Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της προώθησης των φρούτων στα σχολεία σε 1.542 Δημόσια και Ιδιωτικά δημοτικά και σε 282.366 μαθητές της περιφέρειας Αττικής και της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.H διανομή των φρούτων ξεκίνησε στις 20-5-2011 και θα ολοκληρωθεί στις 10-06-2011.
Στόχος του προγράμματος είναι η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών και καταναλωτικών προτύπων από την παιδική ηλικία μέσω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων καθώς και η ενίσχυση της οικονομικής θέσης των παραγωγών μας.
Τα φρούτα και λαχανικά που αποφασίστηκε να διανεμηθούν μετά από σύσταση ειδικής διατροφικής επιτροπής στην φετινή πιλοτική περίοδο είναι: μήλα, πορτοκάλια, αγγουράκια, ξηρή σταφίδα.
Τα πορτοκάλια, μήλα και αγγουράκια είναι προϊόντα  Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, η δε κορινθιακή σταφίδα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα, το ΥΠΑΑΤ διευκρινίζει ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση 136432/24.02.2011 (ΦΕΚ 458Β/2011) προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι στις μονάδες τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων που θα διανεμηθούν στα σχολεία. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  τους όσο και τα υπολείμματα  φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η ανάλυση διεξάγεται σε εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων διαπιστευμένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17025/2005.
Κάθε παρτίδα προϊόντος προκειμένου να διακινηθεί συνοδεύεται με το «δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων». 
Για επιπλέον διασφάλιση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε για έλεγχο «αντιδείγματα» στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από τις σχετικές αναλύσεις δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Επίσης, με βάση τους ελέγχους που έγιναν δεσμεύτηκε παρτίδα 16,86 τόνων σταφίδας η οποία κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση.
Επομένως  με βάση  τους  ελέγχους  που έχουν  γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως  ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων  (MRL) που έχουν θεσπιστεί  με τον κοινοτικό  κανονισμό 396/2005.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 5-6 αναφέρεται ότι στις σταφίδες που διανεμήθηκαν στα δημοτικά σχολεία, βρέθηκαν υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρεται ότι ανιχνεύτηκε η ουσία Primiphos methyl. Eπιπλέον πάνω στη συσκευασία της σταφίδας δεν αναφέρεται πουθενά η ημερομηνία συσκευασίας καθώς επίσης και το lot number, πράγμα που καθιστά αδύνατο τον έλεγχο προέλευσης του προϊόντος που διανεμήθηκε στα παιδιά μας. Τελικά το όλο πρόγραμμα έγινε απλά για να απορροφηθούν τα 2.221.083 ευρώ του προγράμματος αδιαφορώντας τελείως για την υγεία μικρών παιδιών?? Υπάρχει απάντηση άραγε???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates