Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αγροτικά προβλήματα τέθηκαν σε συνάντηση του συντονιστικού της Ο.Μ. Δήμου Νικ. Σκουφά του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας

Η συντονιστική επιτροπή της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Νικολάου Σκουφά πραγματοποίησε, μετά από αίτημά της, συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά. Στη συνάντηση τέθηκαν επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής.

Σχετικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης των αγροτικών αρδεύσεων, τέθηκαν υπόψη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας τα εξής:

α) Η όλη διαδικασία με πρόσχημα την χρηστή διαχείριση και προστασία του υδάτινου πλούτου της ευρύτερης περιοχής κατάληξε σε μια επιπλέον μέθοδο καθαρά εισπρακτικού τύπου από αυτές που η κρατική διαχείριση στο όνομα της σωτηρίας της χώρας και του εκσυγχρονισμού της έχει επιβάλλει σε κάθε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας

β) Η υποχρέωση υποβολής τοπογραφικών σχεδίων είναι απόλυτα καταχρηστική, αφού τα αγροτεμάχια εδώ και χρόνια είναι πλήρως καταγεγραμμένα είτε στη ΔΕΗ (για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενων αρδεύσεων) είτε στην Ένωση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. (Στο νομό Άρτας πάνω από το 80% των εκμεταλλεύσεων είναι καταγεγραμμένες με βούλα και σφραγίδα, με συντεταγμένες και δορυφορικά συστήματα)

γ) Το κόστος νομιμοποίησης με δεδομένο τον μικρό και διάσπαρτο αγροτικό κλήρο (που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ ανά γεώτρηση ακόμα και για τα πηγάδια) είναι δυσβάστακτο και εξοντωτικό για τον αγροτικό κόσμο. Ήταν αρκετή μια υπεύθυνη δήλωση στα κατά τόπους ΚΕΠ από τον κάθε αγρότη για το σύνολο των γεωτρήσεων στις εκμεταλλεύσεις του και τις τεχνικές προδιαγραφές άντλησης (μέγιστη δυνατότητα κυβικών άντλησης). Ο έλεγχος της ακρίβειας των δηλώσεων θα μπορούσε να γίνει δειγματοληπτικά από δημόσιους ή αυτοδιοικητικούς φορείς.

δ) Η εγκατάσταση υδρομέτρων είναι πέρα για πέρα παράλογη και έξω από κάθε πρακτική δικαίου. Οι αρδευτικές γεωτρήσεις (ηλεκτροδοτούμενες ή όχι) έγιναν με μεγάλο κόστος για τον αγροτικό πληθυσμό και αποκλειστικά από την τσέπη του τη στιγμή που το κράτος είχε την υποχρέωση να κατασκευάσει τα αρδευτικά δίκτυα. Έγιναν για να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα, η ποιότητα των προϊόντων, η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η τοποθέτηση υδρομέτρων στις γεωργικές αρδεύσεις πάσχει και νομοθετικά, καθώς όπως φαίνεται είναι μια πρόσθετη καταχρηστική απαίτηση κρατικών αξιωματούχων που δεν αποσκοπεί σε ορθολογική διαχείριση της χρήσης των νερών. Αντίθετα παραπέμπει σε έναν ορατό πλέον κίνδυνο: Την εμπορευματοποίηση του νερού για αγροτική χρήση.
Επιπλέον, θέσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη τα θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία των αγροτών και ζητήσαμε να παρέμβει ώστε να παρθεί πίσω η παράλογη απαίτηση να εγγράφονται στο Εμπορικό Επιμελητήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε πλήρες υπόμνημα για τα ζητήματα αυτά. Η αιρετή αυτοδιοίκηση έχει πρώτο λόγο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών και αν δεν εισακούεται από την κρατική εξουσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης και της παραίτησης σαν μέσο ισχυρής πίεσης.

Την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Νικολάου Σκουφά εκπροσώπησαν οι Βαγγέλης Τριαντάφυλλος και Μπάμπης Πεσλής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Βασίλης Γιολδάσης και ο Τάσος Σεριάννης, νέος αγρότης.


Το Συντονιστικό της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ν. Σκουφά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates