Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Νέοι Αγρότες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με ευρεία προβολή η ημερίδα «Νέες Ευκαιρίες στην ΥΠΑΙΘΡΟ» με εισηγητές τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ) και κ. Δημήτριο Ρουκά (Τεχνολόγο Γεωπονίας-Ζωοτέχνη) την Δευτέρα, 23 Ιουλ 2012, με την υποστήριξη-συνδιοργάνωση της εφημερίδας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ευκαιρία. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Α. Καχριμάνης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ναπ. Νάκος, η Κλαίρη Αποστόλου, ο Δημ. Κιτσικόπουλος και άλλοι, ενώ ο κ. Δημήτριος Ρουκάς παρουσίασε την δυνατότητα να κάνει ο κάθε ένας ένα μικρό τυροκομείο ΑΠΟΛΥΤΩΣ νόμιμο και με τήρηση των κανόνων υγείας και ασφαλείας τροφίμων.


Ένα μικρό τυροκομείο απαιτεί τουλάχιστον 25 τ.μ. επιφάνεια, ισχύ κίνησης μικρότερη από 22 KW (περίπου 30 HP), ισχύ θέρμανσης-ψύξης μικρότερη από 60KW, επεργασία γάλακτος περίπου 350 Kg /κύκλο τυροκόμησης, συνολική επένδυση περίπου 50-70.000€ (έγιναν και με 35.000€ πλήρη τυροκομεία, και βέβαια με όσα παραπάνω θέλει κάποιος), όπου όμως η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ απαιτεί η επένδυση να μην ξεπερνά το διπλάσιο της ετήσιας προσόδου του αγρότη. Από όσα ακούσθηκαν επισημαίνουμε:

Η επιχειρηματικότητα είναι η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Και οι αγρότες είναι επιχειρηματίες, διότι με πολλές αβεβαιότητες-κινδύνους τολμούν να παράγουν πλούτο.

Η γεωργία, γενικά, είναι μια παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, η οποία επιτείνεται τώρα τελευταία. Σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, καθιστά την παρέμβαση «Δημοσίου Συμφέροντος».

Το επάγγελμα του αγρότη καλύπτει την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την δασοκομία, και συμπληρωματικά, την παραγωγή ενέργειας, την μεταποίηση και εμπορία της παραγωγής τους και βέβαια τον ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ. Το αγροτικό επάγγελμα πρέπει να ορίζεται με κριτήρια σπουδών, ικανοτήτων, δεξιοτήτων, αντικειμένου και αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.

Για να αναπτυχθεί κάποιας μορφής επιχειρηματικότητα απαιτούνται τουλάχιστον τα εξής: πραγματική κάλυψη κάποιων αναγκών της κοινωνίας-ΠΩΛΗΣΕΙΣ, Έρευνα, Εκπαίδευση & Υποστήριξη (Δίκτυα, Αγορές Αγροτών, Επιμελητήρια κλπ).

Οι σημερινοί Νέοι Αγρότες είναι αγρότες εξ επιλογής. Επέλεξαν τρόπο ζωής. Οι Αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ελληνικού Αγροτικού Κόσμου, και η κύρια διαφοροποίησή του έναντι του αστικού χώρου, είναι η ενεργός οργανική αγροτική κοινωνία. Και το κύριο χαρακτηριστικό των κοινωνιών, άρα και της αγροτικής κοινωνίας πρέπει να είναι η κοινωνική οικονομία, ο συνεργατισμός και η συλλογική επιχειρηματικότητα. Φέτος είναι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, ως θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση-ΑΣΟ (νόμος 3147/2003, άρθρο 20) ενδιαφέρεται κυρίως για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, και για όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο, και συντάσσει αυτήν την περίοδο την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα γίνει φέτος στο Ελατοχώρι της Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012, με θέμα «Νέες μορφές συνεργασιών στην ΥΠΑΙΘΡΟ» και προσκαλούνται όλοι να δηλώσουν συμμετοχή (2310 271950, info@neoiagrotes.gr), διότι προβλέπεται να παρουσιασθούν μέχρι 30 επικερδείς ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Νέων Αγροτών, από τις οποίες θα βραβευθούν οι πέντε (5).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, agronea@otenet.gr

1 σχόλιο:

Радомир Эра είπε...

Εάν είχατε οικονομικά προβλήματα, τότε είναι καιρός να χαμογελάσετε. Το μόνο που χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον κ. Benjamin είναι το ποσό που θέλετε να δανειστείτε και η περίοδος πληρωμής που σας ταιριάζει και θα έχετε το δάνειο σας εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόλις επωφελήθηκα για έκτη φορά ένα δάνειο 700 χιλιάδων δολαρίων για περίοδο 180 μηνών με τη δυνατότητα πληρωμής πριν από την ημερομηνία λήξης. Ο κ. Benjamin με βοηθάει με δάνειο. Κάντε επαφή μαζί του και θα δείτε ότι είναι ένας πολύ ειλικρινής άνθρωπος με καλή καρδιά. Το email του είναι Lfdsloans@outlook.com και ο αριθμός τηλεφώνου του WhatApp είναι +1-989-394- 3740.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates