Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Προς παράταση η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών για τα βιβλία

Στην παράταση, πιθανότατα κατά 30 ημέρες της προθεσμίας κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έναρξη λογιστικών βιβλίων η οποία κανονικά εκπνέει την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου σχεδιάζει να προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews, το υπουργείο Οικονομικών μετά το «αλαλούμ» που παρουσιάστηκε στη διαδικασία τις τελευταίες ημέρες.

Η παράταση θα δοθεί με νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας ενώ παράλληλα θα σταλεί και σε όλες τις ΔΟΥ.

Είναι πολύ πιθανό στην ίδια εγκύκλιο να αποσαφηνίζονται και αρκετά από τα ουκ ολίγα «θολά» σημεία της μετάβασης στο νέο φορολογικό καθεστώς που περιέγραψε σε νωρίτερο δημοσίευμα το Agronews όπως π.χ. ποιες δαπάνες θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα, τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχουν δικαιώματα και οι οποίοι θα πρέπει τώρα να ανοίξουν βιβλία με τον κίνδυνο όμως (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς) να χάσουν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους κ.α.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι εφορίες μπορούν να δέχονται αιτήσεις για την έναρξη επιτηδεύματος μόνον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι στιγμής για τους περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ωστόσο οι λιγοστοί εξ αυτών οι οποίοι προσήλθαν τις τελευταίες μέρες και ώρες στις κατά τόπους ΔΟΥ έμαθαν ότι οφείλουν να καταθέσουν άμεσα τα δικαιολογητικά, αλλιώς θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εφοριακοί αδυνατούσαν να απαντήσουν στις απορίες των παραγωγών καθώς, όπως έλεγαν, δεν έχει φτάσει στα χέρια τους καμία διευκρινιστική εγκύκλιος…


Συνάντηση Θεοχάρη με την Ομοσπονδία φοροτεχνικών για τα βιβλία

ΠΗΓΗ: agronews.gr


Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ένταξη των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών.

Ήδη αρκετοί αγρότες που υποχρεώνονται να υπαχθούν στο καθεστώς ταλαιπωρούνται μεταξύ της εφορίας και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) χωρίς αποτέλεσμα. Οι αγρότες για να κάνουν έναρξη στην εφορία χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι καταθέτουν τις ενημερότητες του ΟΓΑ οι οποίες όμως δεν γίνονται αποδεκτές. Η εφορία ζητά απαλλαχτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ο οποίος όμως δεν τους το παρέχει επειδή δεν έχει παραλάβει τη σχετική εγκύκλιο.

«Δεν είναι δυνατόν με μία λακωνική εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα μία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά, να υπαχθούν οι αγρότες στο νέο καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου. Είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έμποροι των λαχαναγορών πιέζουν τους αγρότες να υπαχθούν άμεσα στο νέο καθεστώς διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δέχονται τα προϊόντα τους, καθώς ανησυχούν ότι θα τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι βάσει του νέου κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ακόμα πιο τσουχτερά, με το μικρότερο να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.Ανησυχούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι
Σε «αναμμένα κάρβουνα κάθονται» οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που εισπράττουν ετησίως πάνω από 10.000 ευρώ από πώληση προϊόντων (π.χ. μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί) ή και λαμβάνουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Κι αυτό διότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας σαφώς απαγορεύει στους υπαλλήλους να κάνουν έναρξη επαγγέλματος! Επίσης, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το 70% των συντάξεων τους εάν μετατραπούν σε… επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates