Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ακύρωση του διαγωνισμού για τη «Δωδώνη» ζητούν φορείς της Ηπείρου

Την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της «Δωδώνης» και την τήρηση του καταστατικού της εταιρίας, που ορίζει ότι οι μετοχές της ΑΤΕ πρέπει να δοθούν στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους, στη λογιστική ή στην ονομαστική αξία τους, αποφάσισαν κτηνοτρόφοι και φορείς της Ηπείρου κατά την διάρκεια συνεδρίασης την Τρίτη 10 Ιουλίου στο κτίριο της συνεταιριστικής γαλακτοκοβιομηχανίας.

Η εκπλήρωση των εν λόγω αιτημάτων θεωρείται κρίσιμη καθώς τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ πληροφορίες φέρουν την διάσπαση της ΑΤΕbank σε καλό και κακό κομμάτι. Δηλαδή το υγιές τμήμα της, με ναυαρχίδα την «Δωδώνη», το οποίο θα δοθεί σε ιδιώτες και το χρεωμένο κομμάτι της, με όλες τις αγροτικές υποθήκες και τα δάνεια, που θα παραμείνει στο δημόσιο.

Ξεπούλημα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

 
Προσπάθεια ξεπουλήματος της «Δωδώνης» κατήγγειλε ο επικεφαλής του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, που συγκάλεσαν τη χθεσινή σύσκεψη και τόνισε, ότι είναι ανάγκη να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τζίμας ανέφερε ότι μετά από επαφές που είχε με εκπροσώπους των υποψήφιων «μνηστήρων» της Δωδώνης κανένας δεν είναι διατεθειμένος να καταβάλει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χρ. Μπαλτογιάννη ανέφερε: «Οι παραγωγοί συγκάλεσαν μια σύσκεψη με όλους τους παράγοντες και φορείς της Ηπείρου. Με κοινή απόφαση στηρίξαμε την πρόταση των κτηνοτρόφων να ανασταλεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 16 Ιουλίου. Αν δεν γίνει εφικτό αυτό αποφασίσαμε να ακολουθήσει η πρόταση της Ένωσης που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό». Και πρόσθεσε: «Η πρόταση αυτή είναι να γίνει σεβαστή η τήρηση του καταστατικού. Να παραχωρηθούν οι μετοχές που έχει η ΑΤΕ στις Ενώσεις όπως λέει το καταστατικό στην λογιστική τους αξία. Να δοθεί ένα δάνειο από την ΑΤΕ στις Ενώσεις ίσο με τη λογιστική αξία των μετοχών της Δωδώνη. Εν συνεχεία το δάνειο θα αποπληρωθεί σε διάστημα ενός ή δύο χρόνων, τη στιγμή που οι ίδιες οι Ενώσεις θα μπορούν να αναζητήσουν οι ίδιες στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία».

 
Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου (ΝΔ), Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ). Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε, ότι πρέπει να διασφαλιστούν –ειδικά σε περίπτωση πώλησης της «Δωδώνης»- τα συμφέροντα κτηνοτρόφων και εργαζομένων, αλλά κυρίως η ποιότητα και το σήμα της εταιρίας, που είναι ευρέως γνωστό.
 
Ο κ. Μαντάς τόνισε, ότι «η μόνη λύση είναι η ακύρωση του διαγωνισμού με την ταυτόχρονη τήρηση του καταστατικού», ενώ ο κ. Κασσής, είπε ότι αν η πώληση της «Δωδώνης» εντάσσεται στις γενικότερες αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή, κάτι που «δεν πρόκειται να περάσει».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, είπε ότι πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν παράταση στον διαγωνισμό έως το τέλος του καλοκαιριού. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φιλ. Φίλιος, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει «αυτό που θα μας υποδείξουν οι μέτοχοι της εταιρίας οι οποίοι καλό θα είναι να τα βρουν με τους κτηνοτρόφους σε μια κοινή πλατφόρμα».

 
Τέλος, στη ομιλία του ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της «Δωδώνης» Χρήστος Γεωργίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, η «Δωδώνη» σύντομα δεν θα είναι βιώσιμη.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών», οι βουλευτές Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ), Άρτας Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ), ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Φορέων κ.α.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates