληψη στην Εφορία Σερρών.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates